ΑΥΤΑ είναι τα 9 συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας... - AllYou.gr

Search

ΑΥΤΑ είναι τα 9 συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας...

...κι όσα ακόμη ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζεις για να μην ανησυχείς (τόσο)!

> ΠΑΙΔΙ ::
05 Ιανουαρίου 2016

Οι αμυγδαλές είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας, ως μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οι αμυγδαλές είναι αδένες που παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.

Τι επηρεάζει όμως τις αμυγδαλές; Τα δύο πιο συχνά προβλήματα των αμυγδαλών είναι η σημαντική διόγκωσή τους (υπερτροφία), που προκαλεί απόφραξη της αναπνοής και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των αμυγδαλών (συχνές αμυγδαλίτιδες).

Τα συμπτώματα της Αμυγδαλίτιδας είναι:

1. Διόγκωση των αμυγδαλών

2. Ερυθρότητα των αμυγδαλών (κόκκινος λαιμός)

3. Λευκό ή κίτρινο επίχρισμα στις αμυγδαλές

4. Μικρή αλλαγή της φωνής, λόγω οιδήματος των αμυγδαλών

5. Πονόλαιμος που μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο και στο αυτί

6. Επώδυνη κατάποση

7. Πρησμένοι λεμφαδένες (αδένες) στο λαιμό

8. Πυρετός

9. Κακή και δύσοσμη αναπνοή

Πότε πρέπει να χειρουργούνται τα προβλήματα των αμυγδαλών; 

Οι αμυγδαλές αφαιρούνται στα παιδιά για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος και πιο συχνός είναι όταν οι αμυγδαλές μεγαλώσουν τόσο σε μέγεθος ώστε να προκαλούν συμπτώματα απόφραξης στα παιδιά, οδηγώντας σε δυσκολία στην αναπνοή και επομένως ροχαλητό. Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι οι άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των αμυγδαλών. Τις περισσότερες φορές το μέγεθος των αμυγδαλών δε σχετίζεται με το αν αυτές παθαίνουν συχνές αμυγδαλίτιδες. Δηλαδή, μπορεί να έχουμε δύο μεγάλες αμυγδαλές οι οποίες δεν αρρωσταίνουν ποτέ και να χρειάζονται αφαίρεση λόγω του μεγέθους τους ή να έχουμε δύο μικρές αμυγδαλές οι οποίες δεν προκαλούν φαινόμενα απόφραξης αλλά να αρρωσταίνουν πάσχουν συχνά από αμυγδαλίτιδα και επομένως να χρειάζονται αφαίρεση.

Γενικά, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις αμυγδαλές μας και να μην τις αφαιρέσουμε (αμυγδαλεκτομή) μέχρι αυτές να μας δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τον προστατευτικό ρόλο που έχουν.

Συγκεκριμένα, ένα παιδί χρειάζεται να υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή όταν έχει κάνει:

* 6 αμυγδαλίτιδες τους τελευταίους 12 μήνες

* 5 αμυγδαλίτιδες το χρόνο για δύο συνεχόμενα χρόνια, δηλαδή 5 αμυγδαλίτιδες τους τελευταίους 12 μήνες και άλλες 5 αμυγδαλίτιδες τους προτελευταίους 12 μήνες

* 3 αμυγδαλίτιδες το χρόνο για τρία συνεχόμενα χρόνια, δηλαδή 3 αμυγδαλίτιδες τους τελευταίους 12 μήνες, άλλες 3 αμυγδαλίτιδες τους προτελευταίους 12 μήνες και άλλες 3 αμυγδαλίτιδες τους προηγούμενους 12 μήνες

Η χειρουργική επέμβαση της αμυγδαλεκτομής πιο συχνά πραγματοποιείται σε παιδιά ηλικίας 2-6 ετών με τη χρήση διαφορετικών μηχανημάτων ανάλογα με την εμπειρία του κάθε ιατρού.

Δεν υπάρχει κατάλληλη και ακατάλληλη χρονική περίοδος για την πραγματοποίηση της αμυγδαλεκτομής επέμβασης. Δηλαδή, η επέμβαση αφαίρεσης των αμυγδαλών μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Πηγή:infokids.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!