Skip to main content

SINGLES

7 ενδείξεις ότι δεν το είστε και πολύ τύπος που χαλαρώνει

Κάντε ένα διάλειμμα, όλοι το χρειαζόμαστε



Δεν είσαι μηχανή, είσαι άνθρωπος. Ανεξάρτητα από το πόσο δραστήριοι είστε ή πόσο κίνητρο έχετε να αναγνωρίσετε τις δυνατότητές σας στη ζωή, εξακολουθείτε να χρειάζεστε χρόνο διακοπής για να αποσυμπιεστείτε, να φορτίσετε τις μπαταρίες σας ξανά και γενικά να δώσετε στο μυαλό και το σώμα σας την ενέργεια που χρειάζονται για να συνεχίσουν να λειτουργούν στο αποκορύφωμά τους. Μπορεί να το γνωρίζετε λογικά, αλλά πόσο καλοί είστε στο να το κάνετε πράξη; Εδώ είναι μερικά σημάδια ότι δεν αφήνεστε στο να χαλαρώνετε – και δεν είστε οι μόνοι.

Δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που πήρατε μια μέρα άδειας.

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχατε πραγματικά μια μέρα στην οποία δεν είχατε τίποτα να κάνετε – χωρίς δουλειά, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς μεγάλα σχέδια εκτός από το να χορτάσετε το σπίτι, να δείτε τις αγαπημένες σας σειρές ή μια ταινία και να απολαύσετε μαγειρεμένο φαγητό; Εάν δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στην πρόσφατη ανάμνηση, αυτό είναι πιθανότατα επειδή δεν το έχετε με το να χαλαρώνετε. Έχετε συνηθίσει τόσο πολύ να είστε απασχολημένοι όλη την ώρα που δεν καταλαβαίνετε ότι ποτέ δεν είστε απασχολημένοι. Είναι ένας πραγματικά εξαντλητικός κύκλος στον οποίο συνήθως δεν συνειδητοποιείτε μέχρι να είναι πολύ αργά.

Όταν έχετε διακοπές, νιώθετε ανήσυχοι και μη παραγωγικοί.

Σας θυμίζει κάτι; Στη σπάνια περίπτωση που έχετε τελειώσει όλη τη δουλειά που πρέπει να κάνετε, δεν έχετε ραντεβού, θελήματα, δουλειές ή σχέδια, μήπως λέτε και «τώρα;» Παραπονιέστε συνεχώς για το πώς απλά χρειάζεστε χρόνο για να χαλαρώσετε και να μην κάνετε τίποτα, και μετά, όταν συμβαίνει, δεν έχετε ιδέα τι να κάνετε με τον εαυτό σας. Αρχίζετε να νιώθετε ότι έπρεπε να κάνετε κάτι, διαγράφοντας πράγματα από τη λίστα σας που δεν τελειώνει ποτέ.

Καταπονείστε υπερβολικά μέχρι να έχετε τελικά μια κατάρρευση.

Καταλαβαίνετε ότι δεν σας αρέσει να χαλαρώνετε όταν επιμένετε ότι είστε καλά όταν βρίσκεστε εν κινήσει ασταμάτητα… μέχρι που ξαφνικά δεν είστε και θα έχετε μια πλήρη και απόλυτη κατάρρευση επειδή υποφέρετε από εξάντληση. Αυτό είναι το θέμα της επαγγελματικής εξουθένωσης – σας πλησιάζει κρυφά και στη συνέχεια σας καθηλώνει από το πουθενά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας τακτικά. Εάν δεν το κάνετε, οι συνέπειες μπορεί να είναι αρκετά καταστροφικές.

Όταν οι άνθρωποι σας ρωτούν τι κάνετε τη νύχτα/το Σαββατοκύριακο, το «τίποτα ιδιαίτερο» δεν είναι ποτέ η απάντηση.

Προφανώς, όταν εργάζεστε με πλήρη απασχόληση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Σαββατοκύριακο σας και να διασκεδάσετε. Ωστόσο, μερικές φορές η πιο διασκεδαστική δραστηριότητα που θα μπορούσατε να έχετε είναι να κοιμάστε (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνετε κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο τηλέφωνό σας από όταν ξυπνάτε στις 6 π.μ. μέχρι να σηκωθείτε από το κρεβάτι «αργά» στις 8 π.μ.), να τριγυρνάτε στο σπίτι, ή να πηγαίνετε μια βόλτα. Το να μην έχετε σχέδια δεν σημαίνει αποδοχή της αποτυχίας. Είναι πράγματι καλό και απαραίτητο μερικές φορές.

Μιλάτε πολύ γρήγορα

Αν κάποιος σας είπε ποτέ ότι μιλάτε πολύ γρήγορα για να σας παρακολουθήσει, αυτό είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι ο εγκέφαλός σας είναι σε υπερένταση. Έχετε τόσες πολλές ιδέες που τρέχουν ασταμάτητα στο μυαλό σας και ανησυχείτε ότι μπορεί να μην τις εκφράσετε όλες, αν δεν μιλάτε απλώς και μιλάτε και μιλάτε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κόψτε ταχύτητα. Χαλαρώστε. (LOL, σαν!)

Δεν χρειάζεται να βάλετε ξυπνητήρι γιατί ούτως ή άλλως ξυπνάτε πριν χτυπήσει.

Πρέπει να σηκωθείτε στις 6:30 π.μ. αύριο, οπότε ρυθμίζετε ένα ξυπνητήρι στο iPhone σας… όχι ότι το χρειάζεστε. Τα μάτια σας ανοίγουν στις 4 π.μ., στις 4:30 π.μ. και κάθε μισή ώρα μέχρι να έρθει πραγματικά η ώρα να σηκωθείτε επειδή είστε πολύ κουρασμένοι. Πιθανότατα τείνετε να έχετε (αβάσιμο) άγχος σχετικά με το ότι θα καθυστερήσετε ή θα χάσετε πράγματα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα και το μυαλό σας είναι εξαιρετικά τεντωμένα σε σημείο που δεν μπορείτε καν να εμπιστευτείτε την τεχνολογία.

Είστε πάντα σε μια αυξημένη κατάσταση επίγνωσης (και πιθανώς άγχους).

Συμβαίνει επίσης να είναι το μεγαλύτερο σημάδι ότι δεν χαλαρώνετε. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει –ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε τέλεια και η ζωή είναι ωραία– απλώς δεν μπορείτε να διώξετε την αίσθηση ότι κάτι μπορεί να εμφανιστεί και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Επίσης πιθανότατα ξέρετε εξίσου καλά ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζήσετε. Αν υπήρχε τρόπος ίσως να κλείσετε λίγο τον εγκέφαλό σας...

 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσω τη χρήση κρέμας ματιών και για ποιους λόγους;

Αν κι εσύ αναρωτιέσαι αν θα έπρεπε να χρησιμοποιείς κρέμα ματιών στην καθημερινότητά σου, ιδού οι απαντήσεις που χρειάζεσαι.

CELEBS

Έλενα Τσαγκρινού – Dj Stephan: Αυτό είναι το όνομα που θα δώσουν στον γιο τους

Ανυπομονούν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τον μωράκι τους

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία