Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

O Φίλιππος Τσαλαχούρης συνομιλεί με τον Μπετόβεν

Ένας μοναδικός μουσικός διάλογος, απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Η πρώτη μέρα της εβδομάδας, θα μας βρει καθισμένες στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο λόγος δεν είναι άλλος, από το ότι απόψε, ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, ανοίγει μουσικό διάλογο με τον Μπετόβεν.

Φύγαμε, λοιπόν, να ταξιδέψουμε ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα, με τους μουσικούς της διάσημης πλέον Καμεράτα-ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Φίλιππου Τσαλαχούρη.

Αφορμή δύο κοντσέρτα για πιάνο, μέσα από τη ματιά του ίδιου του Τσαλαχούρη, με σολίστ δύο από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες. Πριν απολαύσουμε, ας μάθουμε λίγα πράγματα περισσότερα...

Ο Μπετόβεν συνέθεσε το Κοντσέρτο αρ. 0 για πιάνο & ορχήστρα, Wo04  το 1784 σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Το «παιδικό» αυτό έργο,  κατακλύζεται από ψήγματα μεγαλοφυΐας ενώ η πιανιστική γραφή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και εξελιγμένη. Το κοντσέρτο αρ. 0 έφθασε  στις ημέρες μας αποσπασματικά αφού από το διάλογο του πιάνου με την ορχήστρα «λείπει» η ορχήστρα, η οποία ειναι στενογραφικά γραμμένη ως μέρος του πιάνου. Έπειτα από παραγγελία της Καμεράτα το 2013 ο Φίλιππος Τσαλαχούρης ανασυνέθεσε το μέρος της ορχήστρας, ενορχηστρώνοντας κάποια σημεία και χτίζοντας από την αρχή το ορχηστρικό περιβάλλον της συνοδείας. Σολιστ,  η γνωστή πιανίστα Ελισάβετ Κουναλάκη.

Το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο & ορχήστρα, opus 95 του Φίλιππου Τσαλαχούρη παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και αποτελεί φόρο τιμής στον J. S. Bach θέματα του οποίου διατρέχουν ολόκληρη την παρτιτούρα. Σκοτεινό, ενίοτε θορυβώδες, τραγικό αλλά και λυρικό έχει σκοπό να αφήσει στη μνήμη του ακροατή κάτι από το φιλοσοφικό νόημα της μουσικής γραφής. Σολίστ ο διακεκριμένος πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης.

INFO

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Μέγαρο Μουσικής,  αίθουσα Δ. Μητρόπουλος, 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 10€ ΖΩΝΗ Β, 15€ ΖΩΝΗ Α.

Ειδικές τιμές: 4 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 6 € (65+, πολύτεκνοι).

Πληροφορίες: 210 72.82.333, www.megaron.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Να ονειρεύομαι το αδύνατο, αυτή είναι η επιδίωξή μου» Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, θυμόμαστε τον μπαμπά του πιο ονειροπόλου ήρωα, που πέθανε στις 23 Απριλίου 1616

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department