Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

4 μύθοι για την επισκληρίδιο 


Για όσες ετοιμάζονται για τοκετό και αγχώνονται



Εάν είναι η πρώτη σου φορά που θα γίνεις μητέρα, η πρώτη φορά που θα σπάσουν τα νερά, θα έχεις διαστολή, θα μπεις στο μαιευτήριο, θα γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή, το άγχος σου είναι τεράστιο.

Όλα είναι πρωτόγνωρα και για κάποιο λόγο κανένας δεν σου λέει τι ακριβώς να περιμένεις. Ίσως γιατί η κάθε γέννα είναι διαφορετική, οπότε η εμπειρία της φίλης σου δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι θα γίνει η δική σου πραγματικότητα. 

Ένα από τα πράγματα όμως που φοβάσαι πολύ στην όλη διαδικασία είναι η επισκληρίδιος αναισθησία. Κι αν δεν πετύχει; Μήπως κάνει κακό στον τοκετό; 

Διάβασε παρακάτω 4 μύθους για την επισκληρίδιο, και νιώσε λιγότερο αγχωμένη: 

1. Μπορεί να καθυστερήσει τον τοκετό

Η επισκληρίδιος θα γίνει ούτως ή άλλως όταν έρθει η σωστή ώρα, όταν δηλαδή η διαστολή του τραχήλου σου φτάσει τα 4 εκατοστά. 

2. Υπάρχει πιθανότητα να μην πετύχει

Ναι, είναι μικρή αλλά υπάρχει, για αυτό βεβαιώσου ότι ο αναισθησιολόγος είναι καλός στη δουλειά του και κάνε μια κουβέντα μαζί του εκ των προτέρων. 

3. Θα νιώθω αδύναμη και δεν θα μπορώ να σπρώξω

Η αναισθησία δεν είναι γενική και φυσικά θα μπορείς να καταλαβαίνεις τι γίνεται και θα νιώθεις. Ο πόνος όμως δεν θα είναι τόσο έντονος, θα είναι ανεκτός και θα έχεις τις δυνάμεις σου για να σπρώξεις την κατάλληλη στιγμή. 

4. Θα μου μείνει κουσούρι 

Η επισκληρίδιος είναι μια ασφαλής μέθοδος και αλίμονο εάν όλες οι γυναίκες που την ακολουθούσαν έβγαιναν από το μαιευτήριο με ένα μωρό και ένα κουσούρι. Θα πρέπει εξάλλου να ξέρεις ότι το αναλγητικό χορηγείται σε ελεγχόμενη ποσότητα. 

Θα σου πρότεινα εάν έχεις ακόμα φόβους για τη διαδικασία, αντί να μπαίνεις στο youtube και να βλέπεις βιντεάκια, να ρωτήσεις σχετικά τον γυναικολόγο σου ή τη μαία σου για να στα εξηγήσει αναλυτικά. 

 

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department