Η Αντιγόνη αλά γαλικά - AllYou.gr

Search

Η Αντιγόνη αλά γαλικά

Πού θα την βρούμε; Στη σκηνή του Rex!

22 Ιουλίου 2016

Την προηγούμενη εβδομάδα απολαύσαμε την Αντιγόνη του Σοφοκλή (σε μετάφραση του λατρεμένου και πρόσφατα εκλιπόντα Δημήτρη Μαρωνίτη) στην Επίδαυρο, αλλά δεν μας ήταν αρκετό. Απόψε θα ξαναδούμε Αντιγόνη –όχι όμως δια χειρός του διάσημου τραγικού, αλλά του Ζαν Ανούιγ. Το έργο ανεβαίνει απόψε στη σκηνή του Rex - Μ. Κοτοπούλη του Εθνικού Θεάτρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ένα κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, γραμμένο το 1942, στη διάρκεια της ιδιόρρυθμης ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, η «Αντιγόνη» του Ανούιγ συνιστά μια μεταφορά για το άτομο και τον αγώνα του απέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος. Η νεότητα και το γήρας, η ομορφιά και η ασχήμια, η δύναμη και η αδυναμία, το δίκαιο και το άδικο αντιπαραβάλλονται για να ξεσκεπάσουν μια κοινωνία φοβισμένη, βουτηγμένη στον ατομικισμό και τη διαφθορά, μια κοινωνία σε σημείο μηδέν.

Σε αυτήν την πολιτεία-ναυάγιο που η μυρωδιά του πτώματος του Πολυνείκη χρησιμοποιείται ως μέσο σωφρονισμού των πολιτών, που οι νεκροί είναι εναλλάξιμοι, που «αλήθεια είναι αυτό που δεν λέμε», ο Κρέων έρχεται ως σωτήρας, λέει «ναι» στην εξουσία και ως ταπεινός εργάτης της «διοικεί ανθρώπους». Η Αντιγόνη, παιδί κι αυτή μιας άρρωστης κοινωνίας, με το ένστικτο της νιότης, αντιστέκεται, θάβει τον νεκρό αδελφό της, λέει «όχι» στην «ακριβή, τη βρομερή ελπίδα» που επικαλείται η εξουσία. Στο τέλος, πλάι σε έναν Φρουρό, που έχει ακυρώσει όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του, κλονίζεται, δεν ξέρει πια γιατί πεθαίνει. Ο αμετανόητος Κρέων θα συνεχίσει να κρατάει τα ηνία της πολιτείας, οι Φρουροί θα συνεχίσουν να πίνουν και να παίζουν χαρτιά. Ένα σύγχρονο γηροκομείο, μια κοινωνία που περιμένει να πεθάνει, ένα τραγουδάκι που υμνεί τον ήρωα Ετεοκλή και η φωνή της Αντιγόνης που αντηχεί αέναα μέσα από την αιωνιότητα, φωτίζοντας κάθε φορά νέες όψεις του τραγικού.

Μην το χάσεις!

Αντιγόνη

του Ζαν Ανούιγ

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Με τους: Φαίδων Καστρής, Βασιλική Τρουφάκου, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ιωάννα Μαυρέα, Γιώργος Φριντζήλας, Στέλιος Μάινας, Θοδωρής Κατσαφάδος, Ερρίκος Λίτσης, Μαίρη Λιαμή, Ερρίκος Μηλιάρης

Πού: Εθνικό Θέατρο, Rex - Μ. Κοτοπούλη, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα

Ώρα έναρξης: 21.00

Είσοδος: Από 10€

Προπώληση: www.greekfestival.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!