Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Αλεξάνδρα γίνεται κυνικά ρομαντική

Σην έκθεση - αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Στέφανο Λαζαρίδη.



Είναι από αυτά τα δελτία Τύπου που καταφτάνουν στο μέηλ μου και εκείνη ακριβώς τη στιγμή που τα βλέπω σκέφτομαι: "Α, εδώ θα πάω!". 

Και ο καιρός περνάει, οι υποχρεώσεις με κάνουν να λησμονήσω την υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου, και οι εκθέσεις λήγουν, τα έργα κατεβαίνουν, τα δρώμενα τελειώνουν. Και μου μένει το παράπονο. Πάλι δεν τα κατάφερα. 

Αυτή τη φορά όμως είμαι τυχερή! Η έκθεση που θέλω να δω, "Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός" παρατείνεται έως την 1η Απριλίου 2018.

Σήμερα λοιπόν θα βρεθώ στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, σε ένα από τα αγαπημένα μου μέρη της πόλης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αν δεν έχεις πάει, σπεύσε.

Με την έκθεση αυτή κορυφώνεται το φετινό αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον σπουδαίο σκηνογράφο, σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Στέφανο Λαζαρίδη.  

Μιλάμε για την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο ατομική παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου του Λαζαρίδη, ο οποίος ανέδειξε το εύρος της σκηνογραφίας σε δραματουργικούς εικαστικούς χώρους, θέτοντας σε βάθος ερωτήματα και αποφεύγοντας τις διακοσμητικές λύσεις, στις σημαντικότερες σκηνές όπερας της Ευρώπης.

Το λάιτ μοτίφ στο έργο του είναι ο κύβος, και αυτό είναι το στοιχείο έμπνευσης της έκθεσης η οποία αναπτύσσει ένα οπτικό χρονολόγιο ξεκινώντας από την αρχή της καριέρας του, με ζωγραφικές μελέτες σκηνικών και σχέδια κοστουμιών, συνεχίζει με έργα μικτής τεχνικής και κολάζ και τρισδιάστατες μακέτες υπό κλίμακα, βίντεο από παραστάσεις και συνεντεύξεις του και ολοκληρώνεται με φωτογραφίες από την εικαστική του έρευνα, σκηνοθετικές σημειώσεις πάνω σε κείμενα και δείγματα από επιστολογραφία. Ένα ταξίδι στη ζωή του, πόσο υπέροχο!

Θα πάρω παρέα και μια φίλη, εκτός κι αν θέλει η κόρη μου να μου κάνει παρέα. Συνήθως εμπιστεύεται τις επιλογές μου και είναι η καλύτερη παρέα μου. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά την έκθεση θα θέλει να κάνουμε μια βόλτα στο Κανάλι και να πάρουμε κάτι να τσιμπήσουμε. Καλή η Τέχνη αλλά με άδειο το στομάχι, πώς; 

Και αυτό νομίζω ότι είναι ένα ωραίο πλάνο για απόγευμα Τρίτης, τι λες; 

Πληροφορίες:

- Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά 09.30-21.00, με ελεύθερη είσοδο

- Ο επιμελητής της έκθεσης, Αντώνης Βολανάκης, θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες ξεναγήσεις τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 19:00, Σάββατο 24 Μαρτίου στις 12:00, Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 19:00, Σάββατο 31 Μαρτίου στις 12:00. Για κρατήσεις θέσεων: 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00).

- Για ειδικές ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα & σχολεία, καθώς και ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές

FASHION NEWS

Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024

Με τους παστέλ χρωματισμούς της σειράς Quiet Sand και τα έντονα μοτίβα της Summer Nights να θυμίζουν τις ηλεκτρισμένες βραδιές των πόλεων

DO IT YOURSELF

6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση

Όλα όσα πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου για τις διακοπές στο χωριό ή στο νησί αυτό το Πάσχα