Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Bανίλια, ο Χιονάνθρωπος και η Πανόρμου

Η Λένα, σήμερα, πίνει τσάι με κανέλα, βλέπει τον Χιονάνθρωπο και χαλαρώνει με κοκτέιλ.


Λένα Γρηγορίου

Κάπως είναι αυτές οι μέρες. Ούτε κλαίνε, ούτε γελάνε. Κι ας έχουν έναν ήλιο ναααα, τόσο  μεγάλο. Το νοιωθεις ή  μόνο εγώ το αισθάνομαι; Όπως και να ’ναι, οι  βόλτες είναι ένα ισχυρό αντίδοτο. Δίνουν χρόνο να σκεφτείς, να μιλήσεις, να εκφραστείς, ανοίγουν το μυαλό, σε ξελαμπικάρουν, σε ζωντανεύουν. Αν δεν κάνουμε δώρο στον εαυτό μας και μια βόλτα στην πόλη, ε, αυτό σημαίνει πως ούτε μας υπολογίζουμε, ούτε μας αγαπάμε!

Για σήμερα, που όλη η μέρα είναι δική μου (και δική σου), λέω να σε πάω βόλτα αλλά και να σε κεράσω τσάι με κανέλα και γαρίφαλο στην παλιά μου γειτονιά, στη Γαργαρέτα, στο Κουκάκι.

Εκεί, στην Ερεχθείου 2, είναι ένα μπιστρό που το 'χω λατρέψει. Η Βανίλια. Την ανακάλυψα τυχαία, σε μια βόλτα στην παλιά μου γειτονιά, στο δρόμο που ερωτεύτηκα, που κρύφτηκα, που έπαιξα... Στην Ερεχθείου. Ψαχνοντας για το φαρμακείο, που το ήξερα και το θυμόμουνα γωνία Βεΐκου και Ερεχθείου, είδα τη Βανίλια. Μπήκα μέσα απο περιέργεια, κι αυτό ήταν. Την αγάπησα. Κι αυτήν και τη μουσική της, και τα γλυκά της και το τσάι της και τις πίτες της!

Σε κερνάω τσάι και δεν θα το ξεχάσεις, βάζω στοίχημα. Κανέλα, γαρίφαλο, μήλο, πορτοκάλι.

Και μετά; Μετά έχει σινεμά και Χάρι Χόλε! Και μην πεις πως δεν ξέρεις τον θρυλικό ήρωα του Jo Nesbo, γιατί θα με απογοητεύσεις. Έγινε ήρωας κινηματογραφικός τώρα ο Χόλε και, αφού μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ο «μπαμπάς» του, ο Nesbo, μεταφέρθηκε κι αυτός! Χιονάνθρωπος είναι ο τίτλος του βιβλίου του Jo Nesbο. Χιονάνθρωπος είναι και ο τίτλος της ταινίας του Τόμας Αλφρεντσον.

Πάντα έλεγα πως οι χιονάνθρωποι έχουν μια μελαγχολία. Γι' αυτό κάθε φορά που, πιτσιρίκι, έφτιαχνα χιονάνθρωπο, μετά τον έπαιρνα αγκαλιά για να τον προστατεύσω. Και, βέβαια, πάγωνα! Και γι' αυτό, πάντα, απ' όλους τους ανέμους, αυτόν αγαπούσα. Και σήμερα που στη βόλτα μου σκεφτομαι να δώ μια ταινία που τη λένε «Ο χιονάνθρωπος», έχω απο τώρα μπει σ' ένα κλίμα …κάπως. Σε πήρα, λίγο, απ' τα μούτρα, ε; Με συγχωρείς. Παρασύρθηκα. Απ’ το… χιόνι!

Θα πάμε στην «Ελλη»  (Ακαδημίας 64). Αρχίζει στις 20.00  και σήμερα έχει γενική είσοδο 5 ευρώ! .

Δεν θα τελειώσουμε όμως τη μέρα μας με τον «Χιονάνθρωπο». Θ’ ανηφορίσουμε προς τα πάνω και στην Πανόρμου θα συναντήσουμε την "ιστορική" Santa Botella (Πανόρμου 115). Δεν ξέρω αν πρέπει να σου χαρακτηρίσω την Santa Botella ως bar. Γιατί δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένας χώρος φιλικός, ζεστός, οικείος. Μου αρέσει, αγαπώ τα ποτά της, τη χαλαρότητα που με κάνει να νιώθω μόλις μπαίνω, τις μουσικές της, τον κόσμο της, τα κοκτέιλ της. Μου αρέσει να τελειώνω εκεί τη μέρα μου.

Την επόμενη Τετάρτη, πάλι μαζί θα ανακαλύψουμε τα ωραία, τα παράξενα και τα καινούργια.

Φιλιά!

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας

DO IT YOURSELF

Ποια fashion items αξίζει πραγματικά να αναζητήσεις σε καταστήματα με vintage προϊόντα;

Πες «ναι» στο vintage, ποντάροντας όμως σε πράγματα που αξίζουν πραγματικά.