Πιο φθινοπωρινά δεν γίνεται - AllYou.gr

Search

Πιο φθινοπωρινά δεν γίνεται

Μια ακόμα μέρα βροχερή. Ποιος έχει όρεξη για έξω; Ειδικά όταν στο σπίτι σε περιμένουν ωραία βιβλία και τηλεοπτικές σειρές.

16 Νοεμβρίου 2017
Συντάκτης : Γωγώ Καρκάνη

Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσω αυτή τη φθινοπωρινή Πέμπτη –όπως και πολλές άλλες μέρες, εδώ που τα λέμε– από τα βιβλία και τις ταινίες. Ή, πιο συγκεκριμένα, από τις τηλεοπτικές σειρές, που είναι η νέα μου εμμονή (και όχι μόνο η δική μου, υποψιάζομαι) τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα λοιπόν θα εκμεταλλευτώ το βροχερό καιρό για να βυθιστώ στο καινούριο μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν. Στον «Ήχο του ενός χεριού» (εκδ. Ψυχογιός) ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια φανταστική ιστορία –μιας οικογένειας από τη Σλοβενία που μεταναστεύει στην Τασμανία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή αλλά διαλύεται όταν η γυναίκα εγκαταλείπει ξαφνικά τον άντρα και την τρίχρονη κόρη τους– για να μιλήσει για την πάλη ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, ανάμεσα στην «αγριότητα» της φύσης, των ενστίκτων και τον ανθρώπινο «πολιτισμό». 
 

heri.jpg
 

Με το ίδιο θέμα -την πάλη μεταξύ παλιού και καινούριου- καταπιάνεται ο Φλάναγκαν και στο προηγούμενο βιβλίο του που διάβασα μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, την «Απουσία». Με τη διαφορά ότι η «Απουσία» εκτυλίσσεται στο 19ο αιώνα (έχει, μάλιστα, πρωταγωνιστή το διάσημο μυθιστοριογράφο Κάρολο Ντίκενς), ενώ ο «Ήχος του ενός χεριού» λαμβάνει χώρα στον 20ο αιώνα, από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Φυσικά έχω βάλει στη λίστα των επιθυμιών μου και το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά, το βραβευμένο με Booker 2014 «Το μονοπάτι για τα βάθη του Βορρά».

Σήμερα δεν θα παραλείψω όμως να δω και ένα τουλάχιστον επεισόδιο από την καινούρια σειρά που έχω ανακαλύψει, με τίτλο «Ozark»: Ένας οικονομικός σύμβουλος (Jason Bateman) αναλαμβάνει το ξέπλυμα χρημάτων ενός μεγαλεμπόρου ναρκωτικών αλλά κάτι πηγαίνει πολύ άσχημα στη συνεργασία τους και τότε ο πρώτος αναγκάζεται να καταφύγει στην ομώνυμη του τίτλου περιοχή του Μιζούρι προκειμένου να σώσει τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του.
 

ozark.jpg
«Ozark»

Και εκεί που θα περίμενε ίσως κάποιος να δει μια ακόμα σειρά δράσης με υπερήρωες, βλέπει να σκιαγραφείται πειστικά η τοιχογραφία όλων των χαρακτήρων που κατοικούν σε μια επαρχία των ΗΠΑ, χωρίς όμως να λείπουν το σασπένς και ο υποδόριος τρόμος. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!