Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε αντίο στο χαρτί υγείας;

Μερικές επιστημονικές απόψεις μας κάνουν να ξανασκεφτούμε κάποια πράγματα για το WC.



Όταν σπούδαζα, ζούσα σε ένα σπίτι παλιό, που είχε μπιντέ. Τότε, στα 18, το έβρισκα λίγο περίεργο και ανούσιο να υπάρχει κάτι τέτοιο σε ένα μπάνιο. Τώρα, περίπου 10 χρόνια μετά έχω άλλη άποψη. Το πώς και το γιατί, δε ξέρω. Όμως, σίγουρα, απορώ γιατί ο μπιντές καταργήθηκε από τα περισσότερα σπίτια. Φαίνεται πολύ πιο καλή επιλογή από το χαρτί...

Και εγώ μπορεί να μην είμαι επιστήμονας και άρα όσα λέω, να τα λέω στους γύρω μου και μόνο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κι άλλοι σε αυτό το κόσμο που σκέφτονται παρόμοια και έχουν και κάποια ιατρικά πτυχία παραπάνω.

Ο Rose George, είναι ένας από αυτούς. Συγγραφέας του "Big Necessity: The Unmetionable Wolrd of Human Waste and Why it Matter" λέει συγκεκριμένα στο Tonic: "Το βρίσκω εντελώς αλλόκοτο που εκατομμύρια άνθρωποι κυκλοφορούν με βρώμικο πρωκτό, νομίζοντας ότι είναι καθαροί. Το χαρτί υγείας απλώς μετακινεί τα περιττώματα, δεν τα απομακρύνει". 

Ο George και... εγώ δεν είμαστε οι μόνοι που σκεφτόμαστε έτσι. Ο Will Smith εξυμνεί τα μωρομάντηλα, ενώ ο Will.i.am μιλώντας στο Elle έχει πει το εξής... περιγραφικό:

"Πάρε λίγη σοκολάτα, τρίψτη σε ξύλινο πάτωμα και μετά προσπάθησε να την αφαιρέσεις με στεγνές πετσέτες. Θα δεις ότι η σοκολάτα θα πάει στους αρμούς. Γι' αυτό πρέπει να πάρεις μωρομάντηλα". 

Αλλά εκτός από την καθαριότητα, υπάρχουν ειδικοί που τονίζουν ότι το χαρτί υγείας μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αιμμοροείδες, καθώς και σε τραυματισμόυς που μπορεί να χρειαστεί ως και 12 εβδομάδες να επουλωθούν. Τέλος, το λάθος σκούπισμα - από πίσω προς τα εμπρός- μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις. Το έχεις ακούσει πολλές φορές, είμαι σίγουρη.

Άρα... μήπως να σκεφτούμε σοβαρά να πούμε αντίο στο χαρτί υγείας; 

 

*Με πληροφορίες από Independent

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department