Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχει γίνει σύλληψη;

Πώς θα καταλάβεις αν έχει γίνει σύλληψη. Τα πρώιμα σημάδια - συμπτώματα της εγκυμοσύνης...



Τα συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, οπότε δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάσεις τα ίδια με τη φίλη σου ή με την πρώτη σου εγκυμοσύνη. 

Το ότι δεν έχεις αδιαθετήσει ή έχεις ναυτία και εμέτους το πρωί είναι μερικά δυνατά σημάδια ότι περιμένεις μπεμπέ. 

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχει γίνει σύλληψη; Μας ρωτάς. Αυτά είναι τα βασικά σημάδια. 

Τα πρώτα συμπτώματα για να καταλάβεις αν έχει γίνει σύλληψη

Υπάρχουν τα λεγόμενα πρώιμα, τα πρώτα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που αν παρατηρείς τον εαυτό σου, θα αναγνωρίσεις και θα πετάξεις από τη χαρά σου. Πώς λοιπόν θα καταλάβεις ότι έχει γίνει η σύλληψη; 

Πόνοι που μοιάζουν με πόνους περιόδου και έκκριση κολπικού υγρού

Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα από τα πρώτα σημάδια της σύλληψης: πόνους που μοιάζουν με εκείνους της περιόδου, ενώ υπάρχει και λίγη αιμορραγία που ονομάζεται "αιμορραγία εμφύτευσης" και εμφανίζεται 6- 12 ημέρες αφότου γονιμοποιηθεί το ωάριο.

Μπορεί να παρατηρήσεις κι ένα λευκό, γαλακτώδες έκκριμα από τον κόλπο σου, που σχετίζεται με την πάχυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, διαδικασία η οποία ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη. 

Αλλαγές στο στήθος

Όταν έχει γίνει η σύλληψη, τα επίπεδα των ορμονών σου αλλάζουν και τα στήθη σου μπορεί να πρηστούν ή να πονάνε, να τα αισθάνεσαι πιο βαριά και πιο ευαίσθητα.

Αίσθημα κόπωσης

Μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι υπερβολικά κουρασμένη μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων προγεστερόνης.

Συχνοουρία 

Γύρω στην 6η ή 8η εβδομάδα της σύλληψης, εξαιτίας των αυξημένων ορμονικών επιπέδων.

Δυσκοιλιότητα 

Την προκαλούν τα υψηλότερα επίπεδα της προγεστερόνης.

Εναλλαγές διάθεσης μετά τη σύλληψη

Θα το ζήσεις αυτό στο πρώτο τρίμηνου της κύησης. Και εσύ και ο σύντροφός σου.

Απέχθεια για κάποιες τροφές και αυξημένη επιθυμία για άλλες

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ένα από τα πρώτα σημάδια της σύλληψης είναι η έντονη απέχθεια για κάποια τρόφιμα και η ξαφνική επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την αύξηση των επιπέδων της β χοριακής γοναδοτροπίνης (β-HCG), της ορμόνης της εγκυμοσύνης η οποία παράγεται  αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.

Ελαφριά αιμορραγία

Μερικές φορές μια μικρή ποσότητα κολπικής αιμορραγίας είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της σύλληψης. Γνωστή ως η “αιμορραγία εμφύτευσης”, αυτό συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας, περίπου 10 έως 14 ημέρες μετά από τη σύλληψη. Αυτή η αιμορραγία γενικά διαρκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και συμβαίνει περίπου τις ημέρες της κανονικής εμμήνου ρύσεως. Γι' αυτό και πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως ότι είναι έγκυες και απλά πιστεύουν ότι έχουν μια πολύ ελαφριά περίοδο.

Παράξενη γεύση στο στόμα 

Τις πρώτες μέρες της σύλληψης μπορεί να έχετε μια παράξενη μεταλλική γεύση. Κάποιες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν μια αναπάντεχη απέχθεια για κάτι καθημερινό και οικείο, όπως το τσάι ή ο καφές. 

Πονοκέφαλος 

Ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί για περισσότερες από δύο ή τρεις ώρες μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε έγκυος. Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν πονοκεφάλους. 

Κράμπες στη μήτρα 

Μερικές γυναίκες βιώνουν ήπιους πόνους (κράμπες) στην μήτρα νωρίς στην εγκυμοσύνη.


Πόσο σύντομα μπορείς να πάρεις ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Μια εξέταση αίματος μπορεί τυπικά να ανιχνεύσει την εγκυμοσύνη ήδη μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Τα σύγχρονα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι μπορούν επίσης να σας ενημερώσουν πολύ νωρίς! Ορισμένα από τα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέντε ημέρες πριν από την περίοδο που περιμένετε (αν και η ακρίβεια τους ανέρχεται σε 50 έως 75%). Εάν ωστόσο περιμένετε μέχρι την πρώτη μέρα καθυστέρησης, η ακρίβεια αυτών των τεστ συνήθως επιτυγχάνει το 99% – ωστόσο εξακολουθεί η εξέταση αίματος να είναι η πιο ακριβής διάγνωση.

Υπάρχουν στάσεις στο σεξ που αυξάνουν την πιθανότητα της σύλληψης;

Όταν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, αν αυτό δεν συμβεί τυχαία και απροσδόκητα, υπάρχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει και που δεν πρέπει να κάνει…

Ειδικά αν η στιγμή της σύλληψης καθυστερεί, η ίδια αγχώνεται και γεμίζει με απορίες.

Μια από τις πιο συχνές απορίες που προκύπτουν είναι αν υπάρχει κάποια στάση στο σεξ που να αυξάνει τις πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος.

Οι απόψεις για το συγκεκριμένο ερώτημα διίστανται και ποικίλλουν, αφού κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν απαντάται, ούτε αποδεικνύεται επιστημονικά. Ωστόσο υπάρχουν αμυδρές ενδείξεις για δύο στάσεις που μπορούμε να ισχυριστούμε – κυρίως βάσει της λογικής και όχι επιστημονικής τεκμηρίωσης- ότι ίσως μπορεί να βοηθήσουν στη σύλληψη.

Καλύτερη στάση για τη σύλληψη

Το ζητούμενο είναι να βρεθεί το σπέρμα του άντρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τράχηλο της μήτρας. Οπότε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διείσδυση έχουμε, τόσο πιθανότερο είναι να μείνουμε έγκυος. Οι στάσεις λοιπόν που ίσως ευνοούν μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη είναι η ιεραποστολική – με τον άντρα από πάνω δηλαδή, καθώς και η στάση με τον άντρα από πίσω και τη γυναίκα γονατιστή.

Στάσεις για να αποφύγετε τη σύλληψη

Αντίστοιχα, στοχεύοντας στο να βρει το σπέρμα τον δρόμο του προς τη μήτρα, οι στάσεις κατά τις οποίες το σπέρμα δεν πλησιάζει τον τράχηλο, θεωρούνται ακατάλληλες. Αυτές είναι η όρθια και η καθιστή.

Ο οργασμός βοηθάει!

Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν εφόσον έχετε μπει στη διαδικασία του σεξ αναπαραγωγής, είναι ότι ο οργασμός τόσο του άντρα, όσο και της γυναίκας ευνοεί τη σύλληψη. Μάλιστα ο ταυτόχρονος οργασμός αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες, καθώς με τον οργασμό αυξάνεται η κινητικότητα του σπέρματος και οι συσπάσεις των έσω οργάνων της γυναίκας.

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;