Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Επιστροφή στο 1984

Απόψε συναντάμε τον Μεγάλο Αδερφό και μπαίνουμε στον Θάλαμο 101.


Φύλλις Νικολάου

Οι Muse και οι Smashing Pumpkins εμπνεύστηκαν ολόκληρα άλμπουλ από αυτό το εμβληματικό βιβλίο και εμείς απόψε αντλούμε έμπνευση από το ίδιο βιβλίο για να περάσουμε το αποψινό μας βράδυ. Ο λόγος για το «1984», το προφητικό μυθιστόρημα-σταθμό για την πολιτική σκέψη και λογοτεχνία του Τζωρτζ Όργουελ.

Φέτος, το βιβλίο διασκευάζεται από την Κατερίνα Ευαγγελάτου και καταλαμβάνει το Νέο Θέατρο – Κατερίνα Βασιλάκου. Η διασκευή και η σκηνοθεσία του εμβληματικού μυθιστορήματος κατασκευάζουν μια οπτική της ιστορίας μέσα από το μυαλό του  Ουίνστον / Όργουελ, ο οποίος συνομιλεί με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, παλεύοντας να παραμείνει λογικός,  κόντρα σε μία κοινωνία που έχει απολέσει κάθε λογική. Είναι ήρωας; Είναι προδότης; Η γνωριμία του με την Τζούλια, του δίνει την ώθηση να προχωρησει σε ακόμα πιο ακραία Εγκλήματα Σκέψης, ενάντια στο Κόμμα. To τέλος είναι προδιαγεγραμμένο: Η Αστυνομία Σκέψης  θα τον συλλάβει και θα τον οδηγήσει στον Θάλαμο 101. Εκεί ο Ο’Μπράιεν, Βασανιστής; Ανακριτής; Δάσκαλος; Ιατρός; , μέσα από μια αποκαλυπτική διαδικασία τον φέρνει αντιμέτωπο με  «το χειρότερο πράγμα στον κόσμο».

Ο τίτλος του βιβλίου, εικάζεται ότι αποτελεί αναγραμματισμό του έτους 1948, κατά το οποίο ο Τζώρτζ Όργουελ ολοκλήρωσε τη συγγραφή του κειμένου του. Ενός κειμένου που έμελλε να αποτελέσει σημείο αναφοράς γύρω από την Λογοτεχνία της Δυστοπίας, παρουσιάζοντας έναν κόσμο απολυταρχισμού, δυστυχίας και απόλυτης καταπίεσης, όπου η αμείωτη προπαγάνδα του καθεστώτος, η συνεχής παρακολούθηση όλων των πολιτών και ο έλεγχος της ανθρώπινης σκέψης, αποτελούν τις βασικές δομές του Οργουελικού Σύμπαντος.

Αυτό που καθιστά το 1984 μοναδικό, είναι ότι είναι διαρκώς μπροστά από την εποχή του, όχι απλώς επίκαιρο.  Χάρη σε αυτό, άλλωστε, γεννήθηκε ο όρος «οργουελικός»  για να περιγράψει συνθήκες κυβερνητικής  -και όχι μόνο- παρέμβασης στην  ζωή των πολιτών, καθεστώτα ανελευθερίας,  διαρκούς παρακολούθησης, και συλλογής ιδιωτικών πληροφοριών, ελέγχου της σκέψης. Όμως, πώς μπορείς να πεις ότι ένα βιβλίο άλλαξε τον κόσμο, όταν ο κόσμος έχει παραμείνει ακριβώς ίδιος;

Για απόψε λοιπόν σου προτείνουμε θέατρο και σκέψη – τα λέμε εκεί στις 21.00 νταν!

1984 του Τζωρτζ Όργουελ
Νέα Διασκευή:
Ρόμπερτ Άικι & Ντάνκαν Μακμίλαν
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Παίζουν οι: Αργύρης Πανταζάρας, Νίκος Κουρής, Λένα Δροσάκη, Σωτήρης Τσακομίδης, Νίκος Πυροκάκος, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Ερρίκος Μηλιάρης, Αγησίλαος Μικελάτος
Πού: Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 18€ (γενική είσοδος) / 12€ (μειωμένο)
Πληροφορίες: 2110132002-5

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Η Μάγισσα»: Ήρθε η ώρα να βγει αληθινό το όραμα της Θεοφανώς;

Λασκαραίοι και Γερακάρηδες παλεύουν για τη ζωή και την εξουσία

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Η Μάγισσα»: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Περιλήψεις επεισοδίων 66 – 67 για 18 – 19 Μαρτίου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Γυναίκες επί Σκηνής: Για την Ημέρα της Γυναίκας, Συγγραφείς διαβάζουν έργα τους

Η Θράκα και το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών Η Φωνή της, 8/3 στο Altai

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;