FOOD
4 λαχανικά υπαίτια για την αύξηση του βάρους σου
Δεν είναι όλα τα σαλατικά αθώα.
«Άρχισα τη βοσκή» μου είπε μια φίλη προχθές που είχε πάρει κάποια κιλάκια τον χειμώνα. Και αυτή. Δεν την ρώτησα τι σαλάτες τρώει καθώς εκείνη την ώρα καταβρόχθιζα ακόμα λίγη παρμεζάνα και το θεώρησα αγενές. Δεν κάνει να μιλάμε με γεμάτο στόμα, καταλαβαίνεις.
Από την άλλη, μην νομίζουμε όμως κιόλας πως όταν τρώμε λαχανικά κάθε είδους ή σε ανεξέλεγκτη ποσότητα αδυνατίζουμε.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine, υπάρχουν κάποια αμυλούχα λαχανικά και φρούτα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.
Και αυτά είναι τα:
1. Καλαμπόκι
2. Μπιζέλια
3. Πατάτες
4. Λάχανο
Πώς εξηγείται το ότι μας παχαίνουν;
Τα αμυλούχα λαχανικά όπως αυτά τα τέσσερα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, συνεπώς μπορεί να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος.
Αυτό οδηγεί με τη σειρά του σε εκκριση ινσουλίνης ώστε να μειωθεί το σάκχαρο στο αίμα.
Λίγες ώρες μετά το φαγητό η απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης σε κάνει να πεινάς πολύ πιο σύντομα από ό,τι εάν έτρωγες άλλα φαγητά.
Για να μην νομίζεις ότι βόσκεις και κάτι κάνεις. Τουλάχιστον να το κάνεις σωστά, και φυσικά χωρίς να διακυβεύεται η υγεία σου.