Skip to main content

BEAUTY NEWS

Οι μεγαλύτερες τάσεις περιποίησης του δέρματος για το 2024!

Τα εξωσώματα, τα νευροκαλλυντικά και τα σούπερ ενεργά συστατικά είναι οι πιο καινοτόμες τάσεις περιποίησης δέρματος που θα φέρουν επανάσταση στην ομορφιά τη νέα χρονιά. 



Μπορεί όλα όσα λέγονται για το μέλλον στη βιομηχανία της ομορφιάς να ακούγονται σαν σεναριο επιστημονικής φαντασίας ωστόσο τα ενεργά συστατικά που προέρχονται από νεανικούς ιστούς, οι οροί που ηρεμούν το δέρμα και τα νεύρα είναι πραγματικότητα. Οι τάσεις περιποίησης της επιδερμίδας που θα μας απασχολήσουν το 2024 είναι ίσως κάτι παραπάνω από πολλά υποσχόμενες και πραγματικά επαναστατικές. 

Η αναγεννητική ιατρική στη διάθεση της φροντίδας του δέρματος.

Φέτος η φροντίδα του δέρματος δεν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης. Θα προσπαθήσει να κάνει τα κύτταρα να συμπεριφέρονται νεότερα. Όπως συμβαίνει με τόσες πολλές τάσεις περιποίησης του δέρματος που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, αυτή έχει τις ρίζες της στην ιατρική, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εφαρμογή θεραπειών για να βοηθήσει το σώμα να αυτοθεραπευτεί. Για παράδειγμα, τα βλαστοκύτταρα - αυτές οι βιολογικές λευκές πλάκες που μπορούν να μετατραπούν σε νέο δέρμα, χόνδρο ή οστό, χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην ογκολογία για να βοηθήσουν το σώμα να παράγει νέα κύτταρα αίματος μετά από υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας.

Και πάλι, αυτό μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά υπάρχουν ήδη τρόποι να κάνετε το δέρμα σας όχι μόνο να φαίνεται νεότερο αλλά και να λειτουργεί σαν νεότερο. Οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τα αιμοσφαίρια ενός ατόμου για να επιταχύνουν την επούλωση και μπορεί να ωφελήσουν το δέρμα βελτιώνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων, των πόρων, της υπερμελάγχρωσης και ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Δεν υπάρχει σαφής γνώση σχετικά με το εάν οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια όντως ωφελούν το δέρμα, ωστόσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα ασθενών που το τεκμηριώνουν.

Οι ενέσεις νανολίπους, ένα νεότερο φαινόμενο, όπου συλλέγεται ένα μείγμα κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των βλαστοκυττάρων, από το σωματικό λίπος ενός ατόμου μπορούν να βελτιώσουν τον τόνο και την υφή του δέρματος ακόμα και μετά από ένα χρόνο από τη θεραπεία. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας αυτής της τεχνικής.

Το 2024, αυτή η υπερ-εξατομικευμένη προσέγγιση για την εξομάλυνση των ρυτίδων θα επηρεάσει και τη φροντίδα του δέρματος στο σπίτι. Η Acorn Biolabs είναι μια εταιρεία που συλλέγει βλαστοκύτταρα, αφαιρώντας 50 τρίχες από το κεφάλι σας και τα συντηρεί στην κατάψυξη λέγοντας πως θα προσφέρουν εξατομικευμένη φροντίδα στο δέρμα, με τους αυξητικούς παράγοντες του εκάστοτε πελάτη να μετατρέπονται σε υαλουρονικό οξύ. Κοστοβόρα θεραπεία και ελαφρώς αμφιλεγόμενη. 

Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε τις ιατρικές εφαρμογές με την αποτελεσματικότητα της φροντίδας του δέρματος. Διάφορες θεραπείες με βλαστοκύτταρα είναι διαθέσιμες ως τοπικές λύσεις και μπορούν να γίνουν ενέσιμες.  Ορισμένες θεραπείες με βλαστοκυτταρα έχει αποδειχθεί ότι αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των ίδιων των κυττάρων στην περιοχή και βοηθούν στην αποκατάσταση των ουλών, των βλαβών από εγκαύματα και της τριχόπτωσης. 

Εξωσώματα

Τα εξωσώματα, είναι ένα είδος αναγεννητικού συστατικού, που εξάγονται από ζωντανά κύτταρα, βλαστοκύτταρα και τα συστατικά τους (πεπτίδια, αμινοξέα, λιπίδια) και δίνουν σήμα στα κύτταρα του δέρματος να επικοινωνήσουν, να αναγεννηθούν και να επισκευαστούν. 

Οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για το πώς να απομονώνουν τα εξωσώματα αλλά είναι ακόμα στα αρχικά στάδια της κατανόησης όλων των μηχανισμών τους. Λόγω της φουτουριστικής τους ατμόσφαιρας και των αχαρτογράφητων, δυνατοτήτων τους, οι ειδικοί αναφέρουν  τα εξωσώματα ως το AI της φροντίδας του δέρματος.

Υπάρχει κάτι αρνητικό; Τα εξωσώματα μπορούν επίσης να περιέχουν πράγματα που δεν θέλετε, όπως το DNA του δότη βλαστοκυττάρων. Η έλλειψη δεδομένων ασφάλειας και η έγκριση του FDA είναι αυτά που κάνουν τα εξωσώματα σε ορούς και κρέμες μια τόσο αμφιλεγόμενη τάση. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stem Cells International ανέφερε ότι τα εξωσώματα που λαμβάνονται από καρκινικά κύτταρα μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη όγκου, γι' αυτό ο έλεγχος της υγείας των δοτών είναι απίστευτα σημαντικός.

Πιστοπιημένοι δερματολόγοι θεωρούν ότι οι ενέσεις με εξωσώματα είναι η επόμενη γενιά θεραπειών στο ιατρείο που θα κάνουν το δέρμα θεαματικά νεότερο. 

Ορισμένοι οροί που ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνουν εξωσώματα είναι ήδη διαθέσιμοι για τοπική χρήση με τρομερά υψηλές τιμές. Όμως η δυνατότητα να μειώνουν τις ρυτίδες και τη μελάγχρωση είναι τόσο συναρπαστική που πολλοί ειδικοί τους συνιστούν στους ασθενείς τους στο ιατρείο. 

Αλλά τι γίνεται αν τα εξωσώματα θα μπορούσαν να περιέχουν ανεπιθύμητο αναγεννητικό υλικό; Πολλοί επιστήμονες δεν νιώθουν φόβο με αυτό, επειδή τα εξωσώματα δεν είναι ανθρώπινα αλλά προέρχονται από ζώα και λαμβάνονται από το αίμα ομφάλιου λώρου μοσχαριών. Διευκρινίζουν ακόμα πως δεν σκοτώνονται ζώα στο βωμό της ομορφιάς απλά είναι σαν να δίνετε αίμα ομφάλιου λώρου μετά τον τοκετό ενός μωρού. 

Νευροκαλλυντικά προάγουν τη σύνδεση μυαλού-σώματος.

Το να φοράς μάσκα προσώπου ή να κάνεις μασάζ με ενυδατική κρέμα ήταν πάντα χαλαρωτικό, αλλά η φροντίδα του δέρματος θα προσπαθήσει να ανεβάσει το χαλαρωτικό αποτέλεσμα σε ένα υψηλότερο, καταπραϋντικό επίπεδο. Τα ανώτερα στρώματα του δέρματος περιέχουν αισθητικούς υποδοχείς που ονομάζονται κύτταρα Merkel που μπορούν να αναγνωρίσουν την αφή και τη θερμοκρασία. Φέτος θα δούμε περισσότερες θεραπείες που επικεντρώνονται στη σύνδεση εγκεφάλου δέρματος και εξετάζοντας πώς η απλή αισθητηριακή διέγερση μπορεί να βελτιώσει τη συνολική μας ευημερία. Η νέα αυτή κατηγορία ονομάζεται «νευροκαλλυντικά», με συστατικά που δημιουργούν αίσθηση δροσιάς ή θέρμανσης καθώς κάνουν μασάζ στο δέρμα.

Οι κατασκευαστές αναπτύσσουν θερμαντικά συστατικά με μια ζεστή αίσθηση που μπορεί να διαρκέσει για ώρες. Ενώ επίσης μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου μια παγωμένη περιποίηση προσώπου στο σπίτι. 

Αυτό το είδος θεραπείας με υπερβολικά κρύο νερό ή πάγο στο δέρμα συγκεντρώνει πάνω από 11 εκατομμύρια προβολές και η κρυοθεραπεία ως θέμα να έχει πάνω από 174 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Ενώ οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν υγρό άζωτο για να καταψύξουν το δέρμα και να θεραπεύσουν την ακμή, μπορείς να έχεις ένα παρόμοιο αποτέλεσμα από παγάκια ή παγοκύστες.

Η 10λεπτη θεραπεία στο ιατρείο είναι, χρήσιμη για την απολέπιση, τη βελτίωση των πόρων και τη λεμφική παροχέτευση. Στο σπίτι, τα παγάκια μπορούν να βοηθήσουν στο ξεφούσκωμα, να συσφίξουν την εμφάνιση των πόρων, να μειώσουν το πρήξιμο και να ενισχύσουν προσωρινά την κυκλοφορία για λίγη λάμψη. Ο πάγος μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για το πρήξιμο κάτω από τα μάτια, ωστόσο, μπορεί να βλάψει τον ιστό του δέρματος εάν παραμείνει για πολύ, γι' αυτό τύλιξε το παγάκι σε μια πετσέτα ή ένα βαμβακερό κάλυμμα προσώπου. 

Αρωματοθεραπεία.

Τέλος οι σειρές αρωματοθεραπείας έρχονται να φέρουν επίσης την επανάσταση ανάμεσα στην ομορφιά και τη διάθεση. Αρώματα, λοσιόν σώματος μελετούν τη σύνδεση μεταξύ μυρωδιάς και διάθεσης, με στόχο τη δημιουργία αρωμάτων με οφέλη ευεξίας που έχουν τις ρίζες τους στη νευροεπιστήμη. Το άρωμα έχει την ικανότητα να μας κάνει να νιώθουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, οι οσμές φτάνουν στους υποδοχείς στη μύτη μας και πυροδοτούν ένα ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο. Οι νευρικές συνδέσεις μεταξύ αυτού που μυρίζουμε και του πώς αισθανόμαστε πυροδοτούν τα ίδια συναισθήματα, τις ίδιες αναμνήσεις και συσχετισμούς, ξανά και ξανά. 

Η παγκόσμια κοσμετολογία δημιουργεί όλο και περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση της διάθεσης, όπως και φυτά που βοηθούν στο άγχος και τη κατάθλιψη. Αν και μέσα σε όλα αυτά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα συστατικά κάνουν κάτι στην ψυχική σας κατάσταση όταν εφαρμόζονται τοπικά, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι η φροντίδα του δέρματός σας μπορεί να είναι πραγματικά αναζωογονητική! 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY NEWS

Ένα ταξίδι αισθήσεων στον τολμηρό κόσμο της συλλογής Cologne Intense του οίκου Jo Malone London

Μια ολοκληρωμένη συλλογή σαγηνευτικών αρωμάτων, που φέρει σπάνια στοιχεία από μακρινούς προορισμούς, αρχαία τελετουργικά και πολύτιμα συστατικά, ταξίδεψε αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου

BEAUTY NEWS

Τα μαλλιά μας τώρα έχουν ταυτότητα!

Η Taft, Νο1 μάρκα Styling στην Ευρώπη, ήρθε πιο ανανεωμένη από ποτέ και παρουσίασε τα νέα της προϊόντα μέσα από υπέροχα χτενίσματα!

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: Ξέσπασε σε λυγμούς στην εκπομπή Στούντιο 4

Όταν αναφέρθηκε στον θάνατο του πατέρα της

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου