Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Απλώνει το χεράκι του" σε ξένα πράγματα; Κάνε ΑΥΤΑ

4 τρόποι να χειριστείς τις... μικροκλοπές του παιδιού σου!


Μαρία Μυλωνά

Μήπως τον τελευταίο καιρό βρίσκεις συνέχεια πράγματα στην τσάντα του που δεν είναι δικά του; Κι όμως, οι "μικροκλοπές" είναι πολύ συνηθισμένες ανάμεσα στα παιδιά και -στις περισσότερες περιπτώσεις- δεν υποδηλώνουν πώς το παιδί θα γίνει... κλεπτομανής μεγαλώνοντας. Παρόλα αυτά, καλό είναι να μην το περάσεις στο... ντούκου. Πώς μπορείς να σταματήσεις αυτήν κακή παιδική συνήθεια; ΕΤΣΙ! 

Pixel
Pixel

1. Βάλε όρια από νωρίς: Αν μέχρι σήμερα, είχε συνηθίσει να έχει οτιδήποτε επιθυμούσε, χωρίς καμιά άρνηση, είναι λογικό να μην καταλαβαίνει για ποιο λόγο δεν πρέπει να αρπάξει κάτι που επιθυμεί. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι είναι δική σου ευθύνη να βάλεις από πολύ νωρίς όρια στα "θέλω" του, ώστε να το προετοιμάσεις για την πραγματικότητα της ζωής.

2. Δίδαξε στο παιδί τι είναι σωστό και τι λάθος: Ανάλογα με την ηλικία του, προσπάθησε να βρεις τους σωστούς τρόπους για να του εξηγήσεις ότι ζούμε σε οργανωμένες ομάδες, στις οποίες ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες, άρα ο καθένας δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αντίστοιχα, προσπάθησε να του μάθεις ότι υπάρχουν σωστές και λανθασμένες πράξεις και πως οι δεύτερες έχουν αρνητικές συνέπειες για όλους.

3. Αναζήτησε την αιτία που το οδήγησε σ' αυτή την πράξη: Προσπάθησε να ανακαλύψεις τους λόγους που οδήγησαν το παιδί στο να πάρει κάτι που δεν του ανήκει. Συζήτησέ το μαζί του, ώστε να εξακριβώσεις από την πλευρά του τι το ώθησε να κάνει αυτή την επιλογή.

4. Απόφυγε το... κήρυγμα και τις απειλές: Καλό είναι να προσπαθήσεις να το αποτρέψεις από το να το ξανακάνει, χρησιμοποιώντας λογικά επιχειρήματα και φυσικά με ψυχραιμία, παρά να υιοθετήσεις φράσις όπως  "Είσαι κλέφτης!" ή "Θα φύγεις από το σπίτι, αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο". Φέρνουν μόνο αντίθετα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Ευγενική ανατροφή των παιδιών δεν σημαίνει επιτρεπτική ανατροφή

Πώς οι γονείς μπορούν να βρουν την ισορροπία που βοηθά τα μικρά παιδιά τους να ευδοκιμήσουν.

ΠΑΙΔΙ

Πασχαλινές δημιουργίες από τα χεράκια τους

Απολαμβάνουμε τις διακοπές του Πάσχα, φτιάχνοντας τα πιο όμορφα διακοσμητικά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 11 Μαΐου

Βρείτε χρόνο για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Κ. Π. Καβάφης: «…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός» στην Στέγη, με την καλλιτεχνική υπογραφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Το Σάββατο 25 Μαΐου μια μοναδική συναυλία έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης