Αυτή είναι «Η Μοναδική Οικογένεια» - AllYou.gr

Search

Αυτή είναι «Η Μοναδική Οικογένεια»

Σήμερα ανακαλύπτουμε το κρυμμένο μυστικό της ελληνικής λογοτεχνίας.

10 Μαϊου 2016

Πριν από τρία χρόνια, το βιβλίο που μονοπωλούσε τις λογοτεχνικές συζητήσεις στην Ελλάδα δεν ήταν άλλο από τη «Μοναδική Οικογένεια» του Λευτέρη Καλοσπύρου. Το βιβλίο προβλημάτισε αρκετά κοινό και κριτικούς και σήμερα λέμε να πάρουμε κι εμείς θέση στο debate.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή: Λίγες μέρες προτού δώσει τέλος στη ζωή του, ο νεαρός Ανδρέας Αριθμέντης, χρονικογράφος της πτώσης του οίκου των Αριθμέντη, μιας οικογένειας νευρικών, ξεροκέφαλων συγγραφέων κι αρχιτεκτόνων, ολοκληρώνει ένα θεατρικό έργο, το μοναδικό που θα καταφέρει να τελειώσει στη βραχύβια συγγραφική καριέρα του. Είναι η ιστορία «της μοναδικής ελληνικής οικογένειας που δεν έπαιξε στο χρηματιστήριο», όπως φροντίζει κάθε τόσο να υπενθυμίζει ο Μιχάλης, συγγραφέας-φάντασμα ευτελών ευπώλητων ρομάντζων και ανέκδοτων σοβαρών αφηγημάτων, στη σύζυγό του Μάρθα και την εννιάχρονη κόρη τους Χριστίνα, το παιδί-θαύμα που σαρώνει τους ανήλικους αντιπάλους της στο σκάκι και κατατροπώνει τους ενήλικους συμπαίκτες της στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων που συμμετέχει κατ' εξαίρεση. 

Όμως ο Ανδρέας δεν σκοπεύει να αφήσει πίσω του μόνο το θεατρικό έργο. Στον φάκελο που προτίθεται να παραδώσει σε μια νοικιασμένη θυρίδα με αποδέκτες τον πατέρα και τον αδερφό του, έχει συγκεντρώσει διηγήματα και κομμάτια από ημιτελή ή ολοκληρωμένα μυθιστορήματα, γραμμένα από τον ίδιο, τον αδερφό του αλλά κι από ήρωες του θεατρικού έργου.

Τι ρόλο παίζουν στα κείμενα του Ανδρέα ο σύγχρονος κορεάτικος κινηματογράφος, το κυνήγι μπεκάτσας και η ερωμένη του αδερφού του, η μυστηριώδης Ντάλια, για το παρελθόν της οποίας δεν είναι γνωστά παρά ελάχιστα στοιχεία; Πόσο ελεύθερος είναι ένας μυθιστορηματικός ήρωας να χαράξει το δικό του πεπρωμένο και ποια τα όρια ανάμεσα σε μια «αληθινή μυθιστορία» και την «πλαστή μυθιστορία» που είναι εγκιβωτισμένη μέσα της; 

«Η Μοναδική Οικογένεια»  είναι ένα μυθιστόρημα για την επινόηση του εαυτού στην εποχή του ίντερνετ, για τις οικογενειακές σχέσεις τις πρώτες δεκαετίες του νέου αιώνα καθώς και για το πέρασμα από έναν κόσμο παγιωμένων αυταπατών σε έναν κόσμο δυσοίωνων αμφιβολιών. 

Εμείς το διαβάσαμε και λατρέψαμε το σαρκαστικό, περίπλοκο, μεταμοντέρνο, και φρέσκο λογοτεχνικό κόσμο του Λευτέρη Καλοσπύρου. Εσύ θα πάρεις θέση; 

Η Μοναδική Οικογένεια

του Λευτέρη Καλοσπύρου

Εκδόσεις ΠόλιςΑκολούθησε το allyou στο Instagram!