Skip to main content

INTERVIEW

Ήρα Κατσούδα: Μια γυναίκα στους Comedians

Η Ήρα Κατσούδα μιλάει στο Allyou και την Ελβίρα Δρακάκη για το stand up comedy talk show «The Comedians» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για τα καλύτερα αστεία, τη δύναμη του γέλιου και…τις κατσαρίδες!



Είναι μία από τις λίγες γυναίκες που κάνουν, και με μεγάλη επιτυχία, stand up comedy στην Ελλάδα. Η Ήρα Κατσούδα μετράει μία δεκαετία στο stand up και το προηγούμενό της εγχείρημα με τον συνεργάτη της Ανδρέα Πασπάτη, όπου έλεγαν «Ο καθένας τα δικά του», ήταν παντού sold out.

Φέτος αποφάσισαν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό και να συστήσουν στο κοινό 17 από τους καλύτερους stand up κωμικούς της Ελλάδας, μέσα από το stand up comedy talk show, “The Comedians”.

Η Ήρα κρατάει μαζί με τον Ανδρέα το ρόλο του παρουσιαστή, χωρίς βέβαια ποτέ στη διάρκεια της παράστασης να σταματούν να είναι κωμικοί!

Λίγο πριν ανέβουν για τρίτη φορά στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, μιλήσαμε με την Ήρα Κατσούδα και ορίστε τι μάθαμε για εκείνη, το stand up, αλλά και τους «Comedians».

Συνέντευξη στην Ελβίρα Δρακάκη

Τι είναι τέλος πάντων το stand up comedy talk show;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι είναι το ΠΡΩΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑAA! Κάτσε να μου φύγει η έξαψη... Ωραία. Είναι λοιπόν το πρώτο talk show που στελεχώνεται αποκλειστικά και μόνο από stand up κωμικούς. Και καλεσμένοι και παρουσιαστές είμαστε όλοι stand up comedians!Τέλειο; Στο πρώτο μέρος υποδεχόμαστε με τον συμπαρουσιαστή και συνεργάτη μου Ανδρέα Πασπάτη τους καλεσμένους μας, οι οποίοι κάνουν stand up και στο δεύτερο μέρος καθόμαστε όλοι σε ένα εξαιρετικό σαλονάκι επί σκηνής και ξεκινάει το κομμάτι του talk show όπου έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους κωμικούς πέρα από την περσόνα, ως ανθρώπους.

Θέλατε πάντα να κάνετε τον κόσμο να γελάει;

Νομίζω ναι. Βασικά πιστεύω ότι αυτή η θέληση αναπτύχθηκε από αυτοάμυνα! Θα το εξηγήσω. Ήμουν μικρή και οι γονείς μου με είχαν σύρει σε μια ομιλία όπου βαριόμουν απίστευτα. Τόσο πολύ που μετρούσα τις ανάσες μου. Και τότε σκέφτηκα τι καλά που θα ήταν αν ήξερα το καλύτερο αστείο του ΚΟΣΜΟΥ, να σηκωθώ να το πω και να γελάσουν όλοι τόσο πολύ που οι γονείς μου δεν θα με μάλωναν που χάλασα την ομιλία. Δεν είχα κάτι έτοιμο, οπότε υπέμεινα όλη την ομιλία. Ακόμα ακούω αποσπάσματα τα βράδια και ξυπνάω ιδρωμένη...

Από πού βγαίνουν τα καλύτερα αστεία;

Από την ίδια την ζωή, από τις προσωπικές εμπειρίες και φυσικά από τις χειρότερες καταστάσεις. Κάθε κακή κατάσταση που ζούμε είναι απίστευτο υλικό για stand up! Σε δεύτερο χρόνο. Εκείνη την στιγμή παραμένει μια κακή κατάσταση.

Το παίρνετε προσωπικά αν το κοινό δεν γελάσει;

Φυσικά το παίρνω προσωπικά. Και δεν εννοώ ότι τους πιάνω από τον γιακά, τους κουνάω και λέω “σε εμένα βρε αλήτες;”. Το λέω από την άποψη ότι κάθε κωμικός γράφει μόνος του τα κείμενα, σκηνοθετείται μόνος του και είναι ο μόνος υπεύθυνος για το πως πάει η παράσταση οπότε αν δεν γελάνε, κάτι από τα παραπάνω έγινε λάθος.

Γελάμε με τα χάλια μας;

Σαν λαός; Νομίζω ναι. Μας παίρνει και άλλο βέβαια, αλλά είμαστε σε καλό στάδιο! διο! ﷽﷽﷽﷽﷽αλ. Μας παίρνει και α΄

Είναι χαμένη μία μέρα χωρίς γέλιο;

Μεταξύ μας, χαμένη μέρα είναι μια μέρα με πυρετό. Αλλά ναι, συμφωνώ πολύ με την γνωστή ρήση. Μου αρέσει να γελάω και να γελάνε οι άνθρωποι γύρω μου και μια μέρα χωρίς γέλιο δεν ξέρω αν είναι απαραίτητα χαμένη αλλά σίγουρα δεν ήταν και η μέρα της ζωής σου.

Αν δεν κάνατε stand up με τι θα θέλατε να ασχολείστε;

Με την διαφήμιση. Έχω εργαστεί αρκετά χρόνια στον χώρο της διαφήμισης και είναι ένας τομέας που μου αρέσει πολύ και γιατί να μην το παινευτώ;  Είμαι και πολύ καλή!

 

katsouda2.jpg 

Είναι αλήθεια ότι οι κωμικοί είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι;

Νομίζω ότι απλά φαίνεται μεγάλη η αντίθεση του ανθρώπου πάνω στην σκηνή που είναι γεμάτος ενέργεια και ατάκες με τον άνθρωπο που είναι κάτω από την σκηνή και είναι κανονικός. Δηλαδή θα είναι και σοβαρός και αστείος και λυπημένος και βαρετός κτλ.

Τι μπορεί να σας «φρικάρει» πάνω στη σκηνή;
Κατσαρίδα! Θυμάμαι έπαιζα σε ένα θέατρο και όπως παίζω βλέπω κοντά στο πόδι μου μια τεράστια κατσαρίδα! Μιλάμε τώρα για μέγεθος! Τι να σας πω, σχεδόν αναγνώριζε αφεντικό. Και επειδή έχω ακραία φοβία δεν μπορούσα ούτε να την πατήσω. Οπότε συνέχισα κανονικά την παράσταση προσπαθώντας να την αποφύγω σχεδόν τρέχοντας πάνω στην σκηνή με αψυχολόγητες κινήσεις. Εκείνη την ημέρα η παράσταση έμοιαζε με χοροθέατρο.

Κάνουμε εσείς στη σκηνή και εμείς ως κοινό ομαδική ψυχοθεραπεία με το stand up;

Αμέ! Αλλά το χρεώνουμε έξτρα! Πλάκα κάνω. Αν σκεφτούμε ότι το γέλιο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία, ναι κάνουμε και από αυτό!

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει δε ποτέ stand up;

Αααα! Να πάει γρήγορα στο πλησιέστερο σημείο stand up και να δει άμεσα γιατί πραγματικά δεν ξέρει τι χάνει.

Τι να περιμένουμε να δούμε στο Comedians;

Στο πρώτο μέρος θα δείτε κλασσικό stand up από τους καλύτερους του είδους. Στο κομμάτι του talk show πραγματικά δεν ξέρω κι εγώ να σας πω γιατί κάθε παράσταση είναι διαφορετική και εκείνη την ώρα «βγαίνουν» πράγματα από τους κωμικούς που ούτε εμείς τα ξέρουμε! Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα περάσετε καταπληκτικά και προσωπικά στο Comedians έχω ζήσει από τις πιο διασκεδαστικές βραδιές επί σκηνής!

Info:
Βασικοί Συντελεστές-Παρουσιαστές: Ήρα Κατσούδα-Ανδρέας Πασπάτης

Καλεσμένοι:

Δευτέρα 19/12: Κατερίνα Βρανά, Δημήτρης Δούκογλου, Ηλίας Φουντούλης , Πάρης Ρούπος

Δευτέρα 26/12: Διονύσης Ατζαράκης,  Θανάσης Cain Σαμαράς, Κωσταντίνος Μπούρας

Δευτέρα 2/1/2017: Θωμάς Ζάμπρας, Ζήσης Ρούμπος, Παναγιώτης Κούδας, Στέλιος Ανατολίτης

Ώρα Έναρξης: 21:30 

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Διάρκεια Έργου : 80' με διάλειμμα 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα