BLOGS
Sweetly by Ioanna Stamoulou
Η sweet Ιωάννα Σταμούλου μοιράζεται μαζί μας από το Sweetly της την συνταγή της Μυζηθρόπιτας με κρεμμύδια και μέντα
Μυζηθρόπιτα με κρεμμύδια και μέντα
Και εγένετο μυζηθρόπιτα με κρεμμύδια και μέντα. Η μυζήθρα ήταν του Ζωζεφίνου από Σύρο, φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα και η μέντα από τη γλάστρα μου στο μπαλκόνι που τελευταία έχει πάρει πολύ τα πάνω της. Φύλλο δεν άνοιξα, αφενός γιατί βαρέθηκα, αφετέρου είχα έτοιμο στην κατάψυξη. Μικρή αναμονή να ξεπαγώσει το φύλλο κι ύστερα όλα έγιναν στο τσακ μπαμ. Μπορεί η φέτα να θεωρείται βασίλισσα, όχι μόνο των ελληνικών τυριών αλλά και της τυρόπιτας, ωστόσο μια πίτα με πιο ήπια γεύση, λιγότερο αλμυρή και πλούσια σε αρώματα δεν είναι καθόλου κακή ιδέα για τραπέζι ή για σνακ. Στο τραπέζι την έβγαλα με την καινούρια μου επιφάνεια από ξύλο ελιάς.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη γέμιση:
750γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
2 κρεμμύδια σε φέτες
1 μάτσο φρέσκια μέντα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 αβγά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά μέχρ να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν τα κρεμμύδια.
Σπάζετε τη μυζήθρα με το πιρούνι και τη ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τη μέντα ψιλοκομμένη, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε μέσα τα δύο πρώτα φύλλα σταυρωτά, λαδώνοντάς τα ένα ένα με ένα πινέλο κι αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να στρώσετε τα μισά φύλλα.
Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν από πάνω της. Λαδώνετε τις άκρες τους και ξεκινάτε να απλώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, σουρώνοντάς τα με τρόπο που να πιάνουν όλη την επιφάνεια της πίτας και λαδώνοντάς τα ένα ένα με πινέλο.
Στο τέλος χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, την ραντίζετε με νεράκι και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα της.
Τη σερβίρετε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα κόβοντάς τη σε κομμάτια στα σημεία που χαράξατε.
To σερβίρισμα έγινε πάνω σε επιφάνεια από ξύλο ελιάς που φτιάχνει με τα χέρια του ο Κώστας Αγριγιάννης. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και ξεχωριστό.
Info: https://www.facebook.com/kostas.agrigiannis.9
Πηγή: sweetly.gr
SELECTIONS
- Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024
- 6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση
- Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή
- Το στιλιστικό τρικ που θα σε «σώσει» τις άστατες ημέρες της άνοιξης