Όταν οι Ερινύες είναι οι καλύτερές σου φίλες - AllYou.gr

Search

Όταν οι Ερινύες είναι οι καλύτερές σου φίλες

Πώς θα κάνεις την ενοχή, υπευθυνότητα.

> ΕΓΩ ::
12 Ιουλίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Δεν τα πήγα καλά στις εξετάσεις, οι γονείς μου στεναχωρήθηκαν, νιώθω ένοχη. Δεν βρήκα μια καλή δουλειά, ντρέπομαι και νιώθω ενοχές, κάτι δεν κάνω καλά. Ο φίλος μου τράκαρε, εάν δεν του είχα πει να βιαστεί για το ραντεβού μας δεν θα συνέβαινε. 

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να είναι βουτηγμένος μέσα στις ενοχές; Το έχεις σκεφτεί, το έχεις επεξεργαστεί ποτέ αυτό;

Η ενοχή είναι μια νοητική διαδικασία κατά την οποία νιώθεις ότι αυτό που έγινε σου αξίζει. Σαν να σου κουνάει κάποιος το δάκτυλο και να σου ασκεί κριτική και τιμωρία για το καθετί.

Αυτός βέβαια είναι ο εσώτερος εαυτός σου, ο οποίος όμως ποτέ δεν αποδέχεται τις ευθύνες των πράξεών του. Πόσο μπροστά θα σε πάει αυτή η στάση ζωής; Ούτε μισό βήμα.  

Δεν είναι περίεργο ή κατακριτέο κάποια στιγμή να νιώθεις ένοχη για κάτι. Οκ μέχρις εδώ. Το θέμα είναι να βρίσκεις μέσα στην ενοχή τη θετική πλευρά. 

Να επεξεργάζεσαι, δηλαδή, τις πράξεις σου και να τις προλαβαίνεις. Μην παραβιάσεις κάποιον βασικό για σένα κανόνα ή αρχή, αφού το ξέρεις ότι μπορεί να προκαλέσεις κακό σε κάποιον και ενοχές σε σένα την ίδια. 

Μην νιώθεις υπεύθυνη για το πώς νιώθουν οι άλλοι. Εάν σε κάποια περίπτωση έχεις ευθύνη, συζήτησέ το, ζήτα συγγνώμη, μην επαναλάβεις την ίδια συμπεριφορά. Ξεκαθάρισε τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. 

Δεν φταις εσύ για όλα. Δεν είσαι εσύ η πηγή όλων των δεινών. 

Μην γίνεσαι ηρωίδα τραγωδίας στην Επίδαυρο. Μην αφήνεις την ύπαρξή σου να τρέφεται από τις ενοχές. Υπάρχουν πολύ ωραιότερα συναισθήματα που μπορεί να κάνουν τη ζωή σου πολύ πιο φωτεινή.  Ακολούθησε το allyou στο Instagram!