Έβγαλες έρπη; ΑΥΤΑ πρέπει να κάνεις - AllYou.gr

Search

Έβγαλες έρπη; ΑΥΤΑ πρέπει να κάνεις

ΟΛΑ όσα πρέπει να ξέρεις!

> ΥΓΕΙΑ ::
21 Ιανουαρίου 2016

Μια αίσθηση καύσου, φαγούρα, πόνος, πρήξιμο. Είναι αυτό το εξάνθημα που μόλις βγάλατε στα χείλια ή γύρω από τη μύτη σας (ή σε κάποιο άλλο σημείο του προσώπου ή του σώματός σας) έρπης;

Υπάρχουν δύο μορφές έρπητα. Η πρώτη, ο απλός έρπης τύπου Ι, γνωστός και ως επιχείλιος έρπης, σχετίζεται συνήθως με μολύνσεις επάνω ή γύρω από τα χείλια, τη μύτη και το πρόσωπο. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή του ιού και πολλοί άνθρωποι είναι φορείς του από την παιδική τους κιόλας ηλικία. Χαρακτηριστικό του είναι ένα επώδυνο εξάνθημα, με φυσαλίδες γεμάτες υγρό στην επιφάνειά του. Μεταδίδεται από την άμεση επαφή ή από το σάλιο.

Η δεύτερη μορφή του είναι ο απλός έρπης τύπου ΙΙ που είναι ο έρπητας των γεννητικών οργάνων και μεταδίδεται μέσω της ερωτικής επαφής. Τα συμπτώματά του συμπεριλαμβάνουν έλκη ή πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Από τη στιγμή που κάποιος θα κολλήσει, σε οποιαδήποτε ηλικία, τον ιό του έρπητα, αυτός παραμένει μέσα στον οργανισμό –”φωλιασμένος” μέσα στα νευρικά κύτταρα- και εμφανίζεται ξανά με την πρώτη ευκαιρία.

Τι μπορεί να πυροδοτεί την εμφάνιση του έρπη;

• Έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες.

• Πτώση του ανοσοποιητικού, π.χ. μετά από κάποια βαριά ίωση ή πυρετό.

• Η έντονη έκθεση σε ακραία καιρικά φαινόμενα, έντονη ζέστη ή δυνατό κρύο.

Εάν εμφανιστεί έρπης: 

Ο έρπης είναι ιός, και ως ιός όταν εμφανιστεί θα πρέπει να κάνει τον κύκλο του. Το εξάνθημα είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα επώδυνο, μετά σπάνε οι φούσκες και βγαίνει το υγρό και τέλος ξεραίνεται και σταδιακά πέφτει το κακάδι.

1. Τα φάρμακα για τον έρπητα κυκλοφορούν σε πολλές μορφές, κρέμες, επιθέματα ή θεραπεία από στόματος όταν πρόκειται για σοβαρή περίπτωση.

2. Η υγιεινή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού αλλά και η επιμόλυνση:

* Μην αγγίζετε το εξάνθημα και πλένετε συχνά τα χέρια σας.

* Χρησιμοποιείτε δική σας πετσέτα και προσέχετε μη χρησιμοποιήσει άλλο μέλος της οικογένειας τα μαχαιροπίρουνα ή το ποτήρι σας μέχρι να υποχωρήσει εντελώς το εξάνθημα.

* Εάν έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων, αποφύγετε εντελώς τη σεξουαλική επαφή και κάθε επαφή με το μολυσμένο σημείο, μέχρι να υποχωρήσει εντελώς το εξάνθημα.

Πηγή: http://www.iatrikanea.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!