Αν κοκκινίζεις και ο λόγος δεν είναι η ντροπή, ήρθε η ώρα να μάθεις τι φταίει! - AllYou.gr

Search

Αν κοκκινίζεις και ο λόγος δεν είναι η ντροπή, ήρθε η ώρα να μάθεις τι φταίει!

Μην "πιάνεις" κόκκινο!

12 Οκτωβρίου 2014

Η ροδόχρους νόσος χρωστάει το όνομά της στα αχνά κόκκινα σημάδια που απλώνονται στην επιδερμίδα του προσώπου. Πρόκειται για  μια χρόνια διαταραχή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων, που συνοδεύεται από έντονη ευαισθησία στη ζέστη. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών και ιδιαίτερα στις πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τα συμπτώματα της ροδόχρου νόσου (ροζάρια), με αποτέλεσμα να μην ξεκινάμε άμεσα θεραπεία.

Δες τα σημάδια:  

Η ροδόχρους νόσος (ροζάρια) έχει 4 στάδια εξέλιξης:

Στάδιο 1: Το έντονο κοκκίνισμα του προσώπου (όπως αυτό που μας προκαλεί το αίσθημα ντροπής).

Στάδιο 2: Επίμονο κοκκίνισμα με ευρυαγγείες.

Στάδιο 3: Επίμονες κοκινίλες με μικροσκοπικές φλύκταινες.

Στάδιο 4: Έντονο κοκκίνισμα με πυκνές ευρυαγγείες και φλύκταινες. Τα συμπτώματα διαρκούν για ημέρες, εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες. Είναι χαρακτηριστική η συμμετρική κατανομή τους (μάγουλα, πιγούνι, μέτωπο, μεσόφρυδο, μύτη). Μετά από λίγα χρόνια τείνει να υποχωρήσει αυτόματα. Οι άντρες, και σπάνια οι γυναίκες, μπορεί να παρουσιάσουν ένα κόκκινο εξόγκωμα στην άκρη της μύτης τους, το οποίο αντιμετωπίζεται επιτυχώς χειρουργικά με laser.

Τι μπορείς να κάνεις: Αν αισθάνεσαι ότι «ανάβει» το δέρμα σου με κάθε εξωτερικό ερέθισμα, όπως τα καυτά ή πικάντικα φαγητά, τα αλκοολούχα ποτά, αλλά και η έκθεση στον ήλιο ή σε κάποια άλλη πηγή θερμότητας (π.χ. κουζίνα ή τζάκι), μάλλον πρέπει να ζητήσεις τη γνώμη του δερματολόγου σου. Ο περιορισμός ή η πλήρης αποχή από το αλκοόλ και τα ζεστά ροφήματα μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς. Το πρόβλημα δεν επιδεινώνεται από την καφεΐνη, αλλά από την υψηλή θερμοκρασία του τσαγιού ή του καφέ. Σε ορισμένα άτομα το ψυχικό στρες επίσης μπορεί να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να φοράς κάθε μέρα για όλο το χρόνο αντιηλιακόΑκολούθησε το allyou στο Instagram!