Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Aids: (Όλη) Η αλήθεια σε αριθμούς

Μας αφορά όλους!


Μαρία Μυλωνά

Η 1η Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του Aids. Οι περισσότεροι όμως θεωρούμε πως το Aids είναι «κάτι» που αφορά τους «άλλους». Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί: Από το 1981, που θεωρείται ότι ξεκίνησε η επιδημία, έχουν πεθάνει συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι. Και ακόμα: 

• Μέχρι το 2011, περίπου 34 έως 36 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν φορείς του ιού παγκοσμίως. Από αυτούς, περίπου 16,8 εκατομμύρια ήταν γυναίκες και 3,4 εκατομμύρια κάτω των 15 ετών, ενώ στις ηλικίες 15-49 οι φορείς αποτελούν το 0,8% του παγκόσμιου πληθυσμού.

• Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από AIDS. Από αυτούς, οι 1.400 είναι παιδιά μικρότερα των 15 ετών. 

•  Η Υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο. Το 2011, περίπου 69% του παγκόσμιου συνόλου των φορέων (23,5 εκατομμύρια, από τους οποίους 3,1 εκατομμύρια παιδιά) ζούσαν στην περιοχή αυτή, όπου σημειώθηκε και το 70% των θανάτων και το 72% των νέων μολύνσεων παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι έχει μολυνθεί περίπου το 5% του πληθυσμού και το AIDS πιστεύεται πως ευθύνεται για το 10% του συνόλου των θανάτων παιδιών.

• Στη χώρα μας, με βάση την τελευταία στατιστική ενημέρωση της ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) από το 1981 που διαγνώστηκε η ασθένεια έως και τον Οκτώβριο του 2014 έχουν καταγραφεί 14.288 περιστατικά HIV λοίμωξης. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.638 εμφάνισαν AIDS και περίπου 6.850 βρίσκονται υπό θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.471.

Φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό, ακόμα κι αν έχεις σταθερή σχέση. Σε περίπτωση λανθασμένης ή καθόλου χρήσης του, κάνε άμεσα το τεστ για HIV. Το HIV τεστ πρέπει να γίνεται από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή επαγγελματίες υγείας που έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα συμβουλευτικής και το αποτέλεσμα πρέπει να ανακοινώνεται πάντα από γιατρό. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 4ης γενιάς τεστ αίματος για HIV γίνεται για το κοινό στα παρακάτω νοσοκομεία- 6 Κέντρα Αναφοράς AIDS: Eυαγγελισμός, Ανδρέας Συγγρός, ΑΧΕΠΑ, Άγιος Ανδρέας, Βενιζέλειο- Πανάνειο, Ι.Κ.Α. Αλεξανδρούπολης. 

Εάν έχεις απορίες για τον ίο HIV ή θέλεις να μάθεις περισσότερα απευθύνσου: 

* Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS: Τηλ.: 210-7222222, Δευτέρα – Παρασκευή, 7:00 π.μ. - 23:00 μ.μ. 

* Συμβουλευτικός Σταθμός για το AIDS: Τηλ.: 210-7239945 (Για ραντεβού: Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.).

Πληροφορίες στο www.keelorg.gr και στο www.hivaids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department