Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Όνειρα γλυκά και όνειρα τηγανητά!

Μια βόλτα με όνειρα, μ’ ένα τιρμπουσόν και με τρεις γυναίκες σου “τάζει” σήμερα η Λένα. Αν την χάσεις, θα χάσεις!


Λένα Γρηγορίου

Δεν ξέρω πώς ξεκινάς εσύ τη μέρα σου, εγώ πάντως σήμερα την ξεκίνησα, ήδη, με… όνειρα τηγανητά! Μια χαρά, κατάλαβες! Με τραγούδια ξεκίνησα την Τετάρτη μου. Και τι τραγούδια! Από το CD της αγαπημένης μου (και αξέχαστης) Αρλέτας, σε μουσική του Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους της Sunny Μπαλτζή «Η γιαγιά μου μαγειρεύει όνειρα τηγανητά». Καταπληκτικό; E, ναι, αφού η μοναδική Αρλέτα, πριν φύγει από κοντά μας, είχε προλάβει να ηχογραφήσει τα 13 τραγούδια του δίσκου, που τώρα οι φίλοι της μας τον παρουσίασαν σαν δώρο και σαν έκπληξη.  Όνειρα τηγανητά είναι και ο τίτλος του τραγουδιού που ακούω πίνοντας τον πρώτο καφέ της ημέρας μου. Θ’ ακούσω και τ’ άλλα 12. Με την ίδια συγκίνηση και χαρά. Κι αν δεν προλάβω σήμερα, γιατί ο χρόνος τρέχει, κι αύριο μέρα είναι.

Pixel
Pixel
arletain.jpg

Πάω να πάρω το μετρό για κέντρο. Μαζί μου, το βιβλίο μου του μήνα. Για τις ώρες της διαδρομής, για την υπέροχη ώρα του δεύτερου καφέ, για τια όσο θα χρειαστεί να περιμένω μέχρι να έρθουν τα δυο σημερινά (επαγγελματικά) ραντεβού μου. Είναι του Ρόμπερτ Μούζιλ το βιβλίο μου, οι «Τρείς Γυναίκες» (Εκδόσεις Μεταίχμιο), και ενώ το είχα ξαναδιαβάσει πριν χρόνια, μου φαίνεται τόσο καινούργιο, τόσο κοντινό μου. Οι τρεις ιστορίες στο βιβλίο του Αυστριακού Μούζιλ, με πρωταγωνιστές τους τρεις άντρες, είναι σαν μια ανατομία, η κάθε μια τους, στη σχέση αρσενικού-θηλυκού. Οι γυναίκες των ιστοριών είναι αυτές που μπορούν. Μπορούν να ανατρέψουν, να καθορίσουν, να κατανοήσουν , να αγαπήσουν  τον κόσμο των αρσενικών ηρώων.   

Αγαπώ τη γραφή του Μούζιλ, γιατί μέσα απ’ αυτή διακρίνω το πάθος του για την ψυχανάληση.  Δεν θέλω σχόλια και υπαινικτικά χαμόγελα. Άλλωστε ποτέ δεν σου έκρυψα την Φροϋδική μου αδυναμία.

treisgynaikes.jpg

Το απόγευμα, νωρίς, θα πάω στο θέατρο. Στο Γκάζι, στην Ευμολπιδών, στο Σύγχρονο Θέατρο. Θα δω το «Όνειρα γλυκά» της Σαλίνας Γαβαλά. Πολλά μου είπαν, πολλά άκουσα, και για την παράσταση και για την Σαλίνα, και αποφάσισα να πάω να δω, ν’ ακούσω και να κρίνω.
 

onirain2.JPG

Σίγουρα έχεις ακούσει κι έχεις δει τη Σαλίνα Γαβαλά. Έγινε γνωστή ως καθηγήτρια φωνητικής, Vocal coach που λέμε(!), στην ομάδα του Γιώργου Θεοφάνους αλλά και του Μπάμπη Στόκα, στο X Factor. Όμως, η Σαλίνα και μετράει κάποια χρόνια στο τραγούδι, στη μουσική και στο θέατρο, και δεν σταματάει να μας κάνει καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Πότε με τις συνεργασίες της, όπως αυτή με τον Στέφανο Κορκολή, τον Νίκο Αντύπα, αλλά και τον Βασίλη Λέκκα, πότε με τα καινούργια της τραγούδια, την «Προσωρινή Αμνησία» ή  τον «Ανθρωπο» και πότε με τη στροφή της στο θέατρο, όπως φέτος με τα «Όνειρα γλυκά». Ένα έργο που έγραψε η ίδια και που πρωταγωνιστεί μαζί με την Ελπίδα. Ναι, την «Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ», αγαπημένη τραγουδίστρια Ελπίδα. 

«Με πρόσχημα μια μετακόμιση, η ηρωίδα ξεδιπλώνει αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια και την εφηβεία της και επιχειρεί μια εσωτερική αναζήτηση συνομιλώντας με τον μελλοντικό της εαυτό. Ένας ατομικός διάλογος για την ταυτότητα και τα θέλω μας, μέσα από τον καθρέφτη μιας άλλης ηλικίας, μιας άλλης εμπειρίας, ένα ταξίδι στο παρόν και το μέλλον», διαβάζω στο πρόγραμμα του θεάτρου. Και συνεχίζω: «Το θεατρικό κείμενο ενώνεται με γνωστά ελληνικά τραγούδια λειτουργώντας ως συνδετικός ιστός για την προσέγγιση των δύο εαυτών (μας;) στον χρόνο».

Η Σαλίνα Γαβαλά υποδύεται τη ηρωίδα και η Ελπίδα ερμηνεύει τον άλλο εαυτό που της ανοίγει τον δρόμο για την αυτογνωσία. Σκηνοθέτης της παράστασης, ο αγαπημένος μου Αντώνης Λουδάρος. Α, και τρεις μουσικοί   «επί σκηνής», live. Ανυπομονώ.

Μετά τα Όνειρα γλυκά, θα πάω στο Τιρμπουσόν (Κωνσταντινουπόλεως 104, Γκάζι). Το παλιό μηχανουργείο που έγινε ένα ατμοσφαιρικό και φιλικό και πανέμορφο στέκι για φαί και ποτό. Έχει και υπέροχες μουσικές και κίτρινες… ντουσιέρες για φωτιστικά, και πολυέλαιο από μπουκάλια  και τραπεζάκια έξω! Και πεντανόστιμο φαγητό και γλυκόπιοτα κρασιά.

tirbu.jpg

Τι άλλο θέλω; Καλή παρέα! Γι αυτό, σε περιμένω!

 

 

Ταυτότητα παράστασης

«ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ»

της Σαλίνας Γαβαλά
Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος

Σκηνογράφος: Στέβη Λύτρα
Σχεδιασμός φωτισμού: Μίλτος Λυσίκατος

Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Χωριανόπουλος

Ενδυματολογική επιμέλεια: Νάσος Λουϊζος

Βοηθός σκηνοθέτη: Γωγώ Μαρινάκου

 

Παίζουν και τραγουδούν: Ελπίδα, Σαλίνα Γαβαλά

Φιλική συμμετοχή Δημήτρης  Ίσαρης

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Γιώργος Τσολάκος: πιάνο
Αχιλλέας Διαμαντής: κιθάρα
Μιχάλης Κεχαγιάς: μπάσο, κρουστά

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 2103464380

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: 10 + 1 φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάιο

Από μουσική μέχρι κόμικς, street food και κινηματογράφο, η Αθήνα τον Μάιο μας περιμένει με ανεβασμένη διάθεση και πολλά φεστιβάλ. Γράφει ο Μάνος Νομικός 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 11 Μαΐου

Βρείτε χρόνο για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Κ. Π. Καβάφης: «…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός» στην Στέγη, με την καλλιτεχνική υπογραφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Το Σάββατο 25 Μαΐου μια μοναδική συναυλία έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης