Skip to main content

SINGLES

ΕΤΣΙ επηρεάζει το στρες το κορμί σου

Αναγνώρισε τα 6 πιο συνηθισμένα σημάδια του.


Φύλλις Νικολάου

Ό,τι παθαίνει το κορμί, τα φταίει το κεφάλι, λέει η γνωστή παροιμία. Το χρόνιο άγχος έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία σου (π.χ. κατάθλιψη, ημικρανίες), τις οποίες συνήθως οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε. Διάβασε παρακάτω πώς το άγχος επηρεάζει τις σωματικές λειτουργίες σου.

1. Σημάδι ανησυχίας: Φταρνίζεσαι και «τρέχει» συνέχεια η μύτη σου

Το στρες σε κάνει εύκολο στόχο απέναντι στα αλλεργιογόνα στοιχεία, διότι κάνει πιο αδύναμο το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Ηρέμησε: Αρκούν 30 λεπτά τακτικής άσκησης για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου. Ο λόγος; Η άσκηση συμβάλλει στην έκκριση επινεφρίνης, που δρα αποσυμφορητικά.

2. Σημάδι ανησυχίας: Βλέπεις περίεργα όνειρα

Όταν είσαι αγχωμένη, ξυπνάς πιο συχνά, με αποτέλεσμα να διακόπτεις την παραπάνω διαδικασία και να επιτρέπεις σε περίεργες και άσχημες εικόνες να τρυπώνουν στα όνειρά σου.

Ηρέμησε: Προσπάθησε να κοιμάσαι 7 με 8 ώρες καθημερινά και μείνε μακριά από τον καφέ και το αλκοόλ πριν πας για ύπνο. 

3. Σημάδι ανησυχίας: Ουλίτιδα

Μία πρόσφατη Βραζιλιάνικη ανάλυση 14 ερευνών έδειξε ότι τα άτομα που ανησυχούν υπερβολικά εμφανίζουν ευαισθησίες στα ούλα. Κι αυτό γιατί η κορτιζόλη, η ορμόνη που συνδέεται με το άγχος, μπορεί να πλήξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιτρέψει στα βακτηρίδια να εισβάλλουν στην στοματική κοιλότητα.

Ηρέμησε: Αν συνηθίζεις να τρως στη δουλειά, φρόντισε να έχεις μαζί σου μία οδοντόβουρτσα και να τα πλένεις μετά από κάθε γεύμα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι μετά την κατανάλωση όξινων τροφών (π.χ. εσπεριδοειδή), καλό θα ήταν να περιμένεις λίγο πριν τα πλύνεις.

4. Σημάδι ανησυχίας: Πονάς κατά την περίοδο

Έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard δείχνει ότι οι αγχώδεις γυναίκες αναφέρουν πιο έντονους πόνους κατά την περίοδο, συγκριτικά με εκείνες που παίρνουν τα πράγματα πιο χαλαρά.

Ηρέμησε: Η άσκηση περιορίζει τόσο το στρες όσο και τους πόνους της περιόδου, καθώς μειώνει την δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο διατηρεί το σώμα σου σε κατάσταση ετοιμότητας.

5. Σημάδι ανησυχίας: Πονάει συχνά η κοιλιά σου

Τόσο η αγωνία όσο και το άγχος βάζουν... στόχο την κοιλιά σου. Συγκεκριμένα, τα αγχώδη άτομα έχουν τις τριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από συχνούς πόνους στην κοιλιά και το στομάχι. Αυτό πιθανόν συμβαίνει διότι η κοιλιά και ο εγκέφαλος μοιράζονται κοινά νεύρα. Έτσι, όταν οι νευρώνες αντιδρούν στο στρες, τα κύτταρα της κοιλιάς μιμούνται τη συμπεριφορά τους.

Ηρέμησε: Ο διαλογισμός, η ψυχοθεραπεία και η άσκηση θα σε ανακουφίσουν σημαντικά από το άγχος και, κατά συνέπεια, τους συχνούς πονόκοιλους.

6. Σημάδι ανησυχίας: Θέλεις να τρως συνέχεια  junk food και σοκολάτα

Κι όμως, δεν είναι υπεύθυνα τα οιστρογόνα για την λατρεία που... τρέφεις για την σοκολάτα. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να εκτοξεύσουν την επιθυμία σου για γλυκό στα ύψη.

Ηρέμησε: Όσο τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και, επομένως, το άγχος σου παραμένουν υψηλά, προτίμησε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη στη θέση της σοκολάτας.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department