Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Συνέλευση 8 Μάρτη διοργανώνει φεμινιστικό φεστιβάλ στον κήπο του ΣΕΑ

Φεμινιστικό φεστιβάλ στον κήπο του ΣΕΑ (Σύλλογος Ελ.Αρχαιολόγων) στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου



ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2023
?Η Συνέλευση 8 Μάρτη διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το φεμινιστικό φεστιβάλ στον κήπο του ΣΕΑ (Σύλλογος Ελ.Αρχαιολόγων) στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Επιστρέφουμε στο φεστιβάλ για να γιορτάσουμε, να συζητήσουμε και να οργανώσουμε έναν χώρο συνάντησης, αγώνα, χαράς και αλληλεγγύης.
? Σάββατο 16/9
Θεματική 1ης μέρας: ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 99%: ΤΑΞΗ, ΦΥΛΑ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΕΣ.
? 3.00 - 5.30 μ.μ. ΛΟΑΤΚΙ+ και τάξη: Εργασιακές εμπειρίες (α)ορατότητας.
Συντονισμός: Σαπφώ Διαμαντοπούλου, Συνέλευση 8 Μάρτη
Συζητούν οι:
● Μαρία Κεφαλά, νηπιαγωγός
● Άννα Κουρουπού, διευθύντρια Red Umbrella Athens
● Δήμητρα Κυρίλλου, ακτιβίστρια, συγγραφέας, Proud Seniors Greece- ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 50 και άνω.
5.00 - 6.00 μ.μ. Παρουσίαση ποιητικής συλλογής ο Γοργόνος του Σπύρου Χαιρέτη. (εκδόσεις Θράκα)
5:00 μ.μ. Παρέμβαση-χαιρετισμός από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ): Όλγα
Σακαλή (πρώην πρόεδρος ΣΕΑ)
? 5.30 - 8.00 μ.μ. Οι φεμινιστικές διεκδικήσεις στον κόσμο της δουλειάς. Συλλογικές συμβάσεις και επαγγέλματα γένους θηλυκού.
Συντονισμός: Κατερίνα Γιαννούλια, Συνέλευση 8 Μάρτη
Συζητούν οι:
● Αφροδίτη Παπαναστασίου, νοσηλεύτρια ιδ. τομέα, συντονιστικό συνδικαλιστικής κίνησης ΜΑΧΗ
● Ντίνα Ρέππα, δασκάλα, μέλος ΔΣ ΔΟΕ
● Δήμητρα Σιαηλή, συνδικαλίστρια ΣΜΤ-μηχανικός
● Στέλλα Τζανίνη, εργαζόμενη στο Δήμο Αγ. Παρασκευής, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου (Σ.Ε.Δ.Α.Π).
? 8.30-11.30 μ.μ. Συναυλία
Toxic Rabbits
Daphne and the Fuzz
Esmeralda
Aeon
Sara ATH
Αγγελική Τουμπανάκη
Σαββίνα Γιαννάτου
 
? Κυριακή 17/9
? 3.00 - 5.30 μ.μ. Πόλεις και ανάγκες του 99%:
Η έμφυλη διάσταση του δημόσιου χώρου.
Συντονισμός: Αναστασία Βλάση, Συνέλευση 8 Μάρτη
Συζητούν οι:
● Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος, ιδρύτρια ActRom
● Αθηνά Μελά, Υπ. Δρ βιώσιμου αστικού σχεδιασμού
● Ιλιρίντα Μουσαράι και Ιωάννα Λίλα, Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών και Αλληλέγγυων
● Ράνια Παπαγεωργίου, κοινωνιολόγος, εργαζόμενη στη ΓΓ Εμπορίου.
? 5.30 - 8.00 μ.μ. Να μη συνηθίσουμε το σεξισμό και το νεοσυντηρητισμό: παλεύουμε για ένα ριζοσπαστικό, μαζικό, μαχητικό φεμινισμό.
Συντονισμός: Σοφία Βόδενα, Συνέλευση 8 Μάρτη
Συζητούν οι:
● Βανέσα Βενέτη - Κοττίκα, τρανς γυναίκα, ακτιβίστρια και αρθρογράφος
● Αλίκη Κοσυφολόγου, Κιουρί@τ
● Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος
● Ελένη Μήτσου, Μαχητικές και Ελεύθερες
● Κατερίνα Σεργίδου, Συνέλευση 8 Μάρτη.
8.00 - 8.45 μ.μ. Stand up comedy
Δήμητρα Νικητέα
Έμιλυ Ντάνου
Μαρία Κουφομανώλη
Δάφνη Μανουσογιάννη
Αγγέλα Πατσιαδά
? 8.45 - 11.30 μ.μ. Συναυλία
Idra Kayne
Dury Dava
Ρίτα Αντωνοπούλου & Ρεβάνς
feministiko-festival
Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει φεμινιστικό βιβλιοπωλείο και μπαρ.
Επίσης, και τις δυο μέρες θα λειτουργεί παιδότοπος με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζόμενων ΟΓΑ [ΠΣΕ ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ - ΕΦΚΑ)] και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής [ΠΟΠΟΚΠ].
 
?Το περασμένο έτος οι επιθέσεις σε γυναίκες και λοατκι+ αυξήθηκαν. Τα σώματα, οι επιθυμίες, ο χρόνος και η εργασία μας έγιναν για άλλη μια φορά πεδίο μάχης και άσκησης σεξιστικών, ομοφοβικών, νεοφιλελεύθερων και ρατσιστικών πολιτικών. Η βία έφτασε να γίνεται δολοφονική ξανά και ξανά. Από τις γυναικοκτονίες μέχρι το έγκλημα στα Τέμπη, από το ναυάγιο στην Πύλο, μέχρι τα εργατικά ατυχήματα, η ζωή των γυναικών, φτωχών, λοατκι+ και προσφυγισσών/ων μετράει λιγότερο.
Και δεν ήταν μόνο αυτά. Μικρά και μεγαλύτερα πολιτικά συμβάντα (ακροδεξιό ομοφοβικό παραλήρημα για την προβολή της ταινίας τα αγόρια στο ντους σε σχολική τάξη, επιθέσεις σε λοατκι άτομα στο φετινό Pride και στις φεμινιστικές ιδέες μέσω θεμάτων στις πανελλήνιες εξετάσεις) υπενθυμίζουν ότι ο καπιταλισμός και η πατριαρχία περνούν πάνω από τα σώματά μας για να κυριαρχήσουν.
Η επιδείνωση του πολιτικού συσχετισμού με την είσοδο περισσότερων ακροδεξιών και φασιστών στη βουλή καθώς και με την ισχυροποίηση της δεξιάς κυβέρνησης αναμένουμε να θέσει στο στόχαστρο τα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα και τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικών παροχών να εξαφανιστούν μετακυλίοντας σε μας και στα οικογενειακά δίκτυα το βάρος της φροντίδας και της υπεράσπισής μας.
Αυτό που συμπυκνώνει την ιδεολογία και τις πρακτικές του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» είναι η δημιουργία Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής καθώς και η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Με αυτόν τον τρόπο το καθήκον της αναπαραγωγής και η τοποθέτηση της οικογένειας ως βασικού πυλώνα στήριξης του έθνους και του καπιταλισμού θεσμοθετείται σε ένα ανώτερο επίπεδο.
Όμως οι τελευταίοι μήνες εκτός από επιθέσεις είχαν και αντίσταση. Βρεθήκαμε άλλοτε εκατοντάδες, άλλοτε χιλιάδες και μερικές φορές εκατομμύρια άνθρωποι στο δρόμο εκφράζοντας την οδύνη, τον θυμό και την αντίστασή μας στις θανατοπολιτικές. Η 8η Μάρτη φέτος εκτός από μέρα φεμινιστικής απεργίας, αποτέλεσε μια συγκλονιστική μέρα πανεργατικής απεργίας και παλλαϊκής διαδήλωσης ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών. Σε μικρότερα και μεγαλύτερα γεγονότα βρεθήκαμε στους δρόμους. Συναντηθήκαμε όμως και σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ συζητώντας τις ιδέες μας και καλωσορίσαμε στα ελληνικά την έκδοση του Φεμινιστικού Μανιφέστου για το 99% που συγκεντρώνει πολλές από τις ιδέες και τις πρακτικές της Συνέλευσης 8 Μάρτη.
✊Έχοντας στο μυαλό μας όλα όσα ζήσαμε, όλα όσα μας εξοργίζουν, μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν, όλα όσα τελικά αφορούν τη ζωή μας έχουμε ξεκινήσει την διοργάνωση του Φεμινιστικού Φεστιβάλ το οποίο θα περιλαμβάνει κεντρικές εκδηλώσεις-συζητήσεις, εργαστήρια συζήτησης και δημιουργίας, συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά events όπως stand up comedy, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις και πολλά άλλα.
Στο φεστιβάλ επιθυμούμε να συζητήσουμε ποιον φεμινισμό χρειαζόμαστε σήμερα και ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός αντικαπιταλιστικού, ριζοσπαστικού, ταξικού φεμινισμού του 99% που μας εμπνέει. Θέλουμε επίσης να συζητήσουμε τη σχέση φεμινισμού και λοατκι+ αγώνων και ειδικότερα να προσεγγίσουμε ζητήματα που αφορούν την ορατότητα στην εργασία για όλα τα λοάτκι+ άτομα. Στο φεστιβάλ θα μας απασχολήσουν επίσης η σχέση τάξης και φύλου, η αντίσταση στην έμφυλη βία στους χώρους εργασίας, η οργάνωση της απάντησης στις νεοσυντηρητικές-ακροδεξιές μισογυνικές ιδεολογίες αλλά και μη δυτικά παραδείγματα περιφερειακών φεμινισμών. Ταυτόχρονα θα πειραματιστούμε με την γραφή, θα διαβάσουμε ποίηση, θα δημιουργήσουμε στίχους και συνθήματα, θα δούμε stand up comedy, θα ακούσουμε μουσική.
Επιθυμούμε να συναντηθούμε με άλλες φεμινίστριες, συντρόφισσες και ακτιβίστριες καθώς και με γυναίκες, θηλυκότητες και λοάτκι+ άτομα με τα οποία γνωριζόμαστε για πρώτη φορά προκειμένου να δυναμώσουμε τις φεμινιστικές μας συμμαχίες.
Ελπίζουμε ότι το φεστιβάλ μας θα αποτελέσει την πρόταση ενός φεμινιστικού πολιτικού αντιπαραδείγματος, μιας φεμινιστικής κουλτούρας διασκέδασης και συνύπαρξης που θα προβάλει εικόνες από το μέλλον που ονειρευόμαστε, στο εδώ και τώρα. Από τις συναυλίες, μέχρι την κουζίνα, τον παιδότοπο και την συλλογική οργάνωση του χώρου μας, θέλουμε να φτιάξουμε έναν χώρο συντροφικό, ασφαλή και όμορφο όπου η τοξική ετεροπατριαχική κουλτούρα δεν θα έχει θέση.
?Όποιες/α επιθυμούν να συμμετέχουν και να ενισχύσουν το φεμινιστικό φεστιβάλ μπορούν να επικοινωνήσουν με την Συνέλευση 8 Μάρτη στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή μέσω κοινωνικών δικτύων στο Facebook και Instagram.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρίζουν μετά από 10 χρόνια

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ζευγαριού

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πασχαλινά έθιμα: "Λαζαράκια" και κάλαντα του Λαζάρου

Το Πάσχα ξεκινά με το Σάββατο του Λαζάρου και η παράδοση θέλει να νοστιμίζει με τα «Λαζαράκια».