Skip to main content

SINGLES

5 συνήθειες που θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένη

Μικρές αλλαγές στον τρόπο σκέψης σου μπορεί να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα στη διάθεσή σου, τονίζουν οι ειδικοί.


Φύλλις Νικολάου

Σίγουρα δεν είσαι η μόνη για την οποία ο περασμένος χρόνος υπήρξε μία από τις δυσκολότερες χρονιές- κι όχι μόνο εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Είναι γεγονός ότι κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις ή όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην καθημερινότητά του. Παρ’όλα αυτά, μπορείς να προσαρμοστείς και, τελικά, να αντιμετωπίσεις με επιτυχία διάφορες καταστάσεις και συγκυρίες οι οποίες, αρχικά, σου φαίνονται αξεπέραστες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείς να ενισχύσεις και, κατ’επέκταση, να «ελέγξεις» την προσωπική σου ευεξία.

Εξάλλου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ευτυχία οφείλεται μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό σε γενετικούς και συγκυριακούς παράγοντες (όπως ο τρόπος ζωής, η κληρονομικότητα και το βιοτικό επίπεδο). Τον κυριότερο ρόλο παίζεις εσύ η ίδια. Το ζητούμενο είναι ψάξεις (και να βρεις) τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Ξεκίνησε, (ανα)γνωρίζοντας μερικές θεμελιώδεις και βασικές συνταγές ευτυχίας.

#1. Σκέψου θετικά. Δεν ξέρεις τι θέλεις; Δε χρειάζεται να ανησυχείς. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα μας κάνει ευτυχισμένους στο (κοντινό ή μακρινό) μέλλον. Κι όμως, αυτή η αδυναμία -συχνά- μάς οδηγεί στο λάθος δρόμο. «Στη διάρκεια της ζωής του, ο μέσος Ευρωπαίος μετακομίζει πάνω από 11 φορές, αλλάζει επαγγελματική στέγη περίπου 10 και παντρεύεται τουλάχιστον 2. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι οι περισσότεροι αδυνατούν να πάρουν τη σωστή απόφαση». Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν κάνουμε τη σωστή επιλογή οφείλεται στο γεγονός ότι, συχνά, φανταζόμαστε το μέλλον μας με λάθος τρόπο. Συνήθως, ξεχνάμε πόσο εύκολα μπορούμε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα, ακόμα κι αν αυτά προκύπτουν από εξαιρετικά επώδυνες καταστάσεις και αλλαγές στη ζωή μας.

#2. Διατήρησε το μυστήριο. Ζούμε σε τεχνοκρατικές κοινωνίες όπου, εξαιτίας της πληθώρας των πληροφοριών, το στοιχείο της έκπληξης εκλείπει σχεδόν ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να προκαλεί μεγάλες κρίσεις άγχους.  Σε αντίθεση με τα παραπάνω, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μία μικρή «δόση» μυστήριου κάνει τις θετικές εμπειρίες να διαρκούν περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στην οποία διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έλαβαν ένα μικρό δώρο, χωρίς να γνωρίζουν ποιος τους το έχει χαρίσει, ανέφεραν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη ευτυχία και χαρά σε σχέση με εκείνα που γνώριζαν την ακριβή «προέλευση» του δώρου. «Μια εξήγηση σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ότι τα άτομα που δέχτηκαν το δώρο του άγνωστου αποστολέα καταναλώνουν περισσότερο χρόνο και σκέψη στην ανάλυση του ευχάριστου συμβάντος. Έτσι, η χαρά τους διαρκεί περισσότερο. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν -εν γένει- την τάση να προσπερνούν διάφορες καταστάσεις και γεγονότα όταν νιώθουν ότι τα κατανοούν απόλυτα» επεξηγεί ο Δρ. Timothy Wilson, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

#3. Κάνε το καλό… ποικιλοτρόπως. Οι ευγενικές πράξεις, αποδεδειγμένα, συμβάλλουν στην ευτυχία καθώς ενισχύουν την αυτό-εικόνα σου. Δυστυχώς, το αίσθημα χαράς με το οποίο σε γεμίζουν, «εξαντλείται» σύντομα και, μάλιστα, με τον ίδιο τρόπο που χάνεις το ενδιαφέρον σου για το νέο σου φόρεμα ή κινητό –ιδιαίτερα όταν οι καλές πράξεις σου εξαντλούνται στο πότισμα των φυτών της πολυκατοικίας που μένεις. Οι ειδικοί διατείνονται ότι, ο καλός Σαμαρείτης που κρύβεις μέσα σου έχει ανάγκη από…ποικιλία. Μία έρευνα, μάλιστα, του Πανεπιστημίου Ριβερσάϊντ στην Καλιφόρνια, υποστηρίζει πως τα άτομα τα οποία κάνουν- σε καθημερινή βάση-  διάφορες καλές πράξεις (π.χ. φροντίζουν το κατοικίδιο του γείτονά τους, δίνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς) είναι εξαιρετικά αισιόδοξα και χαρούμενα, ενώ, το αίσθημα ευτυχίας και εκπλήρωσης που νιώθουν έχει μεγάλη ένταση και διάρκεια. Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα άτομα που επιμένουν στην μονοτονία της ίδιας καλής πράξης, δεν έχουν τα ίδια θετικά και ευεργετικά για την ψυχολογία τους, αποτελέσματα.

#4. Στόχευσε σε μικρές αλλαγές. Αν πιστεύεις ότι κερδίζοντας το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο, θα αλλάξει δραστικά η ζωή σου, πρέπει να σε ενημερώσουμε ότι –δυστυχώς- κάνεις λάθος. Οι ειδικοί διατείνονται ότι οι μεγάλες και ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα σου δεν σε κάνουν να νιώθεις πιο ικανοποιημένη και, κατ’επέκταση, δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την ευτυχία σου. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να στοχεύεις στην βελτίωση του τρόπου ζωής σου.

#5. Δες το πιο «αφηρημένα». Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν εξαιρετική σημασία στην απόκτηση υλικών αγαθών, ενώ, πολλοί θεωρούν ότι η πραγματική ευτυχία «έρχεται» με την απόκτηση τους. Παρότι, λοιπόν, τα υλικά αγαθά και τα επιπλέον χρήματα ενδέχεται να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής σου, δεν ισχύει το ίδιο (και) για την ψυχολογία σου.  Σύμφωνα με τον Leaf Van Boven, κοινωνικό ψυχολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπόλντερ στο Κολοράντο, η ψυχική σου υγεία επωφελείται περισσότερο από τις εμπειρίες και όχι από τα υλικά αγαθά που αποκτάς κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Κι αυτό γιατί η γνώση και οι ευκαιρίες που σου προσφέρουν είναι –πραγματικά ανεκτίμητες και μοναδικές. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο καινούργιος σου Η/Υ σε «απογοητεύσει», δεν σου αφήνει περιθώριο για πολλές επιλογές: είτε θα τον αντικαταστήσεις με έναν νέο είτε θα συνηθίσεις τις περιορισμένες δυνατότητες που σου προσφέρει. Αντίθετα, σκέψου πώς η αντιμετώπιση μίας επαγγελματικής κρίσης έχει καθορίσει και διαμορφώσει το χαρακτήρα, τις δεξιότητες και τις επαγγελματικές επιλογές σου. Επιπλέον, είναι γεγονός ότι η αφήγηση των εμπειριών σου, σε φέρνει –συναισθηματικά- πιο κοντά στα άτομα του κοινωνικού σου περίγυρου και, έτσι, τονώνει σημαντικά τη διάθεσή σου.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department