Αξέχαστα λόγια μιας διάνοιας - AllYou.gr

Search

Αξέχαστα λόγια μιας διάνοιας

Ο Stephen Hawking έφυγε, αλλά το μεγαλείο της σκέψης του είναι εδώ…

14 Μαρτίου 2018
Συντάκτης : Μαριέτα Χριστοπούλου

Από την ώρα που έγινε γνωστός ο θάνατος του βρετανού φυσικού Stephen Hawking, βλέπεις κι ακούς σχόλια. Δεν αμφισβητείς με τίποτα αυτό που λένε οι τίτλοι των Μέσων. Τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους πιο αγαπητούς επιστήμονες.

Και ήταν. Όχι μόνο γιατί η σκέψη του άνοιξε σπουδαίες χαραμάδες στο σκοτάδι της κατανόησης του σύμπαντος, αλλά γιατί η ίδια του η ζωή αποτέλεσε έμπνευση για πολύ κόσμο.

Του ανακοίνωσαν ότι θα ζούσε μόλις ως τα 23, δηλαδή 3 χρόνια μετά από τη διάγνωσή του με τη σοβαρή ασθένεια ALS. Κι όμως, έζησε την κάθε του μέρα και μεγαλούργησε μέχρι τα 76.

Οι ομιλίες που έδινε, δεν ήταν απλές ομιλίες ενός δυσνόητου φυσικού. Ήταν λίγα λεπτά σοφίας και χιούμορ, που όλοι απολάμβαναν να ακούν.

Και γι’ αυτό φεύγει με χειροκρότημα και αφήνει μια μεγάλη κληρονομιά πίσω, που δεν περιορίζεται στην επιστήμη…

 

«Να θυμάστε να κοιτάτε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας. Προσπαθήστε να βγάλετε νόημα από αυτό που βλέπετε και να αναρωτηθείτε σχετικά με αυτό που κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να είστε περίεργοι. Και όσο δύσκολη κι αν μοιάζει η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να κάνετε και να είστε επιτυχημένοι. Έχει σημασία να μην τα παρατάτε».

«Είμαστε απλά μια προηγμένη φυλή μαϊμούδων ενός ασήμαντου πλανήτη ενός μέτριου αστέρα. Αλλά μπορούμε να καταλάβουμε το σύμπαν. Αυτό μας κάνει κάτι πολύ ξεχωριστό».

«Το σύμπαν δε θα ήταν σημαντικό αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς»

«Δεν υπάρχει μια και μοναδική εικόνα της πραγματικότητας»

«Θεωρώ τον εγκέφαλο σαν έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν τα εξαρτήματά του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για χαλασμένους υπολογιστές. Αυτά είναι παραμύθια για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι»

«Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία»

«Οι άνθρωποι που καυχιούνται για το IQ τους είναι losers»

«Εξυπνάδα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή»

«Οι άνθρωποι δε θα έχουν χρόνο για εσένα αν πάντα είσαι θυμωμένος ή διαμαρτύρεσαι»

«Όταν οι προσδοκίες μειωθούν στο μηδέν, τότε εκτιμάς όλα όσα έχεις»

«Tην επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει ότι κάνατε ένα λάθος, πείτε του ότι μπορεί να είναι καλό. Γιατί χωρίς την ατέλεια, ούτε εγώ ούτε εσείς θα είχαμε υπάρξει»

«Αν είσαι αρκετά τυχερός για να βρεις την αγάπη, θυμήσου ότι είναι εκεί και μην την πετάς»


 

 

Photo Credit: © Jaime TravezanΑκολούθησε το allyou στο Instagram!