Όταν τα αντικείμενα μιλούν για κάποιον - AllYou.gr

Search

Όταν τα αντικείμενα μιλούν για κάποιον

Σήμερα θα πάμε στην έκθεση του Χρήστου Χρυσόπουλου "My mother's silence".

27 Φεβρουαρίου 2015

Η άκρη ενός επίπλου, το θαμπό φως ενός πορτατίφ, η στιλπνότητα μιας πορσελάνης, το σερβίτσιο του λικέρ, δυο μήλα σε μια φρουτιέρα... ο Χρήστος Χρυσόπουλος επισκέπτεται το πατρικό του όταν η μητέρα του λείπει. "Νομίζω ότι έτσι μπορώ να καταλάβω καλύτερα το πώς ζει. Γυρίζω στα δωμάτια και κοιτώ προσεκτικά κάθε αντικείμενο που τη συντροφεύει. Αυτά δεν λένε ποτέ ψέματα", σχολιάζει ο ίδιος. 

Είκοσι πέντε εικόνες λοιπόν που κατέγραψε με το φακό του παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην έκθεση "My mother’s silence" σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου. Τα ίδια έργα απαρτίζουν και ένα δίγλωσσο λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη. Στην έκθεση, ωστόσο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά και το βίντεο "Πλέκοντας το νήμα του χρόνου", που συμπληρώνει τη φωτογραφική αφήγηση.

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος είναι πιο γνωστός για τη συγγραφική δράση του (έχει μάλιστα τιμηθεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και το Βραβείο Laure Bataillon). Εδώ όμως μάς ξανασυστήνεται ως φωτογράφος, με μια δουλειά σε σκοτεινή μπλε παλέτα, που διερευνά το πώς η μνήμη, η βιογραφία και η προσωπική ιστορία διαμορφώνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Έως τις 26/4 στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, τηλ. 210 3215717, www.mmca-mam.gr. Ώρες λειτουργίας: Τε., Παρ., Σαβ.: 11 - 19.00, Πε.: 13 - 21.00, Κυρ. 11 - 16.00.

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!