Skip to main content

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

5 λόγοι για να επιλέξεις τον φυσιολογικό τοκετό

Οι "παρενέργειες" της καισαρικής. 


Μαρία Μυλωνά

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Αrchives of Gynecology and Obstetrics, Αυστριακοί επιστήμονες θέλησαν να δουν τα αποτελέσματα της καισαρικής ρουτίνας, συγκρινόμενα με το φυσιολογικό τοκετό. Μελετήθηκαν έγκυες γυναίκες χαμηλού ρίσκου, χωρίς δηλαδή προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκαν 178 γυναίκες που γέννησαν με καισαρική ρουτίνας (χωρίς επείγουσα ιατρική ένδειξη) και συγκρίθηκαν με άλλες τόσες γυναίκες που γέννησαν μετά από αυθόρμητη έναρξη φυσιολογικού τοκετού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν: 

1. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική ήταν σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν πυρετό μετά τη γέννηση.

2. Σχεδόν μία στις δέκα εγκύους που υπέστησαν καισαρική τομή είχαν λοίμωξη στο σημείο του εγχειρητικού τραύματος.

3. Σημαντική απώλεια αίματος πάνω από μισό λίτρο ήταν παραπάνω από διπλάσια στην ομάδα των γυναικών με καισαρική, σε σύγκριση με την ομάδα γυναικών που γέννησαν φυσιολογικά.

4. Στις μητέρες μετά από καισαρική υπήρχε σημαντικά μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων όπως αναλγητικά, αντιβιοτικά και συμπλήρωμα σιδήρου.

5. Τέλος, υπήρχε σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα οι γυναίκες μετά από καισαρική να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το θηλασμό του μωρού τους.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η καισαρική ρουτίνας ενέχει κινδύνους για νοσηρότητα της μητέρας αλλά και για το μητρικό θηλασμό. Οι έγκυες πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους αυτούς όταν αποφασίζουν για τον τρόπο γέννησης του παιδιού τους.

Από τον Στέλιο Παπαβέντση, Παιδιάτρο, www.pediatros-thes.gr

Πηγή: http://familylife.gr/ 

Διαβάστε επίσης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

6 είδη άσκησης ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τι να επιλέξετε ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε στους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 τρόποι να αποβάλετε το stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση stress κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσουμε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τi είναι αυτό που κάνει τις μισές τουλάχιστον εγκυμονούσες στην Αμερική να ζητούν πίκλες για σνακ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department