Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

5 βασικά συστατικά για διαρκείς και υγιείς σχέσεις

Εδώ είναι όσα πρέπει να αναζητήσετε πριν δεσμευτείτε σε μια σχέση



Οι άνθρωποι παντρεύονται όλο και αργότερα στη ζωή τους και τα ποσοστά γάμου μειώνονται. Ωστόσο, τα ποσοστά διαζυγίων παραμένουν τρομερά μεγάλα. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ η αναβολή του γάμου μπορεί να βοηθήσει κάποιους να ωριμάσουν συναισθηματικά ή να εδραιωθούν οικονομικά, δεν προστατεύει απαραίτητα από την επιλογή ενός ακατάλληλου ατόμου.

Συνήθως τα συζυγικά προβλήματα ξεκινούν από το ποιον θα επιλέξεις για σύντροφο. Ξέρω ότι θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι έχουμε ελεύθερη βούληση όταν πρόκειται να επιλέξουμε τους συντρόφους μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι, στην καλύτερη περίπτωση, είμαστε μόνο υποσυνείδητοι για τις επιλογές μας – τις περισσότερες φορές, αυτή η επιλογή πηγάζει από το ασυνείδητό μας. Ψυχαναλυτές όπως ο Φρόιντ και ο Γιουνγκ και οι θεραπευτές συστημάτων όπως ο Μπόουεν και ο Γουίτακερ πίστευαν ότι η επιλογή συντρόφου ήταν προκαθορισμένη. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε ο μόνος τρόπος για να είμαστε ελεύθεροι στην επιλογή συντρόφου είναι να έχουμε επίγνωση του τι είναι αυτό που ψάχνουμε σε έναν σύντροφο.

Το να φέρεις την επιλογή συντρόφου στο συνειδητό βασίλειο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν καν στη δύναμη του ασυνείδητου και εκείνοι που το κάνουν συχνά κρύβονται άθελά τους πίσω από μακροχρόνιες άμυνες που καλύπτουν αυτό που ο Winnicott αναφέρει ως «πραγματικό εαυτό» τους. Ωστόσο, η αυτοεξέταση που θα χρειαζόταν για να «γνωρίσεις τον εαυτό σου» θα έσωζε πολλούς ανθρώπους από συναισθηματικό πόνο και πολλά χρήματα σε έξοδα διαζυγίου. Επειδή όμως αυτή η αποκαλυπτική διαδικασία συχνά αξίζει επαγγελματική βοήθεια, ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να επισημάνει, με βάση την εμπειρία των ειδικών, πέντε βασικά συστατικά που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν παντρευτείτε:

Μάθετε τι θέλετε.

Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τις δικές σας ανάγκες και το ποιος μπορεί να τις καλύψει. Μερικοί άνθρωποι θέλουν κάποιον με τον οποίο να μπορούν να έχουν στενές συνομιλίες. Άλλοι μπορεί να θέλουν κάποιον που θα περνάει πολύ χρόνο μαζί τους, ενώ άλλοι μπορεί να θέλουν ένα άτομο που να είναι πιο απόμακρο. Κάποιοι μπορεί να προτιμούν έναν σύντροφο με υψηλή λίμπιντο, ενώ άλλοι προτιμούν χαμηλή. Πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται να ζήσετε με όποιον επιλέξετε, οπότε προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε πολύ από την οικογένεια και τους φίλους στη διαδικασία επιλογής συντρόφου. Σίγουρα θα εξέταζα τη συμβολή τους, αλλά τελικά είναι δική σας η απόφαση και θα πρέπει να σας δεσμεύει για μια ζωή.

Δώστε προτεραιότητα στην εμπιστοσύνη.

Πρέπει να βρείτε κάποιον που να μπορείτε να εμπιστευτείτε. Οι ύπουλοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Μπορεί να μην ξέρετε ποτέ τι κάνουν ή πώς νιώθουν πραγματικά για κάτι. Αυτό σας κάνει να μην ξέρετε πού βρίσκεστε. Επενδύετε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το άτομο και έτσι πρέπει να μπορείτε να του εμπιστεύεστε τα συναισθήματά σας, τα οικονομικά σας και τα παιδιά σας. Αν μεγάλωσαν με μυστικά στις οικογένειες καταγωγής τους, μπορεί να κρατήσουν μυστικά σε πραγματικό χρόνο.

Σκεφτείτε την έλξη.

Βεβαιωθείτε ότι έλκεστε συναισθηματικά και σωματικά από το άτομο της επιλογής σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουν μεγάλη διάνοια ή να μοιάζουν με μοντέλο. Η έλξη είναι υποκειμενική, οπότε αυτό που σας ενεργοποιεί είναι το μόνο που έχει σημασία. Σημαντικό ωστόσο, να προσελκύεται και ο προτεινόμενος σύντροφός σας από εσάς.

Ψάξτε για προθυμία να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Αυτό είναι ένα βασικό συστατικό που συχνά οι άνθρωποι το παραβλέπουν. Πρέπει να επιλέξετε κάποιον που δεν είναι τόσο άκαμπτος και ελεγκτικός ώστε να μην μπορεί ή να αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τη συμπεριφορά του στη σχέση. Αν είναι κακός διαπραγματευτής, το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολευτεί να συμβιβαστεί στη σχέση και τότε θα είστε σε διπλό δεσμό: προσπαθήστε μαζί για να συνεννοηθείτε ή φύγετε. Καμία επιλογή δεν είναι βέλτιστη.

Αναζητήστε την ομοιότητα.

Τα αντίθετα έλκονται μόνο σε επιφανειακά επίπεδα. Μη διαλέξετε σύντροφο γιατί πιστεύετε ότι αναπληρώνει κάτι που σας λείπει. Επιλέξτε κάποιον που σκέφτεται όπως εσείς, εκτιμά τα ίδια πράγματα που κάνετε και θέλει τα ίδια πράγματα από τη ζωή που κάνετε εσείς. Εάν μπορείτε, θα αποτρέψετε τους συνεχείς αγώνες ελέγχου στη σχέση σας.

Συμπερασματικά, το να είστε προσεκτικοί και σκόπιμοι στην επιλογή του συντρόφου σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μια μακρά, αφοσιωμένη σχέση και να μειώσετε τις πιθανότητες να καταλήξετε σε άλλο ένα διαζύγιο. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της