Τι σου αποκαλύπτει το βλέμμα του μωρού σου; - AllYou.gr

Search

Τι σου αποκαλύπτει το βλέμμα του μωρού σου;

Με τα μάτια σου το λέει...

> ΠΑΙΔΙ ::
09 Ιουλίου 2015

Το βλέμμα των περισσότερων μωρών μοιάζει απλανές και γεμάτο απορία, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί δείκτη για τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού.

Το μοτίβο βλεμματικής επαφής του μωρού κατά τις πρώτες μέρες της ζωής του μπορεί να υποδείξει τις τάσεις υπερκινητικότητας ή τις πιθανότητες να αναπτυχθούν μελλοντικά προβληματικές σχέσεις με τα άλλα παιδιά, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπίρκμπεκ του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία διαπίστωσαν ότι η επικέντρωση του μωρού σε διάφορα αντικείμενα μπορεί να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης για τη συμπεριφορά του στο μέλλον.

Το γεγονός ότι τα 180 μωρά που μελετήθηκαν ήταν μόλις λίγων ημερών (1 έως 4) ενισχύει τη θεωρία της γενετικής προδιάθεσης απέναντι σε υπερκινητικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς και αποκλείει εν μέρει τις επιρροές του περιβάλλοντος και την ανατροφή ως προσδιοριστικό παράγοντα.

Σημαντικό ρόλο ενδέχεται να παίζουν βέβαια και περιβαλλοντικοί παράγοντες που επικράτησαν όσο το μωρό βρισκόταν ακόμη στην κοιλιά της μητέρας του.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ερευνητών, η επικέντρωση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα για αρκετή ώρα συσχετίστηκε με την καλύτερη συμπεριφορά, την περιορισμένη παρορμητικότητα και τις λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης υπερκινητικότητας στη μετέπειτα ζωή.

Αρχικά, οι ερευνητές έδειξαν στα μωρά μια σειρά από εικόνες και μέτρησαν πόση ώρα εστίαζαν το βλέμμα τους σε αυτές. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία των παιδιών από 3 έως 10 χρόνια και ζητήθηκε από τους γονείς να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους με τη χρήση πρότυπων τεστ αξιολόγησης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τρεις βασικές παραμέτρους: την ικανότητα των παιδιών να ελέγχουν τα συναισθήματά τους (ο μειωμένος έλεγχος συνδέεται με την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα), τις τάσεις εξωστρέφειας και κινητικότητας (τα αυξημένα επίπεδα συνδέονται με την επιθετικότητα και τα προβλήματα συμπεριφοράς) και διάφορες δυσκολίες συμπεριφορικής προσαρμογής (όπως υπερκινητικότητα, μειωμένη συγκέντρωση, κακή διαγωγή, προβλήματα με τους συνομηλίκους κ.α.).

Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα των τεστ με τις αρχικές μετρήσεις και διαπίστωσαν ότι η σύντομη επικέντρωση στις εικόνες συσχετίζεται με τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης υπερκινητικότητας και παρορμητικής συμπεριφοράς στα επόμενα χρόνια της ζωής, σε σύγκριση με τα μωρά που κρατούσαν το βλέμμα τους επάνω στις εικόνες για περισσότερη ώρα.

Σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Πηγή: familylife.gr

 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΜΟΔΑ

Η νέα συλλογή matis υμνεί το σύγχρονο urban glam

Αυτή τη σεζόν, η matis προσεγγίζει τις πιο θηλυκές πτυχές του μπαρόκ και τις μετατρέπει σε υπέροχα κομμάτια και σύνολα.
INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας πολύ καλός λόγος να παραγγέλνεις συχνότερα sushi

Αν έψαχνες δικαιολογίες τις έχεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.
STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!