Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

6 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις για να προστατέψεις την όρασή σου

Τα μάτια σου... 14! 


Μαρία Μυλωνά

Παρόλο που οι περισσότερες θεωρούμε την όραση ως την πιο σημαντική από τις 5 αισθήσεις μας, συχνά δεν δίνουμε στην υγεία των ματιών μας την απαραίτητη προσοχή. Οι παρακάτω υγιεινές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τον τρόπο που… βλέπεις την όρασή σου και θα σου εξασφαλίσουν την υγεία της. 

1. Πρόσεξε τη διατροφή σου

Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε τροφές με αντιοξειδωτική δράση (όπως τα φρούτα και τα λαχανικά) μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την υγεία της όρασής σου και να σε προστατέψει από  πολλές ασθένειες των ματιών. Επιπλέον, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση, προστατεύει τις μεμβράνες και τις βλεννογόνους των ματιών και συμβάλλει στην βελτίωση της όρασης. Οι βιταμίνες C, Ε, και το σελήνιο βοηθούν στην πρόληψη του καταρράκτη και γλαυκώματος, ενώ ο ψευδάργυρος διατηρεί την σωστή λειτουργία του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Φρόντισε, λοιπόν, να καταναλώνεις άφθονες ποσότητες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και ψάρια πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω-3 (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί).    

2. Επίλεξε τα σωστά γυαλιά 

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι ένας από τους μεγαλύτερους κίνδυνους για την υγεία των ματιών. Γι΄ αυτό και τα γυαλιά του ήλιου δεν είναι απλά θέμα μόδας αλλά και υγείας. Άλλωστε, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πώς οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προκαλούν καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού. Επίλεξε, λοιπόν, γυαλιά που «μπλοκάρουν» τις υπεριώδεις ακτίνες (στις προδιαγραφές να αναγράφεται προστασία 99% ή 100%). 

3. Κόψε το κάπνισμα

Έτσι θα προστατευτείς από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια οφθαλμολογική πάθηση που μπορεί με την πάροδο των χρόνων να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, οι καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη ασθένεια, ενώ τονίζουν πώς όσο πιο συχνά κάποιος διακόπτει την κακή συνήθεια, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος.

4. Προσοχή στον Η/Υ

Οι ειδικοί επισημαίνουν πώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν απειλή για την υγεία των ματιών. Αν η εργασία σου σου επιβάλει πολύωρη χρήση Η/Υ φρόντισε να: * βάλεις την οθόνη στο ύψος των ματιών σου ή λίγο χαμηλότερα και σε απόσταση 50 έως 70 εκατοστά από αυτά * τοποθέτησε το γραφείο σου με τέτοιο τρόπο ώστε οι φωτιστικές πηγές να βρίσκονται πλάγια σε σχέση με σένα και όχι μπροστά ή πίσω σου. * ανοιγόκλεινε τα βλέφαρα σου και κάθε 10 λεπτά * απομάκρυνε το βλέμμα σου από την οθόνη  για 30 δευτερόλεπτα και κλείνε τα μάτια σου. Υπάρχουν ειδικά γυαλιά (φακοί) για τις οθόνες των υπολογιστών τα οποία διαθέτουν αντιαντανακλαστικές επιστρώσεις, και επιστρώσεις που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. 

5. Μπες σε πρόγραμμα άσκησης

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πώς οι αερόβιες ασκήσεις βοηθούν και στην υγεία των ματιών. Κι αυτό γιατί ενισχύουν τον καρδιακό ρυθμό και την κυκλοφορία του αίματος, προστατεύοντας τα οπτικά νεύρα. 

6. Μην παραμελείς την εξέταση

Ο οφθαλμίατρός σου είναι ο πλέον αρμόδιος για να ανιχνεύσει ένα πρόβλημα χαμηλής όρασης, μυωπίας, αστιγματισμού  ή πρεσβυωπίας, ακόμα και αν το πρόβλημα δεν έχει γίνει ακόμα αισθητό σε σένα. Επιπλέον, οι οφθαλμολογικές εξετάσεις θα σου δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για γενικευμένες ασθένειες που μπορεί να υπάρχουν και να μην έχουν ακόμη ανιχνευθεί (πχ. διαβήτης, υπέρταση). 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές

FASHION NEWS

Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024

Με τους παστέλ χρωματισμούς της σειράς Quiet Sand και τα έντονα μοτίβα της Summer Nights να θυμίζουν τις ηλεκτρισμένες βραδιές των πόλεων

DO IT YOURSELF

6 fashion items που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου στις Πασχαλινές διακοπές κοντά στη φύση

Όλα όσα πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου για τις διακοπές στο χωριό ή στο νησί αυτό το Πάσχα