Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

7 πράγματα που ξεχωρίζουν τους καλούς γονείς σύμφωνα με τη συγγραφέα Esther Wojcicki

Η συγγραφέας του βιβλίου «How to Raise Successful People» μας δίνει τα φώτα της



Το κλειδί για την επιτυχημένη ανατροφή των παιδιών είναι να κατανοήσετε ότι είστε το μεγαλύτερο πρότυπο στη ζωή του παιδιού σας. Από πολύ νεαρή ηλικία, θα παρακολουθούν στενά και θα αφιερώσουν τον εαυτό τους στο να ακολουθεί εσάς, οπότε το πώς ενεργείτε έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά τους.

Μου αρέσει να πιστεύω ότι ο συνειδητός παραδειγματισμός με βοήθησε να μεγαλώσω πολύ επιτυχημένες κόρες: η Σούζαν ήταν η Διευθύνουσα Σύμβουλος του YouTube, η Τζάνετ είναι γιατρός και η Αν είναι συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της 23andMe, δηλώνει στο “Make it” του cnbc η Esther Wojcicki, συγγραφέας του βιβλίου «How to Raise Successful People».

Με βάση την εμπειρία της ως μαμά και παιδαγωγός, εάν διαμορφώνετε ήδη αυτές τις επτά συμπεριφορές, τα πάτε καλύτερα από τους περισσότερους:

Είστε γενικά ακριβής.

Εάν δεν μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού, τουλάχιστον τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα για να ενημερώσετε το άλλο άτομο. Είναι κοινή ευγένεια και έχει να κάνει με το να είσαι πρόθυμος να δεις την κατάσταση από την οπτική γωνία του άλλου.

Η ακρίβεια δείχνει σεβασμό στον χρόνο των ανθρώπων. Το να καθυστερείς συνήθως δείχνει το αντίθετο. Αυτό είναι κάτι που τονίζει πάντα στους μαθητές της, καθώς και στα παιδιά και τα εγγόνια της.

Έχετε μια υγιή σχέση με την τεχνολογία.

Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί ελέγχουν τα τηλέφωνά τους κατά μέσο όρο 144 φορές την ημέρα, οδηγώντας σε αυτό που η ειδικός της τεχνολογίας Linda Stone αποκαλεί «συνεχή μερική προσοχή».

Και η μοντελοποίηση αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι κακό μόνο για τα παιδιά που πρέπει να επικεντρωθούν στην εργασία τους. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι τα μικρά παιδιά των οποίων οι μητέρες ανέφεραν μεγαλύτερη χρήση τηλεφώνου είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα να αναρρώσουν από το συναισθηματικό στρες.

Έχετε μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Πώς φαίνονται οι γενικές διατροφικές σας συνήθειες; Η φροντίδα της υγείας σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.

Στην οικογένειά της, τα εγγόνια της Esther Wojcicki έμαθαν να διαβάζουν νωρίς τις ετικέτες των τροφίμων και ξέρουν να αποφεύγουν το επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό. Στα μαθήματά της, οι μαθητές ξέρουν ότι κατάσχει το αναψυκτικό. Χωρίς εξαιρέσεις! Η υγεία τους είναι σημαντική για την ίδια γιατί νοιάζεται για αυτούς ως ανθρώπους.

Δίνετε προτεραιότητα στην οικογένεια.

Ακόμη και σε διαζευγμένα νοικοκυριά, οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης. Η προτεραιότητα στην οικογένεια σημαίνει επίσης να μοιράζεσαι εμπειρίες, καλές και κακές. Αυτό διδάσκει στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν ό,τι τους βάζει η ζωή.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διδάξετε τη σημασία της οικογένειας είναι να διασκεδάσετε μαζί. Όσο περισσότερες θετικές εμπειρίες, τόσο περισσότερη υποστήριξη αισθάνεται το παιδί. Μπορεί να παίζετε απλώς ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή να πηγαίνετε στο πάρκο ή να πηδάτε μαζί σε ένα τραμπολίνο.

Δεν λέτε ψέματα στα παιδιά σας.

Νομίζω ότι όλοι οι γονείς λένε ψέματα στα παιδιά τους κατά καιρούς. Λέμε πράγματα όπως: «Δεν νομίζω ότι το παγωτατζίδικο είναι ανοιχτό τώρα». Μετά από λίγο, τα παιδιά προλαβαίνουν ωστόσο το μαγαζί ανοιχτό. Αλλά δεν είναι όλα τα είδη ψεμάτων επιβλαβή. Είναι τα ψέματα για σημαντικά ζητήματα που δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης.

Το να πείτε στο παιδί σας ότι κανείς άλλος δεν θα πάει στην παράσταση είναι μεγάλο πρόβλημα όταν ανακαλύπτει ότι όλοι οι άλλοι πήγαν στην παράσταση. Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο όλων των σχέσεων και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να το χαλάσετε.

Δεν χάνετε την ψυχραιμία σας.

Όλοι φωνάζουμε κάποια στιγμή. Αλλά διδάσκετε άθελά σας στα παιδιά σας ότι οι φωνές είναι ένας αποδεκτός τρόπος επικοινωνίας; Βρίζετε αλλά θυμώνετε όταν τα παιδιά σας χρησιμοποιούν άσχημη γλώσσα;

Δεν κάνει καλό να προσποιείστε τα συναισθήματά σας, αλλά θα βοηθούσε να συνειδητοποιήσετε ότι ο θυμός δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα. Είναι μια επιλογή και τρόπος ζωής που θα θέλαμε να αποφεύγουν τα παιδιά μας.

Είστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε όταν κάνετε λάθος.

Όλοι μιλάμε για καλοσύνη και συγχώρεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρουμε πραγματικά πώς να τις ασκούμε.

Σε όλες τις δεκαετίες διδασκαλίας της, η Esther Wojcicki έχει μάθει να συγχωρεί τους μαθητές της ό,τι κι αν γίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τιμωρίες, αλλά σημαίνει ότι τους δίνει πάντα την ευκαιρία να κάνουν κάτι σωστά.

Αν και είναι οδυνηρό να το παραδέχεται όταν κάνει λάθος, έχει διαπιστώσει ότι είναι λιγότερο επώδυνο από το να προσπαθεί να καλύπτει ένα λάθος που έχει κάνει. Πάντα μαθαίνει και μεγαλώνει και θέλει να κάνει αυτή τη στάση παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Η Esther Wojcicki είναι εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «How to Raise Successful People». Είναι επίσης συνιδρυτής του Tract.app και του επικεφαλής γραφείου γονέων στο Sesh. Ακολουθήστε την στο Twitter @EstherWojcicki.

7 πράγματα που ξεχωρίζουν τους καλούς γονείς σύμφωνα με τη συγγραφέα Esther Wojcicki - Childit - Τα πάντα για το παιδί

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

Προτεινόμενα

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας

DO IT YOURSELF

Ποια fashion items αξίζει πραγματικά να αναζητήσεις σε καταστήματα με vintage προϊόντα;

Πες «ναι» στο vintage, ποντάροντας όμως σε πράγματα που αξίζουν πραγματικά.