Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Χρειάζεται να μείνεις στο κρεβάτι μετά την εμβρυομεταφορά;

O Dr. Παναγιώτης Θ. Πολύζος απαντά σε μια πολύ συχνή απορία. 



Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ρωτάνε ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση: “Γιατρέ τι πρέπει να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε, μετά από την εμβρυομεταφορά;” Ανησυχούν πολύ για τον κίνδυνο της αποτυχίας και φοβούνται ό,τι μπορεί να κάνουν κάτι το οποίο θα προκαλέσει την αποβολή του εμβρύου από την μήτρα. Πολλές γυναίκες μπορεί να περάσουν όλο το χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων αναμονής, παθαίνοντας εμμονή με την δίαιτα και την φυσική τους δραστηριότητα. 

Κάποιες μάλιστα μπορεί να θέσουν τους εαυτούς τους σε κατ' οίκον περιορισμό. Ακόμη χειρότερα, οι συγγενείς τους μπορεί συχνά να τις αναγκάσουν να μείνουν στο κρεβάτι για 14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά. Και δεν είναι λίγες οι φορές, που αρκετοί γυναικολόγοι δίνουν οι ίδιοι αυτή την συμβουλή!

Γιατί όμως συνεχίζουμε να διαιωνίζουμε αυτόν τον μύθο; Πιθανότατα χρειάζεται σωστότερη ενημέρωση των ζευγαριών.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ανάπαυση στο κρεβάτι δεν βοηθάει στην αύξηση των ποσοστών επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά από την διαδικασία IVF. Πολλές μελέτες το έχουν αποδείξει αυτό αδιαμφισβήτητα. Το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί με τέτοια σύνθεση και δομή, που τα έμβρυα δεν μπορούν να πάθουν κάτι από συνηθισμένες αντιδράσεις, όπως ένας βήχας ή ένα φτέρνισμα! Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια ανθρώπινης αναπαραγωγής μπορεί πολλές φορές να είναι αναποτελεσματική και δεν μπορεί κανείς να ελέγξει το αποτέλεσμα. Είτε έχει να κάνει με εμφύτευση εμβρύων είτε όχι, αποτελεί μια βιολογική διαδικασία την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο!

Και αυτή δεν είναι απλά μια χαλαρή προσέγγιση. Είναι η ρεαλιστική προσέγγιση. Το πρόβλημα είναι ότι όταν μια γυναίκα δεν μείνει έγκυος, συχνά καταλήγει στο να κατηγορεί τον εαυτό της. Και μια κοινή παραδοχή είναι το ό,τι “δεν πρόσεξα και δεν ξεκουράστηκα αρκετά”. Ακόμη κι αν είναι αρκετά έξυπνη στο να μη το κάνει αυτό, υπάρχουν μερικές φορές συγγενείς και φίλοι που θα το κάνουν εκείνοι. “Γιατί δεν ξεκουράστηκες; Ο γιατρός σου πρέπει να είναι τρελός που σου έδωσε τόσο κακές συμβουλές! Όταν η αδερφή μου έκανε εξωσωματική ο γιατρός της την έκανε να μείνει στο κρεβάτι για 9 μήνες και τώρα έχει μια πανέμορφη κόρη 2 ετών!”.

Μόλις τα έμβρυα μεταφερθούν στη μήτρα, είναι ασφαλή (ακριβώς όπως ένα μαργαριτάρι μέσα σε ένα στρείδι). Τα έμβρυα δεν μπορούν «να πέσουν έξω». Αυτό είναι απλή κοινή λογική. Τα έμβρυα από την εξωσωματική γονιμοποίηση, μόλις μπουν στη μήτρα, «δεν θυμούνται» ότι έχουν περάσει 3 ημέρες σε έναν επωαστήρα - είναι ακριβώς όπως τα υπόλοιπα ζωντανά έμβρυα που διαμορφώνονται μετά την φυσιολογική σωματική επαφή. Εάν το έμβρυο περνά 3 ημέρες στις σάλπιγγες σας ή σε έναν σωλήνα δοκιμής δεν κάνει καμία διαφορά στο αποτέλεσμα.

Πρέπει η γυναίκα να έχει την ωριμότητα να καταλάβει ότι η τελική έκβαση δεν είναι στα χέρια της. Είναι σημαντικό να μην κατηγορήσει τον εαυτό της αν δεν μείνει έγκυος – αν το κάνει αυτό καθιστά μια ήδη κακή κατάσταση  χειρότερη! Ας εμπιστευθεί το ένστικτο της και την κοινή λογική  - το σώμα της έχει αρκετή σοφία ώστε το ίδιο να την καθοδηγήσει προς το τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Η συμβουλή είναι απλή: "μην κάνετε τίποτα για το οποίο μπορεί να μετανιώσετε αργότερα".

Το να περιοριστεί η σωματική δραστηριότητα για διάρκεια 2 εβδομάδων, είναι μια τεράστια πρόκληση, ειδικά για τις γυναίκες που έχουν ήδη ένα μωρό και κάνουν εξωσωματική για να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους. Αισθάνονται διχασμένες μεταξύ της επιθυμίας τους να πάρουν αγκαλιά το μικρό παιδί τους και το φόβο τους, ότι αυτή η «πίεση» μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή του εμβρύου!

Και μια συμβουλή προς τους συζύγους. Είναι πολύ πιθανό να είναι υπερπροστατευτικοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θα θέλoυνε η γυναίκα τους να ξεκουράζεται και να αντιμετωπίζει τα πάντα με ηρεμία. Θα της πουνε να μην πάει στη δουλειά της ή να είναι πολύ προσεκτική ως προς το τι τρώει και πίνει. Αν και η ίδια θα χαρεί με αυτή την φροντίδα, θα πρέπει να προσέξουνε να μη φτάσουνε στα άκρα. Η ίδια είναι αρκετά έξυπνη ώστε να καταλάβει τι πρέπει να κάνει – σε τελική ανάλυση η ίδια είναι αυτή που δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την εγκυμοσύνη της.  

Στην πραγματικότητα, η ακινησία στο κρεβάτι μπορεί να είναι και επιβλαβής. Και πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ασθενείς μας να είναι δραστήριες και να πηγαίνουν ακόμα και στη δουλειά τους μετά την εμβρυομεταφορά. Το να κρατάνε τον εαυτό τους απασχολημένο είναι πολύ σημαντικό, ενώ αντίθετα το να μένουνε μέσα στο σπίτι ενώ είναι καλά μπορεί να τις επιβαρύνει περισσότερο ψυχολογικά. 

Μπορεί να είναι όντως πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα και η ανησυχία των 2 εβδομάδων αναμονής. Η συναισθηματική πίεση είναι τεράστια - και η ακινησία στο κρεβάτι όλη μέρα μπορεί να επιδεινώσει αυτή τη κατάσταση! Οι γυναίκες που μένουν στο κρεβάτι τείνουν να σκέφτονται όλη την ημέρα το αποτέλεσμα. Ο παραμικρός πόνος ενοχοποιείται και το μυαλό παίζει παιχνίδια.  Η κοινή λογική λέει, ότι όλη αυτή η πίεση δεν είναι καλή. Και εάν η εξωσωματική αποτύχει, οι γυναίκες καταλήγουν στο να κατηγορούν τον εαυτό τους.

Να θυμόμαστε, ότι δεν μπορεί κανείς να επηρεάσει την έκβαση - το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την ίδια την φύση να κάνει τη δουλειά της. 
 

 

polyzoss.jpg



Dr. Παναγιώτης Θ. Πολύζος

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής

Μέλος του Institute of Life – Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Μαιευτήριο Ιασώ

Website: www.drpolyzos.gr

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;