Skip to main content

CELEBS

Και το Νόμπελ λογοτεχνίας πάει… στον Bob Dylan!

Ο Dylan βραβεύεται επειδή “έχει δημιουργήσει νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στην σπουδαία αμερικανική μουσική παράδοση”.


Κατερίνα Σαρρή

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Bob Dylan  είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Επιτροπή. 

Ο Dylan, εκτός από τη μουσική του, έχει εκδώσει το 1971 συλλογή ποίησης και πρόζας, όπως επίσης και τα απομνημονεύματά του το 2004, για τα οποία ετοιμάζει δεύτερο μέρος αυτήν την περίοδο.

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι βραβείο που απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα, ο οποίος σύμφωνα με την διαθήκη του Alfred Nobel παρήγαγε το πιο εντυπωσιακό έργο στο τομέα της λογοτεχνίας, σε μια ιδεώδη κατεύθυνση. 

Η επιλογή του νικητή γίνεται από τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας και το βραβείο ανέρχεται στα 8εκ. σουηδικές κορώνες ή περίπου 820.000 ευρώ.

Περσινή νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξάνδροβνα Αλεξίεβιτς, δημοσιογράφος, ορνιθολόγος και συγγραφέας πρόζας, η οποία και έγινε η πρώτη συγγραφέας από τη Λευκορωσία στην οποία δόθηκε το βραβείο. 

Από το 1901 έχουν βραβευθεί 108 λογοτέχνες, εκ των οποίων μόλις οι 14 ήταν γυναίκες.

 

Διαβάστε επίσης

CELEBS

Αμαλία Κωστοπούλου: Για σαφάρι στη Νότια Αφρική με το αγόρι της!

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram «κόβουν» την ανάσα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department