Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

5 πράγματα που πρέπει να κάνουν ΟΛΟΙ οι γονείς

...για να "χτίσουν" μία πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά!


Μαρία Μυλωνά

Χιλιάδες γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους. Κάποιοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με αυτά, άλλοι δεν ξέρουν πώς να παίξουν τον ρόλο του γονέα, μερικοί αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο και δεν μπορούν πλέον να τα επηρεάσουν. Είναι οδυνηρό τόσοι πολλοί γονείς σήμερα να νιώθουν ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τα παιδιά τους και τόσα παιδιά να νιώθουν τους γονείς τους σαν εχθρούς, εξηγεί ο Σταύρος - Διονύσιος Τζαμτζής, Ψυχολόγος Απόφοιτος ΑΠΘ, Μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου Μέλος του focusing institute, της Νέας Υόρκης.

Είναι σημαντικό μια από τις πιο δυνατές σχέσεις, αυτή του γονέα με το παιδί να μην φθαρεί και να παραμείνει μια σχέση αγάπης και ολοκλήρωσης και για τις δυο πλευρές. Είναι σίγουρο ότι όλα αλλάζουν, στην εποχή μας, με πολύ γρήγορους ρυθμούς και τα νέα δεδομένα στον χώρο της ψυχολογίας μπορούν να μας βοηθήσουν εντυπωσιακά, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί γονείς.

Παρακάτω δίνονται 5 προηγμένες τεχνικές που θα εξασφαλίσουν μια διαφορετική σχέση με τα παιδιά.

1. Ο Γονιός είναι μια ύπαρξη, ένας άνθρωπος και όχι ένας ρόλος. Πολλοί άνθρωποι όταν αποκτήσουν παιδί αισθάνονται ότι πρέπει να αλλάξουν σε κάτι που δεν είναι και να υιοθετήσουν έναν ρόλο, αυτόν του γονιού. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τα στερεότυπα που έχει για το τι σημαίνει γονιός, αρχίζει να παίζει τον ρόλο του όσο καλύτερα μπορεί. Σκεφτείτε ότι θα είστε γονείς για πολλά χρόνια, αν δεν είστε ο εαυτός σας και υποδύεστε έναν ρόλο, είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξετε. Οι γονείς συνεχίζουν να είναι άνθρωποι, να έχουν αδυναμίες και να μην είναι τέλειοι ακόμα και στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.

2. Οι πράξεις των γονιών μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για την συμπεριφορά του παιδιού. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να παρατηρούν και να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Μπορεί να προσπαθήσετε να πείσετε το παιδί σας να κάνει κάτι και να μην μπορείτε να το πείσετε. Αν σας δει να το κάνετε εσείς είναι αρκετά πιθανό να ακολουθήσει την συμπεριφορά σας. Αν καπνίζετε και προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας να μην καπνίσει, γιατί το τσιγάρο βλάπτει την υγεία, είναι πιθανό να μην τα καταφέρετε. Τα παιδιά μπορεί να μην κάνουν τίποτα από αυτά που τους λέτε, αλλά να κάνουν αυτά που σας βλέπουν να κάνετε.

3. Το παιδί είναι μια ξεχωριστή ύπαρξη, διαφορετική από τον γονιό. Κάθε άτομο είναι μια ξεχωριστή ύπαρξη που έχει την τάση να αναπτυχθεί και εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αρκεί να του δοθεί το κατάλληλο περιβάλλον. Είναι σημαντικό ο γονιός να αναγνωρίσει τη μοναδικότητα του παιδιού του. Η «μοναδικότητα του παιδιού» σημαίνει ότι αυτό μπορεί να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Επίσης, είναι χρήσιμο να πιστέψει ο γονιός ότι το παιδί ξέρει από μόνο του τι χρειάζεται να κάνει ώστε να μεγαλώσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο γονιός μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξή του και όχι να την καθορίσει ή να την επηρεάσει.

4. Η βασιλική οδός για την ανάπτυξη των παιδιών είναι η αποδοχή. Σκεφτείτε πότε συμπαθείτε και νιώθετε ασφάλεια με κάποιον. Πότε αισθάνεστε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με κάποιον; Φυσικά, οι περισσότεροι θα λέγανε «όταν μπορεί να με ακούσει και να αποδεχτεί αυτό που είμαι και αυτό που λέω». Αυτό ακριβώς ισχύει και στα παιδιά. Όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι ο γονιός του το αποδέχεται πραγματικά, τότε νιώθει ασφάλεια και μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται πώς μπορεί να αλλάξει από μόνο του, πώς μπορεί να εξελιχθεί και να ωριμάσει. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι γονείς σκεφτότανε ότι το παιδί τους πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά και προσπαθούσαν να πείσουν το παιδί να τα αποκτήσει. Αν αυτό δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες τους, τότε προσπαθούσαν να τις επιβάλλουν με την τιμωρία ή με άλλες μεθόδους. Σήμερα αυτές οι τεχνικές είναι τόσο αναποτελεσματικές και παλιές που η θέση τους θα μπορούσε να είναι σε ένα μουσείο.

5. Η αποδοχή των γονιών μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα παιδιά μέσω της δημιουργικής επικοινωνίας. Δεν αρκεί δηλαδή να είμαστε αποδεκτικοί αν αυτό δεν το επικοινωνούμε στο παιδί. Ένας τρόπος για να εκδηλώσει ο γονέας την αποδοχή του είναι η δημιουργική επικοινωνία. Η δημιουργική επικοινωνία είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, που επιτρέπει στο παιδί να αναπτυχθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από κάθε άλλο τρόπο. Κατά τη δημιουργική επικοινωνία ο γονιός εστιάζεται μόνο στο παρόν και σε αυτά που του λέει το παιδί του. Δεν έχει στο μυαλό του ούτε στερεότυπα για το τι είναι καλό και το τι δεν είναι, ούτε τι πρέπει να κάνει το παιδί ή τι δεν πρέπει. Προσπαθεί να είναι παρών στο τώρα και να ακούει το μήνυμα που εκφράζει το παιδί. Αφού ακούσει το μήνυμα του παιδιού, τσεκάρει αν το αντιλήφθηκε σωστά. 

Αναπτύσσοντας οι γονείς τις πέντε αυτές τεχνικές είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβάνονται αυτοί το μεγάλωμα των παιδιών τους, αλλά θα αλλάξει και η σχέση τους με τα παιδιά τους.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

Προτεινόμενα

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας

DO IT YOURSELF

Ποια fashion items αξίζει πραγματικά να αναζητήσεις σε καταστήματα με vintage προϊόντα;

Πες «ναι» στο vintage, ποντάροντας όμως σε πράγματα που αξίζουν πραγματικά.