Στην Ανατολή θα ταξιδέψουμε, μέσα από τα μάτια του Θεόδωρου Ράλλη - AllYou.gr

Search

Στην Ανατολή θα ταξιδέψουμε, μέσα από τα μάτια του Θεόδωρου Ράλλη

Θα πάμε στη ρετροσπεκτίβα του, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

06 Φεβρουαρίου 2015

Για να γιορτάσει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης υποδέχτηκε την έκθεση "Θεόδωρος Ράλλης: Με το βλέμμα στην Ανατολή", αφιερωμένη στο έργο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία. Μέσα από τους πίνακές του, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, θα δούμε εικόνες από την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, υπό το πρίσμα της γαλλικής σχολής του 19ου αιώνα.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες: Η πρώτη, και εισαγωγική, μας φέρνει σε επαφή με τη ζωή του καλλιτέχνη, μέσα από αυτοπροσωπογραφίες του αλλά και προσωπικά ντοκουμένα όπως επιστολές. Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο "Το χαρέμι και το λουτρό", μας υποδέχεται σε χαρέμια όπου οι γυναίκες απεικονίζονται πάνω σε ντιβάνια, περιτριγυρισμένες από μεγάλα μαξιλάρια, καλλωπιστικά φυτά, ναργιλέδες και ντέφια. Τέλος, τα έργα της τρίτης ενότητας, με τίτλο "Η πίστη στην Ανατολή", απεικονίζουν ιερούς τόπους, σκηνές λατρείας, εσωτερικά ναών και τζαμιών με έντονα μυσταγωγική ατμόσφαιρα. 

Έως τις 22/2 στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, τηλ. 210 3251311, ώρες λειτουργίας: Πε.-Κυρ. 9-17.00, www.benaki.gr



Ακολούθησε το allyou στο Instagram!