"Τι εννοείς πέθανε ο παππούς;": Τι απαντάμε;  - AllYou.gr

Search

"Τι εννοείς πέθανε ο παππούς;": Τι απαντάμε; 

ΕΤΣΙ θα μιλήσεις στο παιδί για το θάνατο! 

> ΠΑΙΔΙ ::
10 Απριλίου 2016

1. Μην αποκρύψεις το γεγονός: Αντί να προστατεύσεις το παιδί, ενδέχεται να του δημιουργήσεις μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. 

2. Εξήγησέ του με απλά λόγια: Προσπάθησε -με ειλικρίνεια- να του πεις τι συνέβη, χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο που ταιριάζει στην ηλικία του, ώστε να του γίνει κατανοητό.

3. Να είσαι σαφής: Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις γενικές έννοιες, όπως "χάθηκε" ή "έφυγε από κοντά μας". Ενδέχεται να του αφήσουν ελπίδες. Αντίθετα, χρησιμοποίησε τις σωστές λέξεις όπως "πέθανε" ή "σταμάτησε η καρδιά του".

4. Μην προσπαθήσεις να "ελαφρύνεις" την κατάσταση. Άφησέ το να πενθήσει και μην προσπαθείς διαρκώς να του αποσπάσεις την προσοχή σε κάτι άλλο. Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να διαχειριστούν την απώλεια.

5. Τόνισέ του ότι δεν φταίει αυτό. Συχνά, τα παιδιά σκέφτονται πώς μπορεί να είναι αυτά υπεύθυνα για μία απώλεια Διαβεβαίωσέ το ότι τίποτα από όσα έκανε, σκέφτηκε ή είπε δεν προκάλεσαν το θάνατο του αγαπημένου του προσώπου. Εξίσου σημαντικό είναι να του εξηγήσεις ότι δε θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι για να το αποτρέψει.

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!