Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

«Μαμά, να πάρω το κινητό σου λίγο;»

Γιατί δεν θέλω να ξανακούσω καν αυτή τη φράση.



Διακοπές, αργίες, σαββατοκύριακα, κλειστά σχολεία, ολοένα και περισσότερο βλέπεις μικρά παιδιά (πολύ μικρά όμως, μπορεί και βρέφη) να φωτίζονται από την μπλε οθόνη ενός smartphone. 

Το κινητό μου το ζητάει συχνά πυκνά και η κόρη μου, αλλά με το ατράνταχτο επιχείρημα ότι έχει δικό της τάμπλετ (με ελεγχόμενη χρήση και περιορισμούς) και το κινητό ανήκει σε μένα, σπάνια της το δίνω. Και όταν γίνεται, μπαίνει στο youtube και βλέπει video-clips. Για λίγο όμως.

Προσπαθώ να το ελέγξω. Δεν μπορώ τους γονείς που δίνουν σε μικρά παιδάκια το κινητό τους για να τους αφήσουν ήσυχους λίγα λεπτά. Τους καταλαβαίνω, αλλά δεν τους μπορώ.

Και φυσικά, υπάρχουν και τα παιδιά Δημοτικού που έχουν δικό τους τηλέφωνο. Δικό τους τηλέφωνο στα 8; Μην βιάζεσαι, συνήθως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Απλά ζήτησαν κινητό και τους πήραν κινητό.  

Γονείς, οι έρευνες προειδοποιούν: Μην δίνετε κινητό τηλέφωνο σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών!

Οι πονοκέφαλοι, οι αϋπνίες, οι διαταραχές στη μνήμη, η έλλειψη συγκέντρωσης, και η εξασθένιση του ανοσοποιητικού είναι ορισμένα από τα συμπτώματα που πλήττουν άμεσα όσα παιδιά κάνουν χρήση κινητού. 

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες, διαταραχές στη μάθηση και τη μνήμη. 

Όλα αυτά αξίζει να τα διακινδυνεύουμε μόνο για λίγη ώρα ηρεμίας; Γιατί να μην παίζουν με άλλα παιδάκια εκείνη την ώρα ή εάν τα θέλεις δίπλα σου, να διαβάζουν ένα ωραίο βιβλίο; 

Σε αυτές τις διακοπές σκέψου λίγο καλύτερα πριν αποφασίσεις να αποχαυνώσεις το μικρό σου δίνοντάς του το κινητό σου. Κι ας γκρινιάζει. Κάποια στιγμή θα κουραστεί. Η απεξάρτηση θέλει προσπάθεια αλλά αξίζει.   
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Ευγενική ανατροφή των παιδιών δεν σημαίνει επιτρεπτική ανατροφή

Πώς οι γονείς μπορούν να βρουν την ισορροπία που βοηθά τα μικρά παιδιά τους να ευδοκιμήσουν.

ΠΑΙΔΙ

Πασχαλινές δημιουργίες από τα χεράκια τους

Απολαμβάνουμε τις διακοπές του Πάσχα, φτιάχνοντας τα πιο όμορφα διακοσμητικά

Προτεινόμενα

INTERVIEW

«Είχα την υπομονή να “δυσκολευτώ” λίγο παραπάνω, αλλά να υπάρξω μουσικά όπως θέλω και μου ταιριάζει» Βασιλική Μιχαλοπούλου

Λίγο πριν το live της στο Faust, η Βασιλική Μιχαλοπούλου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο allyou.gr και την Αγγελική Λάλου

CELEBS

Met Gala 2024: Οι εμφανίσεις που εντυπωσίασαν στο κόκκινο χαλί

Jennifer Lopez, Gigi Hadid και Kim Kardashian, τράβηξαν πάνω τους τα φλας