Τελικά οι καλύτερες ιδέες σού έρχονται ενώ κάνεις ντους; - AllYou.gr

Search

Τελικά οι καλύτερες ιδέες σού έρχονται ενώ κάνεις ντους;

Τι απαντά η επιστήμη...

> ΕΓΩ ::
16 Μαϊου 2016

Αν κάθε φορά που προσπαθείς να σκεφτείς μια καλή ιδέα... μπαίνεις στην ντουζιέρα και αφήνεσαι να απολαύσεις το τρεχούμενο νερό, έχεις και τη στήριξη της επιστήμης: σύμφωνα με μελέτες, οι πιο πρωτότυπες ιδέες γεννιούνται ξαφνικά, αβίαστα και, ίσως το πιο σημαντικό, ξέρεις από την αρχή ότι είναι καλές, προτού δηλαδή προλάβεις να αναλύσεις συνειδητά το γιατί.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific America, οι επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να βρουν ποιο κοινό συνθετικό μπορούν να έχουν οι λέξεις cribe, pine και sauce (η σωστή απάντηση είναι apple). Μετά το πείραμα, οι εθελοντές κλήθηκαν να αναφέρουν αν προσέγγισαν το πρόβλημα με την έμπνευση (τους ήρθε η λύση αυτόματα στο μυαλό) ή μετά από λογική ανάλυση (μέσα από μια σειρά συλλογισμών και δοκιμών). Όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί, στην ομάδα των εθελοντών που είχαν βασιστεί στην έμπνευση το ποσοστό επιτυχίας ήταν 94%, ενώ σε εκείνη που στηρίχτηκε στη λογική έπεφτε στο 78%. 

Πραγματικά, και άλλες σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι μια ιδέα που μας έρχεται φαινομενικά από το πουθενά είναι πιθανότερο να είναι η σωστή. Ίσως επειδή όταν προσπαθούμε να αναλύσουμε ένα πρόβλημα συνειδητά είναι πιθανότερο να υποπέσουμε σε σφάλματα λογικής. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!