Skip to main content

ΤΑΞΙΔΙ

Savoir-faire (και) στο φαγητό

Μα γιατί σε κοιτούν περίεργα όλοι στην Ταϊλάνδη ενώ τρως με το πιρούνι; 


Γεωργία Κοντού

Από παιδί έμαθες να πλένεις τα χέρια σου πριν από το φαγητό, να μη μιλάς με γεμάτο το στόμα και να δίνεις στους μεγάλους το αλάτι όταν σού το ζητούν... Αν όμως πρόκειται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, θα χρειαστεί να προσθέσεις μερικούς ακόμη κανόνες στη λίστα του savoir-faire, για να μη βρεθείς αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις.

* Στην Ταϊλάνδη: Μη βάζεις το φαγητό στο στόμα σου με το πιρούνι. Αν το πιάτο σου έχει ρύζι, χρησιμοποίησε το πιρούνι μόνο για να σπρώξεις το φαγητό στο κουτάλι σου. Εξαίρεση αποτελούν κάποια πιάτα στη βόρεια και βορειοανατολική Ταϊλάνδη, που τρώγονται με το χέρι - θα τα αναγνωρίσεις από το "λασπωμένο" ρύζι. Το χειρότερο όμως που μπορείς να κάνεις στην Ταϊλάνδη είναι να χρησιμοποιήσεις σε ένα παραδοσιακό πιάτο τσόπστικς, σύμφωνα με την μπλόγκερ Leela Punyaratabandhu. 

* Στην Ιαπωνία: Μην αφήνεις τα τσόπστικς στο ρύζι σου με τη μύτη να δείχνει προς τα πάνω, αλλά τοποθέτησέ τα μαζί, ακριβώς μπροστά σου, όπως προειδοποιεί μια από τις συγγραφείς του βιβλίου "Sushi for Dummies", η Mineko Takane Moreno. Ο λόγος; Στις γιαπωνέζικες κηδείες, μπροστά στο φέρετρο τοποθετείται το μπολ ρυζιού του νεκρού με τα τσόπστικς να δείχνουν προς τα πάνω. Για παν ενδεχόμενο, ζήτησε πιρούνι.

* Στη Μέση Ανατολή, στην Ινδία και σε κάποιες χώρες της Αφρικής: Μη φας με το αριστερό χέρι, καθώς έχει συνδεθεί με... σωματικές λειτουργίες και άρα θεωρείται βρώμικο. Στη Νότια Ινδία, συγκεκριμένα, μην αγγίξεις καν το πιάτο με το αριστερό χέρι ενώ τρως. Αν είσαι αριστερόχειρας, χρησιμοποίησε μόνο το αριστερό χέρι αλλά καθόλου το δεξί.

* Στο Μεξικό: Ποτέ μην τρως τάκος με πιρούνι και μαχαίρι. Για τους Μεξικανούς, είναι κάτι αντίστοιχο με το να τρως στην Ελλάδα τυλιγμένο πιτόγυρο σε πιάτο με μαχαιροπίρουνο.

* Στην Κίνα: Μην αναποδογυρίσεις το ψάρι σου όταν φας τη μία πλευρά. Ειδικά στη νότια Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, η συγκεκριμένη χειρονομία θεωρείται dao yue ή "κακή τύχη", γιατί συμβολίζει το αναποδογύρισμα της βάρκας του ψαρά. Όταν λοιπόν φας τη μία πλευρά του ψαριού, απλά βγάλε το ψαροκόκαλο και συνέχισε.

* Στη Ρωσία: Πιες τη βότκα σου σκέτη, χωρίς να την ανακατέψεις ούτε με πάγο. Οποιοδήποτε επιπλέον συστατικό θεωρείται ότι αλλοιώνει την καθαρότητα του ποτού (εκτός αν το επιπλέον συστατικό είναι μπίρα, η οποία προστίθεται για να φτιαχτεί το λεγόμενο yorsh). Επίσης, το να απορρίπτεις κέρασμα βότκας στη Ρωσία είναι κάτι ανάλογο με το να σου προσφέρουν ρακή στην Κρήτη και να λες "όχι, ευχαριστώ". Ακόμη κι αν το κέρασμα είναι στις 9 το πρωί.

Πηγή: Budgettravel.com

Διαβάστε επίσης

ΤΑΞΙΔΙ

Σαββατοκύριακο στο Μιλάνο: ιδέες για να περάσετε υπέροχα

Πώς να αξιοποιήσετε το 48ωρό σας για να απολαύσετε περισσότερο αυτή την πανέμορφη πόλη

ΤΑΞΙΔΙ

4 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν πρέπει να χάσετε

Τίποτα δεν ξεκουράζει τον νου και δεν διευρύνει το ανθρώπινο πνεύμα όσο τα ταξίδια.

ΤΑΞΙΔΙ

Οι καλύτεροι εναλλακτικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για την καλοκαιρινή σας λίστα

Ενδιαφέροντες προορισμοί που συχνά παραβλέπονται υπέρ πιο δημοφιλών τοποθεσιών

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές

FASHION NEWS

Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024

Με τους παστέλ χρωματισμούς της σειράς Quiet Sand και τα έντονα μοτίβα της Summer Nights να θυμίζουν τις ηλεκτρισμένες βραδιές των πόλεων

DO IT YOURSELF

6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση

Όλα όσα πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου για τις διακοπές στο χωριό ή στο νησί αυτό το Πάσχα