ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Εποχή της κολοκύθας: Θα την απολαύσουμε σε αυτή την πρωτότυπη μακαρονάδα!
Ζυμαρικά με κολοκύθα, καρύδια και φασκόμηλο.
Υλικά:
2 φλ. μακρόστενη κολοκύθα σε κύβους
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο (ή ελαιολαδο)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε φέτες
¼ φλ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
¼ φλ. καρύδια, ψιλοκομμένα
½ φλ. ρεβύθια
1-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
μερικές σταγόνες λεμόνι
λίγο ξίδι μπαλσάμικο
μισό πακέτο σπαγγέτι ή λιγκουίνι
λίγο σπανάκι, ψιλοκομμένο
½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
τριμμένο τυρί πεκορίνο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς. Περιχύνεις την κολοκύθα με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζεις με αλάτι, πιπέρι και ψήνεις για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί ομοιόμορφα. Τη βγάζεις από το φούρνο και την αφήνεις στην άκρη.
2. Βράζεις τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente και κρατάς τουλάχιστον 1 φλ. από το νερό στο οποίο έχουν βράσει.
3. Σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι, ζεσταίνεις ελαιόλαδο ή βούτυρο και σοτάρεις το κρεμμυδάκι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτεις το φασκόμηλο και αφήνεις για ακόμη 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνεις τα καρύδια, τα ρεβύθια, την κολοκύθα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνεις να μαγειρευτούν μέχρι τα ρεβύθια και η κολοκύθα να ροδίσουν ελαφρώς, προσέχοντας όμως να μην καεί το σκόρδο.
4. Περιχύνεις με λίγο λεμόνι και μπαλσάμικο και ανακατεύεις. Προσθέτεις τα ζυμαρικά και το σπανάκι. Ρίχνεις λίγο νερό για να μη γίνει πολύ πηχτό το μείγμα.
5. Αποσύρεις από τη φωτιά, ρίχνεις το μαϊντανό και ανακατεύεις.
6. Δοκιμάζεις και αλατοπιπερώνεις κατά βούληση. Σερβίρεις με επιπλέον τριμμένο τυρί.
Tip: Αντί να ψήσεις την κολοκύθα στο φούρνο, μπορείς αν θέλεις να τη μαγειρέψεις σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και περίπου 1/3 φλ. νερό. Σκεπάζεις το κατσαρολάκι και την αφήνεις να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό (για περίπου 15 λεπτά).
Πηγή: Love and Lemons