Aids: (Όλη) Η αλήθεια σε αριθμούς - AllYou.gr

Search

Aids: (Όλη) Η αλήθεια σε αριθμούς

Μας αφορά όλους!

> ΥΓΕΙΑ ::
01 Δεκεμβρίου 2015

Η 1η Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του Aids. Οι περισσότεροι όμως θεωρούμε πως το Aids είναι «κάτι» που αφορά τους «άλλους». Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί: Από το 1981, που θεωρείται ότι ξεκίνησε η επιδημία, έχουν πεθάνει συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι. Και ακόμα: 

• Μέχρι το 2011, περίπου 34 έως 36 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν φορείς του ιού παγκοσμίως. Από αυτούς, περίπου 16,8 εκατομμύρια ήταν γυναίκες και 3,4 εκατομμύρια κάτω των 15 ετών, ενώ στις ηλικίες 15-49 οι φορείς αποτελούν το 0,8% του παγκόσμιου πληθυσμού.

• Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από AIDS. Από αυτούς, οι 1.400 είναι παιδιά μικρότερα των 15 ετών. 

•  Η Υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο. Το 2011, περίπου 69% του παγκόσμιου συνόλου των φορέων (23,5 εκατομμύρια, από τους οποίους 3,1 εκατομμύρια παιδιά) ζούσαν στην περιοχή αυτή, όπου σημειώθηκε και το 70% των θανάτων και το 72% των νέων μολύνσεων παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι έχει μολυνθεί περίπου το 5% του πληθυσμού και το AIDS πιστεύεται πως ευθύνεται για το 10% του συνόλου των θανάτων παιδιών.

• Στη χώρα μας, με βάση την τελευταία στατιστική ενημέρωση της ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) από το 1981 που διαγνώστηκε η ασθένεια έως και τον Οκτώβριο του 2014 έχουν καταγραφεί 14.288 περιστατικά HIV λοίμωξης. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.638 εμφάνισαν AIDS και περίπου 6.850 βρίσκονται υπό θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.471.

Φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό, ακόμα κι αν έχεις σταθερή σχέση. Σε περίπτωση λανθασμένης ή καθόλου χρήσης του, κάνε άμεσα το τεστ για HIV. Το HIV τεστ πρέπει να γίνεται από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή επαγγελματίες υγείας που έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα συμβουλευτικής και το αποτέλεσμα πρέπει να ανακοινώνεται πάντα από γιατρό. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 4ης γενιάς τεστ αίματος για HIV γίνεται για το κοινό στα παρακάτω νοσοκομεία- 6 Κέντρα Αναφοράς AIDS: Eυαγγελισμός, Ανδρέας Συγγρός, ΑΧΕΠΑ, Άγιος Ανδρέας, Βενιζέλειο- Πανάνειο, Ι.Κ.Α. Αλεξανδρούπολης. 

Εάν έχεις απορίες για τον ίο HIV ή θέλεις να μάθεις περισσότερα απευθύνσου: 

* Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS: Τηλ.: 210-7222222, Δευτέρα – Παρασκευή, 7:00 π.μ. - 23:00 μ.μ. 

* Συμβουλευτικός Σταθμός για το AIDS: Τηλ.: 210-7239945 (Για ραντεβού: Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.).

Πληροφορίες στο www.keelorg.gr και στο www.hivaids.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

BEAUTY TIPS

3+1 τρικ για να κάνεις το δέρμα σου να φαίνεται ξεκούραστο

Mάθε τι πρέπει να κάνεις εκείνες τις ημέρες που η επιδερμίδα χρειάζεται έξτρα προσοχή!
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας πολύ καλός λόγος να παραγγέλνεις συχνότερα sushi

Αν έψαχνες δικαιολογίες τις έχεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η έρευνα που πρέπει οπωσδήποτε να έχει υπόψη κάθε τεμπέλα

Οι επιστήμονες έρχονται να δικαιώσουν τους… φυγόπονους και να μιλήσουν με στοιχεία για το δικαίωμα στην τεμπελιά.
STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!