4 τρόποι που τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ωφελούν την υγεία - AllYou.gr

Search

4 τρόποι που τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ωφελούν την υγεία

Παίξε... με συνταγή γιατρού!

> ΥΓΕΙΑ ::
07 Φεβρουαρίου 2016

Παρά τη δημοτικότητά τους, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν κακή φήμη. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψυχολογικών ερευνών μέχρι σήμερα έχει εστιάσει στην αρνητική πλευρά τους, όπως είναι η βία, ο εθισμός και η κατάθλιψη. Κάποιοι επιστήμονες όμως το είδαν από μια άλλη οπτική γωνία και ανακάλυψαν πως η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να έχει πολλά οφέλη: διανοητικά, κοινωνικά και στην υγεία μας.

1. Τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τις χωροκινητικές δεξιότητες 

Δυσκολεύεστε να διαβάσετε και να καταλάβετε τους χάρτες; Μπορεί να μην έχετε καλές χωροκινητικές δεξιότητες. Μετά-ανάλυση του 2012 από 217 επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων συμπέρανε πως τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό. Σύμφωνα με την ανάλυση, η ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνει δεξιότητες όπως η διανοητική περιστροφή στο χώρο, η χωροκινητική οπτικοποίηση και την ικανότητα να δουλεύει κανείς διανοητικά σε τρεις διαστάσεις.

2. Βελτιώνουν τη δεξιότητα ανάγνωσης και συγκέντρωσης

Μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Science Direct, μελέτησε την επίδραση που είχαν τα βιντεοπαιχνίδια δράσης σε δυσλεξικούς συμμετέχοντες. Μετά από μόλις 12 ώρες παιχνιδιών, οι δεξιότητα ανάγνωσης των δυσλεξικών εθελοντών είχαν βελτιωθεί στο ίδιο ποσοστό όσο μετά από ένα χρόνο σε τάξη βελτίωσης ανάγνωσης. Η μελέτη απέδειξε επίσης πως τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη διάσπαση προσοχής των συγκεκριμένων συμμετεχόντων.

3. Τα παιχνίδια δράσης μειώνουν το λίπος του σώματος

Έρευνα που έγινε το 2014 από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής μελέτησε την επίδραση που είχε η ασχολία με βιντεοπαιχνίδια δράσης σε γυναίκες που είχαν γεννήσει πρόσφατα. Τα ευρήματά της ήταν αδιάσειστα. Οι γυναίκες που έπαιζαν παιχνίδια δράσης, όπως Xbox 360 Kinect, έχασαν περισσότερο βάρος και βελτίωσαν σημαντικά τη συνολική σύνθεση του σώματός τους συγκριτικά με τις συμμετέχουσες στην ομάδα ελέγχου. Οι παίκτριες μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη κατά τουλάχιστον 200 θερμίδες τη μέρα, κάτι που οι επιστήμονες συσχέτισαν με το παιχνίδι.

4. Μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η ενασχόληση με τα παιχνίδια έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Σε μελέτη δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ένωση Γηριατρικής Ψυχιατρικής παρακολουθήθηκαν 19 συμμετέχοντες ηλικίας 63-94 ετών που είχαν διαγνωστεί με Υποσυνδρομική Κατάθλιψη (Subsyndromal Depression – SSD). Στη διάρκεια των 12 εβδομάδων της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπαιζαν παιχνίδια δράσης, όπως Nintendo Wii Fit, για λιγότερες από δύο ώρες την εβδομάδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης στο 86% των συμμετεχόντων, καταγράφοντας τόσο αύξηση της διανοητικής υγείας και επίδοσης όσο και της αντίληψης περί ποιότητας ζωής και βελτίωση.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/



Ακολούθησε το allyou στο Instagram!