Skip to main content

FOOD

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά;

Η Άννα Μαρία Παπίρη μέσα από το νέο της βιβλίο "Η δίαιτα...αλλιώς!" μας δίνει την απάντηση και τις σωστές οδηγίες.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Για το νέο βιβλίο της Άννας Μαρίας Παπίρη "Η δίαιτα...αλλιώς!" έχουμε ξαναμιλήσει. Πρόκειται για μια βίβλο διατροφής, που θα σε πείσει ότι πρέπει να επιλέγεις μεσογειακά ενώ παράλληλα θα σου δώσει όλα τα απαραίτητα tips για να καταφέρεις να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος.

Και ενώ σου έχω ήδη γράψει για τα 10 μοναδικά σνακ για πριν τον ύπνο και είπα να μη σου μιλήσω διεξοδικά και για άλλα θέματα που πραγματεύεται το συγκεκριμενο βιβλίο - γιατί είναι άπειρα-, ε δε μπόρεσα να αντισταθώ. Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι και θέλω να το μοιραστώ μαζί σου. Αφορά το πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Πραγματικά δε γνώριζα αυτές τις πληροφορίες! Εσύ;

Όπως διαβάζω, οι ειδικοί συνιστούν ημερήσια πρόσληψη μεταξύ 0,5 και 1 γραμμαρίου πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει 70-140 γρ. την ημέρα για μια γυναίκα 63,5 κιλών. Η Άννα Μαρία Παπίρη, τονίζει ότι αν είσαι πολύ δραστήρια καλό είναι να κινηθείς στα υψηλά επίπεδα, ενώ αν προσπαθείς να χάσεις βάρος στα χαμηλά. Αν ισχύουν και τα δύο, φρόντισε να βρίσκεσαι κάπου στη μέση, δηλαδή περίπου 130 γρ. 

Πότε όμως και πως; Η πρόσληψη των 30 γρ. από αυτά, είναι σημαντικό να γίνεται μέσα από το πρωινό. Μετά τη νυχτερινή νηστεία, ο οργανισμός σου λειτουργεί χωρίς αποθέματα και μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί μυικό ιστό για ανεφοδιασμό, σε περίπτωση που δεν αναπληρώσεις άμεσα την πρωτεΐνη. Την ίδια στιγμή, έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι το πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό, μειώνει την πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Και προσοχή! Δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες ίδιας αξίας:

- Η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης και λαχανικά θεωρητικά είναι χρήσιμη, στην πραγματικότητα ωστόσο δεν περιλαμβάνει και τα 9 από τα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για να συνθέσει μυικό ιστό. Το είδος της πρωτεΐνης που έχει τέτοιες ιδιότητες ονομάζεται πλήρης πρωτεΐνη και είναι ουσιαστικά ζωικής προελεύσεως.

- Ό,τι καλύτερο για επίπεδη κοιλιά είναι το λευκό κοτόπουλο ή η γαλοπούλα (χωρίς πέτσα), τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, το ψαρονέφρι και το άπαχο βοδινό. Όλα αυτά έχουν μόλις 1-3 γρ. λίπους και 50 θερμίδες.

 

ΙΝFO

papiriin.jpg

Η δίαιτα...αλλιώς!, Εκδόσεις Οξύ

Διαβάστε επίσης

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

Προτεινόμενα

CELEBS

Αμαλία Κωστοπούλου: Για σαφάρι στη Νότια Αφρική με το αγόρι της!

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram «κόβουν» την ανάσα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα