Κλείσε την TV! - AllYou.gr

Search

Κλείσε την TV!

Η μικρή οθόνη μπορεί να... μικρύνει και το προσδόκιμο ζωής, δείχνει νέα έρευνα!

> ΥΓΕΙΑ ::
22 Ιουλίου 2014

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας από το τμήμα δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης από τους ενήλικους.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τηλεόραση και ο καθιστικός τρόπος ζωής σε διάφορους τομείς στην υγεία μας, αλλά η έρευνα του δρ. Miguel Martinez-Gonzalez και των συνεργατών του έρχεται να δείξει ότι όχι μόνο χειροτερεύει η υγεία μας, αλλά με μόλις 3 ώρες μέση παρακολούθηση τηλεόρασης την ημέρα, έχουμε διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Στόχος των ερευνητών ήταν να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο τρεις συνήθειες του καθιστικού τρόπου ζωής, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και η οδήγηση, επηρεάζουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις συνήθειες στην καθιστική ζωή 13.284 Ισπανών αποφοίτων του πανεπιστημίου, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη. Στοιχεία για την ζωή των συμμετεχόντων συγκεντρώνονταν επί 8,2 χρόνια κατά μέσο όρο για τον καθένα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 97 συμμετέχοντες πέθαναν, εκ των οποίων οι 17 από καρδιαγγειακές αιτίες, οι 46 από καρκίνο και 32 από άλλες αιτίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν τηλεόραση περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα είχαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους τους συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν τηλεόραση 1 ώρα ή λιγότερο ημερησίως.

Πρόσθεσαν, δε, ότι δεν διαπίστωσαν καμία σημαντική σχέση ανάμεσα στον χρόνο που περνάει ένας άνθρωπος οδηγώντας ή/και μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η δρ Martinez-Gonzalez υποστηρίζει ότι "καθώς ο πληθυσμός γερνάει, οι καθιστικές συμπεριφορές γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες, ειδικά το να παρακολουθεί κανείς τηλεόραση, και αυτό αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση για τα αυξημένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση (...) Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ενήλικες οφείλουν να επανεξετάσουν την αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας, να αποφεύγουν τις πολύωρες περιόδους αδράνειας μέσα στην ημέρα και να μειώσουν την παρακολούθηση τηλεόρασης σε όχι περισσότερο από 1-2 ώρες κάθε μέρα".

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association (JAHA).

Πηγή: http://www.psyhealth.gr/

Συντάκτης

Hot αυτή τη στιγμή!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά πρέπει να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού;

Ώρα να σου λυθεί η απορία και να ξέρεις αν πρέπει υπάρχουν λόγοι να αφήσεις κάτω το ποτήρι.
FASHION TRENDS

5 τρόποι να συμπεριλάβεις το κέντημα στις εμφανίσεις σου

Τα κεντήματα δεν είναι μόνο για τις γιαγιάδες και να οι αποδείξεις!
BEAUTY TIPS

3 πολύτιμα hacks μακιγιάζ που είδαμε στο Pinterest

Η κοινωνική πλατφόρμα που λατρεύουμε, μας δείχνει πώς να κάνουμε το μακιγιάζ μας πιο γρήγορο!
ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιες μέρες του κύκλου σου σε βοηθούν να πεις αντίο στη single ζωή

Οι μέρες που είναι ευνοϊκές και αυτή που πρέπει οπωσδήποτε να μείνεις μακρυά από το αγόρι που σου αρέσει.
ΜΟΔΑ

Eυαισθητοποίησε για τον καρκίνο του μαστού μέσα από την εμφάνιση σου!

Μπορείς με ένα ντύσιμο ή αξεσουάρ, να θυμίσεις πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.
DO IT YOURSELF

2 diy συνταγές για λαμπερά μαλλιά

Πώς να αποκτήσεις μεταξένια μαλλιά στο λεπτό!