Skip to main content

FOOD

Να γιατί δεν πρέπει να βουτάς το ψωμί στην σαλάτα

Άσχημα μαντάτα σου έχουμε σήμερα…


Κέλλυ Νόβακ

Φαντάσου την εξής εικόνα: Είναι καλοκαίρι. Είσαι στο αγαπημένο σου ελληνικό νησί. Μόλις έχεις βγει από την θάλασσα και λιάζεσαι στον ήλιο. Λίγες ώρες μετά αποφασίζεις με την παρέα σου, την οικογένειά σου, τον καλό σου να τσιμπήσετε κάτι στην ταβέρνα λίγο πιο πάνω από την παραλία. Αποφασίζετε ότι ήρθε η ώρα για ένα δροσερό ουζάκι και μερικούς λαχταριστούς μεζέδες. Ήρθε η ώρα της παραγγελίας. Το πρώτο πράγμα που παραγγέλνεις; Χωριάτικη σαλάτα φυσικά! Και περιμένεις πώς και πώς αυτή την πεντανόστιμη, δροσερή σαλάτα…. τίγκα στο (παρθένο) ελαιόλαδο! Εύχεσαι να την φτιάξουν γρήγορα για να κάνεις την κίνηση ματ του καλοκαιριού: να βουτήξεις το ψωμί στο λάδι της σαλάτας!

Αυτή νομίζω ότι είναι η πιο universal κίνηση που όλοι οι Έλληνες (και ξένοι) περιμένουν πώς και πώς να κάνουν! Όλοι λατρεύουμε να βουτάμε το ψωμάκι μας στην σαλάτα, κάτι που τελικά αποδεικνύεται ότι είναι απαγορευτική πράξη! Η τακτική αυτή που ακολουθούμε, κρύβει κινδύνους, σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου του Harvard.

Μεταφέρονται λοιπόν, μικρόβια όταν μοιράζεσαι την σαλάτα με άλλους. Κυριαρχούν κίνδυνοι όταν κάποιος τρώει τη μισή μπουκιά και την ξαναβουτάει στο λάδι της σαλάτας. Αυτό ισχύει και για τις σάλτσες ή τα ντιπ, καθώς αφού δεν τρώει ένας μόνο από αυτά, έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά βακτηριδίων από στόμα σε στόμα.

Η μεταφορά των μικροβίων είναι, πιο εύκολη στις σάλτσες παρά στα ντιπ τυριού ή σοκολάτας, όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σάλτσες είναι πιο υδαρείς και στάζουν περισσότερο από την μπουκιά του ψωμιού ή από τα τσιπς όταν το βουτάμε ξανά στο μπολ με τη σάλτσα, μεταφέροντας έτσι μαζί τους τα μικρόβια του στόματος που έχουν μετά την πρώτη μπουκιά.

 Σύμφωνα με ερευνητές από την επιθεώρηση Ασφάλειας των Τροφίμων, τα ντιπ μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν μέχρι και λοιμώξεις.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν, από εδώ και πέρα; Αν θέλεις να ξαναβουτήσεις το ψωμί στην σαλάτα, απλά βούτηξε την πλευρά που δεν έχεις δαγκώσει! Έτσι, θα απολαμβάνεις και εσύ και η παρέα σου την αγαπημένη αυτή συνήθεια όλων, άφοβα!

Διαβάστε επίσης

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

FOOD

To top 15 των λαχανικών με χαμηλούς υδατάνθρακες που αγαπούν οι διατροφολόγοι

Μπορεί να είναι τα λαχανικά με τους χαμηλότερους υδατάνθρακες, αλλά είναι γεμάτα με θρεπτική πυκνότητα και υπέροχη γεύση

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

Προτεινόμενα

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ