Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Παραπονιέται ότι δεν ακούει καλά; Αυτά ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις

Το νου σου (και) στα αυτιά του! 


Μαρία Μυλωνά

Η πλήρης λίστα των αιτιών απώλειας ή μείωσης της ακοής είναι μακρά και εκφεύγει του σκοπού αυτού του κειμένου. Αρκεί να πούμε ότι για κάθε έναν από τους δύο βασικούς τύπους περιφερικής απώλειας της ακοής (αγωγής και νευροαισθητήριο) τα αίτια περιλαμβάνουν λοιμώδεις, αγγειακές, ανατομικές, ακόμα και νεοπλασματικές βλάβες - κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνει μια μακρά σειρά από αίτια.

Από τις αιτίες που εμφανίζονται μετά την ηλικία των 2 ετών οι πιο συχνές είναι: επαναλαμβανόμενες ή επίμονες οξείες μέσες ωτίτιδες με συλλογή υγρού και ακολουθούν οι ανατομικές διαταραχές της ευσταχιανής σάλπιγγας, νευροεκφυλιστικές νόσοι, κληρονομικές παθήσεις (όπως η νευροϊνομάτωση τύπου ΙΙ) και συγγενείς λοιμώξεις με έκφραση στην πρώτη παιδική ηλικία (μετά τα 2 έτη). Επίσης, αναφέρονται το τραύμα του αυτιού ή του πλάγιου κρανίου ως πιθανές αιτίες απότομης εμφάνισης μειωμένης ακοής.

Η μειωμένη ακοή έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη του λόγου, ειδικά για παιδιά ηλικίας 0-3 ετών. Για τον λόγο αυτό, όταν οι γονείς ανησυχούν για την ακοή του παιδιού τους, ο παιδίατρος πρέπει να τους λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη καθώς γνωρίζουμε πως οι γονείς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα περίπου 6 μήνες με 1 χρόνο πριν την επίσημη διάγνωση της βορυκοΐας.

Ειδικά για τα παιδιά με μειωμένη ακουστική οξύτητα λόγω συλλογής υγρού στο μέσο αυτί, η διόρθωση περιλαμβάνει συνήθως την τοποθέτηση μικρότατων σωληνίσκων στην τυμπανική μεμβράνη, προκειμένου να παροχετεύεται το υγρό. Η τοποθέτηση είναι σχετικά απλή επέμβαση (απαιτεί όμως γενική αναισθησία) και η αφαίρεση επίσης (εκτός από τις περιπτώσεις που οι σωληνίσκοι πέφτουν απο μόνοι τους). Η αξιολόγηση για την ανάγκη τοποθέτησης σωληνίσκων πρέπει να γίνεται από ειδικό παιδο‐ΩΡΛ.

Η ακουστική ικανότητα ενός παιδιού μπορεί να μελετηθεί και να καταγραφεί με μια πληθώρα εξετάσεων, πολλές από τις οποίες όμως απαιτούν την συνεργασία του παιδιού ή διενεργούνται αποκλειστικά σε ειδικά μεγάλα κέντρα. Η τυμπανογραφία, μια εξέταση που μπορεί να δείξει την επίδραση του υγρού στην κινητικότητα της τυμπανικής μεμβράνης, είναι μια μάλλον πιο απλή εξέταση που απαιτεί λιγότερο τη συνεργασία του μικρού ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκληρωμένη ακουολογική εκτίμηση από ειδικό ΩΡΛ είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οποτεδήποτε ανησυχήσετε για την ακοή του παιδιού σας, μιλήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department