Θυμώνει εύκολα; 10 tips για να του... βάλεις φρένο - AllYou.gr

Search

Θυμώνει εύκολα; 10 tips για να του... βάλεις φρένο

Υπάρχει τρόπος να το "αποφορτίσεις"! 

> ΠΑΙΔΙ ::
29 Μαρτίου 2016

1. Μην είσαι υπερβολικά αυστηρή. Ο θυμός και η επιθετικότητα των παιδιών αυξάνονται όταν οι γονείς τους τα κατακρίνουν και τα τιμωρούν διαρκώς.

2. Αντίστοιχα, μην είσαι υπερβολικά υποχωρητική. Όσο πιο "χαλαρή" σε βλέπει το παιδί, τόσο περισσότερο θα... τραβήξει το σκοινί. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι τα περισσότερα παιδιά -από τη φύση τους- είναι "χειριστικά", οπότε τους είναι εύκολο να σε τουμπάρουν. 

3. Καταστρώστε μία κοινή γραμμή αντιμετώπισης με τον σύντροφό σου. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, αν θεωρήσετε ότι χρειάζεστε... κατευθυντήριες γραμμές. 

4. Μην είσαι ανυπόμονη στους χειρισμούς σου. Τα παιδιά θέλουν χρόνο, σταθερότητα και ασφάλεια για να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στην αλλαγή της διαπαιδαγώγησης σου.

5. Απόφυγε την βία, σωματική και λεκτική. Δίνεις το κακό παράδειγμα.

6. Τιμώρησέ το, αλλά κάν' το σωστά. Τι σημαίνει αυτό; Είναι πολύ βασικό η τιμωρία να μην ταπεινώνει τα παιδιά με κανέναν τρόπο.

7. Διατήρησε τον αυτοέλεγχο σου και μην προσπαθείς να του επιβληθείς απλά και μόνο δίνοντάς του τη δικαιολογία ότι... είσαι μεγαλύτερη.   

8. Απόφυγε να συζητήσεις μαζί του, πριν κατευνάσεις το θυμό σου. Πάρε το χρόνο σου για να μπορέσεις με ηρεμία και νηφαλιότητα να του εξηγήσεις που κάνει λάθος κι εκείνο να σου εξηγήσει γιατί συμπεριφέρεται μ' αυτό τον τρόπο. 

9. Δείξε κατανόηση και μην γίνεσαι υπερβολικά απαιτητική απέναντι στο παιδί. Να θυμάσαι πώς είναι πάντα παιδί και δεν μπορεί να σκέφτεται και να πράττει σαν ενήλικας. 

10. Προσπάθησε να του εξηγήσεις ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι έκφρασης εκτός από τον θυμό. Προέτρεψέ το να διαλέξει άλλους τρόπους έκφρασης, λιγότερους επιθετικούς (π.χ. να ακούει δυνατή μουσική,να πηγαίνει βόλτα με το ποδήλατο κ.λπ.).     Ακολούθησε το allyou στο Instagram!