Οι πατάτες ανεβάζουν την πίεση (;) - AllYou.gr

Search

Οι πατάτες ανεβάζουν την πίεση (;)

Οι επιστήμονες μόλις μάς... κατέστρεψαν! 

28 Ιουνίου 2016

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως η υψηλή κατανάλωση βραστής, ψητής, τηγανιτής πατάτας ή πουρέ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε γυναίκες και άνδρες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 187.000 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 20 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των στατιστικών αναλύσεων, η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων μερίδων ψητής πατάτας, βραστής πατάτας ή πουρέ φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, συγκριτικά με την κατανάλωση μίας μερίδας το μήνα ή λιγότερο. Η παραπάνω σχέση, ωστόσο, ήταν στατιστικά σημαντική μόνο μεταξύ των γυναικών.

Απεναντίας, η υψηλότερη κατανάλωση προϊόντων τηγανιτής πατάτας σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Παράλληλα, βρέθηκε πως η αντικατάσταση μιας μερίδας πατάτας ανά ημέρα από κάποιο μη αμυλούχο λαχανικό συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο της πατάτας ενδεχομένως να αποτελεί μια εξήγηση για τα παραπάνω ευρήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, τονίζουν πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να «εξηγούν» την παρατηρούμενη συσχέτιση.

Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr/

 

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΑΙΔΙ

To τάισμα αλεσμένων με το κουτάλι, οδηγεί σε παχυσαρκία!

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που πρέπει να διαβάσει κάθε νέα μαμά.
ΣΠΙΤΙ

Αυτό το κρεβάτι είναι μόνο για το κινητό σου

Εσύ έχεις ένα αναπαυτικό στρώμα να ξεκουραστείς τη νύχτα. Το κινητό σου;
ΠΑΙΔΙ

Υπάρχει οστεοπόρωση στα παιδιά;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη χαμηλή οστική πυκνότητα-μάζα στα παιδιά.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έτσι θα κρατήσεις φρέσκα τα κομμένα φρούτα

'Ενα απλό τρικ για να παρατείνεις τη ζωή των αγαπημένων φρούτων που έχεις ήδη κόψει!
FASHION NEWS
BEAUTY NEWS

Τα 10 καλύτερα hairstyles από το φαντασμαγορικό show της Victoria's Secret

Όταν ζηλέψαμε τα αψεγάδιαστα χτενίσματα που είχαν τα "αγγελάκια"...