Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμονείς; Αυτά τα σημάδια πρέπει να σε... στείλουν στον γιατρό ΤΩΡΑ

8 προειδοποιητικές ενδείξεις!  


Μαρία Μυλωνά

Όπως έχουμε αναφέρει, η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος κατά την οποία το σώμα της γυναίκας υφίσταται φυσιολογικές μεταβολές προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα αυτή κατάσταση.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα και σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα καθώς χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και δε μπορούν να περιμένουν μέχρι την επόμενη επίσκεψη στο γυναικολόγο σας.

Πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με το μαιευτήρα μας ή να επισκεφτούμε το τμήμα επειγόντων περιστατικών κάποιου νοσοκομείου όταν δούμε:

1. Αιμορραγία από τον κόλπο: η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει πολλές αιτίες οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία της κύησης. Στο πρώτο τρίμηνο μια μεγάλη αιμορραγία που συνοδεύεται από έντονο πόνο στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε έκτοπη κύηση ή σε αποβολή, ενώ στο τρίτο τρίμηνο μπορεί να οφείλεται σε αποκόλληση του πλακούντα. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε απώλεια αίματος από τον κόλπο συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

2. Έντονοι εμετοί και ναυτία: είναι συνηθισμένο σύμπτωμα κατά τις πρώτες εβδομάδες μιας εγκυμοσύνης. Όμως όταν υπάρχουν πολλά επεισόδια εμέτων και για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδυνεύουμε από αφυδάτωση η οποία έχει βλαπτική επίδραση στο έμβρυο και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

3. Ροή διαυγούς υγρού από τον κόλπο: προς το τέλος της κύησης αυτό μπορεί να σημαίνει την έναρξη του τοκετού («σπάνε» τα νερά). Αν συμβεί αυτό πρέπει να επισκεφθείτε το συντομότερο το μαιευτήριο.

4. Συσπάσεις: οι συσπάσεις είναι παροδικοί πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς και οφείλονται στις συστολές της μήτρας που προετοιμάζεται για την εγκυμοσύνη. Οι συσπάσεις που γίνονται νωρίς στο τρίτο τρίμηνο μπορεί να σημαίνουν την έναρξη ενός πρόωρου τοκετού. Πολλές γυναίκες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη μπορεί να μπερδέψουν τις αληθείς συστολές της μήτρας από τις συσπάσεις Braxton-Hicks. Οι συσπάσεις αυτές είναι απρόβλεπτες και χωρίς ρυθμό, δεν αυξάνουν σε ένταση και υποχωρούν σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ οι αληθείς συσπάσεις χαρακτηρίζονται από ρυθμικότητα αυξάνουν σε ένταση. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

5. Μείωση της δραστηριότητας του μωρού σας: από την 20η εβδομάδα και μετά, και ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο νιώθετε το μωρό σας να κινείται (να κλωτσά, να αλλάζει θέση κλπ). Αν παρατηρήσετε μείωση της κινητικότητάς του ή δε νιώσετε καμία κίνηση για 24 ώρες, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας.

6. Οι έντονοι πονοκέφαλοι που δεν υποχωρούν με απλά παυσίπονα ή ξεκούραση: ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από διαταραχές της όρασής σας (θόλωση, στίγματα), πρήξιμο στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο μπορεί να οφείλονται σε υπερτασική νόσο της κύησης. Είναι μία κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

7. Έντονη πρόσληψη σωματικού βάρους, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με συχνοουρία, αποβολή μεγάλης ποσότητας ούρων και έντονο αίσθημα δίψας μπορεί να οφείλεται ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη της κύησης. Σε κάθε τέτοια περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Υπάρχουν επίσης μία σειρά από συμπτώματα τα οποία πρέπει να σας κινητοποιήσουν, όπως: ενοχλήματα κατά την ούρηση (κάψιμο, έντονη συχνοουρία), φαγούρα στα γεννητικά όργανα, έντονη κολπική έκκριση. Πρόκειται για συμπτώματα που παρατηρούνται σε φλεγμονές των γεννητικών οργάνων (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα) και ουρολοιμώξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, ώστε αυτές οι καταστάσεις να αντιμετωπιστούν σωστά και να μην επηρεάσουν το έμβρυο.

Πηγή: http://familylife.gr/

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department