Skip to main content

SINGLES

10 αποτελεσματικοί τρόποι για να αποφύγετε ναρκισσιστές και άλλους χειριστικούς άντρες

Πώς να τους απομακρύνετε πριν σας παρασύρουν σε μια τοξική σχέση



Το να κολλήσετε σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή ή χειριστικό είναι σαν να επιλέγετε να κλείσετε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην κόλαση. Θα κολλήσεις με κάποιον που σε απογοητεύει, σε κάνει να νιώθεις άσχημα και σε εκνευρίζει. Δεν χρειάζεσαι αυτό το δράμα και τον πόνο στη ζωή σου! Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, ώστε να μην προσελκύσετε αυτούς τους ανθρώπους εξαρχής. Ακολουθούν 10 τρόποι για να τους αποφύγετε – συνεχίστε να σύρετε προς τα αριστερά!

Φέρτε τη διαίσθησή σας στο ραντεβού.

Πρέπει να ακούσετε αυτή τη μικρή φωνή μέσα σας που σας λέει ότι κάποιος δεν είναι κατάλληλος για εσάς ή δεν είναι τόσο τέλειος όσο φαίνεται. Μπορεί να αισθάνεστε ότι κάτι είναι απλώς «περίεργο» όταν κάνετε παρέα μαζί τους, χωρίς να γνωρίζετε ακριβώς γιατί. Μην διώχνετε το συναίσθημα. Ο λόγος δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή – απλώς εστιάστε στο γεγονός ότι κάτι δεν σας ταιριάζει.

Θέστε κάποια υγιή όρια.

Οι ναρκισσιστές και άλλοι χειριστικοί έλκονται από άτομα που δεν έχουν όρια, έτσι μπορούν να τα καταπατήσουν και να πάρουν όλα όσα θέλουν. Κρατήστε τους μακριά θέτοντας υγιή όρια, όπως λέγοντας «όχι» εάν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό ή επιλέγοντας την ευτυχία σας έναντι των απαιτήσεών τους.

Κάντε κάποια έρευνα πριν βγείτε ραντεβού.

Δεν χρειάζεται να γίνετε ντετέκτιβ, αλλά βοηθάει να κάνετε λίγη έρευνα προτού βουτήξετε σε μια σχέση με το κεφάλι. Ελέγξτε τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων του ατόμου και κάντε μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Προσέξτε για τυχόν πιθανές κόκκινες σημαίες, όπως αν δημοσιεύουν πάντα ελκυστικές selfies ή φλερτάρουν στα προφίλ άλλων ανθρώπων. Είναι πεινασμένοι για προσοχή ή αναδεικνύουν μια σούπερ εικόνα τους;

Ψάξτε για σημάδια ότι σας ζηλεύουν.

Οι ναρκισσιστές και άλλοι χειραγωγοί δεν μπορούν να χειριστούν τους ανθρώπους που τα καταφέρνουν καλύτερα από εκείνους, έτσι θα νιώθουν αμηχανία στην επιτυχία σας. Ναι! Όταν γνωρίσετε κάποιον, προσέξτε τυχόν σημάδια ότι δεν πρόκειται να είναι ο μεγαλύτερος υποστηριχτής σας, όπως αν κλείνετε στον εαυτό του όταν γιορτάζετε μια προαγωγή ή δεν φαίνεται να είναι κοντά σας όταν χαίρεστε για κάτι. Δεν μπορούν να αντέξουν την επιτυχία σας και θέλουν να είναι οι καλύτεροι σε όλα.

Ελέγξτε τις ιστορίες τους.

Αντί να απολαμβάνετε τυφλά τις συζητήσεις μαζί τους, μην ξεχνάτε τυχόν σημάδια ότι το άτομο αυτό είναι ψεύτης. Για παράδειγμα, εάν οι ιστορίες τους δεν ταιριάζουν ή γίνονται δυσάρεστες όταν τους κάνετε μια άμεση ερώτηση για τις προηγούμενες σχέσεις ή την καριέρα τους. Οι χειριστικοί λατρεύουν να λένε ψέματα για να κάνουν τους ανθρώπους να μαντεύουν και να προσποιούνται ότι είναι τέλειοι.

Επιβραδύνετέ τους.

Οι χειριστικοί συνήθως προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ραντεβού, ώστε να μπορούν να σας κλειδώσουν στη σχέση, όπου θα έχουν περισσότερο έλεγχο πάνω σας. Προσπαθήστε να επιβραδύνετε λίγο τα πράγματα, ώστε να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε εάν η σχέση είναι κατάλληλη για εσάς. Αυτό θα σας δώσει επίσης την ευκαιρία να αντιληφθείτε σωστά αυτές τις κόκκινες σημαίες.

Μιλήστε για αυτούς στους φίλους σας.

Θα πρέπει να μιλήσετε για τη νέα σας σχέση με φίλους που εμπιστεύεστε! Τι καλύτερος τρόπος για να πάρετε κάποιες αντικειμενικές συμβουλές για το άτομο με το οποίο βγαίνετε; Οι φίλοι σας θα τα πουν όπως είναι και θα σας κάνουν να θυμάστε την αξία σας, ώστε να μην πέσετε στη μαύρη τρύπα του χειριστικού ή ενός ναρκισσιστή. Θα εντοπίσουν επίσης αυτές τις μικρές κόκκινες σημαίες όταν συναντήσουν το άτομο, σε περίπτωση που ερωτευτήκατε τόσο πολύ που δεν τις προσέξατε.

Θυμηθείτε την αυτοαξία σας.

Οι χειραγωγοί αγαπούν τους ανθρώπους που είναι ανασφαλείς και υποτιμούν τον εαυτό τους. Αυτό τους διευκολύνει να σας κατακτήσουν και να συνεχίσουν από εκεί που σταματήσατε. Αντί να υποτιμάτε τον εαυτό σας ή να βάζετε το άτομο σε ένα βάθρο, κάτι που θα χτυπήσει τον εγωισμό του, εστιάστε σε αυτό που σας κάνει καταπληκτικούς. Πιστέψτε στον εαυτό σας και έχετε αυτοπεποίθηση που δεν μπορεί να κλονιστεί από αρνητικούς ανθρώπους. Θα σας αποφύγουν γιατί δεν θέλουν κάποιον που θα τους βάλει στη θέση τους.

Μην προσπαθήσετε να τους αλλάξετε.

Εάν το άτομο με το οποίο βγαίνετε δείχνει κάποια δυσάρεστα σημάδια ότι δεν είναι κατάλληλο για εσάς, αλλά θέλετε απεγνωσμένα να κάνετε τα πράγματα να λειτουργήσουν, μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε να τον αλλάξετε. Εμ, όχι. Η σχέση σας δεν είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Όταν δείτε τα αληθινά χρώματα του ατόμου, δεν θα μπορέσετε να τα ξεπλύνετε. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό, απλώς θα σας παρασύρει σε μια τοξική σχέση και θα σας κάνει δυστυχισμένες.

Μην αφεθείτε σε love bombing

Οι χειριστικοί θα προσπαθήσουν να σας επαινέσουν και να σας κάνουν να νιώσετε ξεχωριστοί στα πρώτα στάδια του ραντεβού, ώστε να σας κάνουν να πιστεύετε ότι σας αγαπούν πραγματικά. (Αγαπούν μόνο τον εαυτό τους.) Γι' αυτό είναι πιθανό να σας βομβαρδίσουν με μεγάλες ρομαντικές χειρονομίες. Μην τσιμπήσετε! Δείτε τις κινήσεις τους ένα καθαρό κεφάλι, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε εάν οι προθέσεις τους είναι εντάξει ή όχι. Το χρωστάτε στον εαυτό σας.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

Προτεινόμενα

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: Οι σπουδές, η τηλεόραση, ο γάμος με τον Μαροσούλη

Το βιογραφικό της υποψήφιας ευρωβουλευτή

ASK THE EDITOR

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσω τη χρήση κρέμας ματιών και για ποιους λόγους;

Αν κι εσύ αναρωτιέσαι αν θα έπρεπε να χρησιμοποιείς κρέμα ματιών στην καθημερινότητά σου, ιδού οι απαντήσεις που χρειάζεσαι.

CELEBS

Έλενα Τσαγκρινού – Dj Stephan: Αυτό είναι το όνομα που θα δώσουν στον γιο τους

Ανυπομονούν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τον μωράκι τους